Site icon Svarta Rubriker

AIK Amerikansk Fotboll – träffa killarna bakom idén som kan bli verklighet

Klockan är 20.00 och en karavan av bilar rullar in på Bosöns parkering. Ur bilarna strömmar killar i alla dess former. Hade det inte varit för de guldiga hjälmarna som sitter fastspända i väskorna skulle det för många varit svårt att avgöra vilken sport det rörde sig om. Vid sidan av planen inne i den varma Vinnarhallen står två muskulösa män med en varsin amerikansk fotboll i famnen. De är båda klädda i grönt med en tjur på bröstet. “BULLS” står inskrivet med guldbokstäver. Valdemar Angelov och John Lannefors är ordförande respektive huvudtränare i föreningen som heter Solna Täby United North Side Bulls. Deras förhoppning är att de från och med onsdag den 11 mars kan börja kalla sig AIK.

North Side Bulls är ett Solnalag och spelar sina matcher på Bergshamra IP, en arena som kommunen öronmärkt för Bandy och Amerikansk Fotboll. Föreningen har funnits sedan 2005 och är ett resultat av en sammanslagning av Solna Chiefs och Täby Flyers seniorverksamheter. När AIK Bandy för ett par år sedan började sin stora satsning på herrsidan väcktes idén bland några killar i Bulls, självklart vore det mer logiskt om de representerade AIK. North Side Bulls hade en omröstning bland sina medlemmar och det visade sig att det bara var en man som inte var intresserad av att gå in i AIK, anledningen till det ska ha varit att han ogillar förändring. De skickade in en motion och om bara några dagar får AIK:s medlemmar fatta beslutet om det ska spelas amerikansk fotboll i svart och gult.

John Lannefors, lagets huvudtränare, var som barn en stor talang inom både fotboll och amerikansk fotboll. När han var 16 år blev han uttagen i Stockholms stadslag i fotboll och juniorlandslaget i amerikansk fotboll, det var då han beslutade sig för det senare. Intresset för “vanlig fotboll” svalnade med åren men han kallar sig fortfarande för AIK:are, även om det bara blir ett par matcher på plats per år. John har varit en av de mer drivande personerna inom Bulls för att få till ett inträde i AIK.
– Vi har kommit till en punkt där vi känner att vi mår väldigt bra i vår förening och vill ge våra spelare mer. Sett till vårt geografiska läge, vad vi ser att vi vill tillhöra och vad spelarna vill tillhöra så är AIK den naturliga vägen att gå. Vi har byggt en produkt som vi nu vill visa upp. Kolla vad vi gjorde från ingenting, om vi kan vara delaktiga i det stora trädet AIK men fortsätta vara vår egen gren så kan vi bygga någonting väldigt, väldigt häftigt. Det finns resurser och mitt mål som huvudtränare är att ge mina spelare allt det de förtjänar. Det här är en riktigt, riktigt bra produkt. Kan vi göra någonting mer av det? Det är det vi tror att vi kan, säger John.

North Side Bulls är idag en välmående förening med god ekonomi och bra träningsmöjligheter. Deras största problem är att amerikansk fotboll är en liten sport i Sverige och det är svårt att locka till sig nya utövare. Bulls är en förening som drivs i princip helt ideellt och går runt tack vare medlemsavgifter. För dem är det kritiskt att så många som möjligt vill spela amerikansk fotboll på seniornivå, under deras flagg.
– Jag som ordförande kände att vår utmaning är att få folk att spela, säger Valdemar Angelov.
– Vi har en stabil ekonomi. Det låter tråkigt att behöva säga det i idrottssammanhang, men ekonomin är lika viktig som det sportsliga. Det möjliggör att man kan bedriva en verksamhet. Vi har haft några goda år med många spelare och det gör att vi får en bra ekonomi. Vi vill inte vara en black om foten på AIK, framförallt vill vi inte ha någonting från AIK mer än att vi vill vara med och representera skölden. Om det inte skulle bli AIK kommer vi driva vidare klubben som vi gör, säger han.
– När vi började märka att vi mådde bra undrade vi hur vi kunde ta nästa steg. Det kändes som att vi slog i taket. Det var faktiskt spelarna själva som först lyfte frågan, hur det skulle bli om vi blir en del av AIK och börjar heta AIK? Jag vill poängtera det, vi är en amerikansk sport men i Sverige, vi kommer inte heta “AIK Rats” eller “Gnaget Roaders”, det är AIK som gäller, säger John.

