Site icon Svarta Rubriker

AIK får mer att säga till om i gräsfrågan

För andra gången under den här säsongen var gräsmattan på Friends Arena allt annat än bra. Matchen mellan AIK och Helsingborgs IF såg ut att spelas på en åker och bortalagets Martin Olsson sa efter matchen att det kändes som att spela på sand. Sist det var så här, i matchen mot Malmö i slutet av juni, så utlovades en förbättring. Men bara fem matcher senare var mattan totalförstörd. 

Under måndagen hölls ett krismöte där AIK krävde arenabolaget på svar och mer makt i frågan om nationalarenans underlag. Några svar verkade svårt att få, men mer makt utlovades.

– Vi kommer nu mer eller mindre vara med och säkerställa en god tid innan kommande matcher att mattan är tillräckligt bra, säger AIK:s vice klubbdirektör Fredrik Söderberg och fortsätter:

– Min uppfattning är att de är lite förbryllade själva faktiskt, vilket man kan fundera över… De har av en mängd olika skäl testat olika leverantörer. Förklaringen vi har fått är att den här leverantörens matta inte var vad man hade förväntat sig i slutändan. Prognosarbetet är otroligt svårt. Vi ställer oss frågande till varför man inte gjorde den här bedömningen tidigare i veckan varthän det skulle luta till matchen. Men att byta matta tar x antal dagar så det är ingenting du kan bestämma på fredag eller lördag, det behövs en vecka innan match för att lägga in en spelbar matta. En sådan uppfattning fanns inte från arenabolaget även om det, med facit i hand, borde funnits. Det är det vi nu har börjat korrigera, vi får nog börja ta det säkra före det osäkra. Är det svårt att prognostisera så får vi nog prognostisera negativt.

Man ska komma ihåg att mattan på Friends Arena inte alltid har varit katastrof. Efter en tuff debutsäsong så var det flera år där det såg ut som att man hade hittat en lösning. Men att AIK och olyckliga motståndare i år behövt spela matcher i ett potatisland är oroväckande.

– En matta som kunde hålla i nästan tre månader 2018 klarar inte ens av tre matcher nu, det är väldigt märkligt. Såvitt vi kan bedöma är det ingenting i själva hanteringen eller rutinerna som är så mycket annorlunda. Det måste handla om kvaliteten på mattan man köper, säger Söderberg.

Supportrar på sociala medier kritiserar arenans planskötare, men att det på något vis skulle vara Greenkeeper som gör ett dåligt arbete tror inte Fredrik Söderberg på.

– Mitt uppfattning är att den dialog vi har med Greenkeepers är väldigt god. De sliter rätt hårt för att få det här att fungera. Det är byggnadstekniska utmaningar med att få gräset att fungera inne på Friends Arena och det är det de arbetar mot. Men det kan inte vara en faktor för AIK Fotboll att förhålla oss till. Vi måste förutsätta att man löser en bra matta helt enkelt och så får förutsättningarna som finns på Friends Arena vara för driftbolaget att hantera. 

Till matchen mot Häcken kommer en ny matta vara på plats, och matchen efter det är en landskamp där Sverige gästas av de regerande världsmästarna Frankrike med nykrönta Champions League-vinnare som Kingsley Coman, Corentin Tolisso och Benjamin Pavard i laget. 

När det vankas landskamp så kanske det kommer en fin gräsmatta också?

– Det kan man naturligtvis konspiratoriskt tänka sig. Hade jag varit ansvarig för gräsmattan på Friends Arena så hade jag inte resonerat så. Jag hade säkerställt att det hemmalag som spelar flest matcher på mattan ska vara minst lika nöjda som Svenska Fotbollförbundet. 

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version