En av spelarna som har varit drivande i frågan är Anders Johansson. Han spelar på den offensiva linjen i Bulls och är samtidigt sportchef i systerklubben Solna Chiefs. Anders är en passionerad AIK:are som började gå på Norra stå 2002 och har firat SM-guld i både Göteborg och Kalmar.
– Alla AIK:are drömmer om att få representera AIK. Det finns många som spelar amerikansk fotboll i Stockholm och som är AIK:are. Jag har även märkt hur intresset för sporten ökat bland många AIK-supportrar. En amerikansk fotbollssektion kommer ge AIK fler medlemmar och en starkare organisation. Det är rätt tajming och Bulls har rätt tillvägagångssätt. Vi har ingen stress utan föreningen ska få växa organiskt, säger Anders.

Alla tre, Valdemar, John och Anders, uttrycker sig på liknande vis. Det bästa för dem skulle vara att fler började spela i deras förening. För att fler ska hitta till deras förening måste intresset bli större. Att få vara en del av AIK skulle ge dem en exponering och ett varumärke som knappt går att jämföra med hur det ser ut idag. Med det sagt vill de understryka att en amerikansk fotbollssektion inte på något sätt kommer vara ett bekymmer för AIK rent ekonomiskt. De kommer fortfarande bedriva sin verksamhet på samma sätt som tidigare, fast med svarta tröjor och ett AIK-märke på hjälmen.
– Rent ekonomiskt och organisatoriskt kommer vi inte belasta AIK, det har vi varit väldigt noga med internt också mot våra medlemmar. Det här är ingenting som skulle ändra vårt sätt att arbeta på, det ändrar inte någonting i vår kultur. Vi har inget incitament mer än att det skulle bredda vår verksamhet och ge oss fler utövare, säger Valdemar.

Men AIK:s huvudstyrelse är inte lika pigga på det här förslaget. På föreningens hemsida finns motionen om North Side Bulls inträde i AIK publicerad, och i den finns även en kommentar från huvudstyrelsen. De skriver att de vill att årsmötet röstar ner motionen, trots att de själva anser att North Side Bulls uppfyller alla kriterier som normalt sett krävs för att få till ett inträde i AIK. Så här motiverar de önskemålet:

Skälen till att huvudstyrelsen rekommenderar årsmötet att avslå ansökan trots uppfyllda kriterier har med pågående verksamhet inom AIK och det tidsmässiga skedet för ansökan att göra. AIK består idag av 12 idrotter. Under de senaste åren har huvudstyrelsen startat upp och genomfört flera övergripande processer i syfte att stärka klubben och dess idrotter. Dessa processer är i en implementeringsfas där bland andra nya samarbetsavtal tecknats med målet att huvudföreningen både nu och i framtiden ska kunna stödja nuvarande idrotter på bästa sätt. Under det arbete som krävs för att ge full stöttning till befintliga idrotter är det huvudföreningens uppfattning att tiden inte är den rätta för att bredda AIK med ytterligare en idrott år 2020. 

Avslutningsvis skriver de att de välkomnar ansökan och att det absolut skulle kunna bli aktuellt i framtiden.

Valdemar tycker att det är synd att AIK:s huvudstyrelse inte uppmanar medlemmarna att rösta igenom motionen.
– De verkar ha en allmän hållning att vara restriktiva med nya föreningar. De känner att det inte behövs fler idrotter under AIK-skölden. Men huvudstyrelsen var inte helt eniga heller när de röstade som jag förstod det. Vår kultur är redan så harmoniserad med den AIK-kultur som finns, det hade varit en positiv synergi. Styrelsen kanske inte ser det på samma sätt som vi, säger han.

Någonting som är viktigt för många AIK:are är såklart att vara bäst. Om AIK ska vara med och tävla ska det också finnas en bra chans att vinna, om inte nu så åtminstone på sikt. Den amerikanska fotbollen i Sverige fungerar på ett lite annorlunda vis. Den högsta serien heter Superserien, där spelar bara fyra lag och det är dem som gör upp om SM-guldet. Under Superserien finns Division 1 och Division 2 som är indelade i tre ligor med fyra lag i varje. North Side Bulls spelar i Division 1 östra. Trots att de de senaste åren inte har vunnit Division 1 har de ändå blivit erbjudna en plats i Superserien. Det tyder på att de har en bra organisation och att förbundet tror på dem. Men Bulls har valt att tacka nej.
– Vi anser att superserien inte är en attraktiv produkt så som den ser ut i dagslägen. Vi vill vara med och bygga upp någonting speciellt. Vi vill bygga en plattform som bygger vidare på drömmar, säger huvudtränare John Lannefors.
Han berättar att det finns ligor utanför USA där man kan tjäna bra pengar på amerikansk fotboll. Han nämner Tyskland, Österrike, Japan, Italien och Finland som exempel. Sverige har en viss plats i hierarkin idag och ett svenskt lag kan inte konkurrera med lagen på kontinenten, däremot kanske John kan vara med och fostra spelare som kan få leva ut sina drömmar. 
– Vi bygger upp en plattform där vi kan skicka spelare ut i Europa. En dag kommer de kanske tillbaka och förmodligen är de bättre spelare då eftersom de spelat på en högre nivå. På så vis höjer vi vår nivå och då kan vi ta oss ut i Europa på sikt, då kan vi börja snacka om att spela inför stor publik.

I dagsläget är det inte många som kommer och kollar på North Side Bulls matcher. Som bäst har de haft några hundra på läktarna. Skulle AIK:s medlemmar rösta för att släppa in dem i klubben tror John att det kan börja locka fler till deras matcher. Han själv har spelat inför 8000 under tiden han gick high school i Arizona. Några 8000 är ingenting han tror är rimligt i Sverige, men bara att se nya ansikten på Bergshamra IP skulle betyda mycket.
– Jag tror att få kliva ut på planen och känna ett stöd utifrån skulle vara riktigt ballt. Att stå där med en svartgul keps och se folk som man aldrig sett tidigare på läktarna… Folk som tycker om AIK, älskar AIK, kommer för att se en ny AIK-sport… Det ger ett rus i sig. Rent personligen för mig vore det skitballt att få stå med AIK-färgerna, men jag är mer taggad på att få AIK:are att bli intresserade av sporten. Att få sprida den här sporten till andra AIK:are ger mig rysningar bara av att tänka på.

Vad är drömmen?

– Drömmen är väl att kunna få upp verksamheten så pass bra att vi inte behöver några medlemsavgifter, att spelarna kan spela hos oss och skapa en stark konkurrens på positionerna. Resultaten kommer med den typen av attityd. Skapa konkurrens på positionerna och ge spelarna förutsättningar att prestera som bäst. Då kan vi börja prata om SM-guld och försvara det i många år framöver. Det är slutresultatet av den stora drömmen. 

För AIK-supportern Anders Johansson vore det obeskrivligt att få leva ut sin dröm och springa ut på en amerikansk fotbollsplan med en svartgul tröja. 

Har du någon uppmaning till medlemmarna?

– Det är bara att höra av sig till oss, vi älskar när folk blir nyfikna på vår sport. Inför årsmötet är det bara att lyssna på oss och prata med oss, vi alla är AIK:are. Ge oss en chans så kommer vi ta den.

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version