Site icon Svarta Rubriker

AIK går mot en bättre höst

Lite mer än halva serien är spelad och AIK:s utgångsläge är trots allt helt okej. Målet inför säsongen var att inte åka ur och just nu ligger man visserligen näst sist, men med åtta poäng fler än jumbon Växjö. Allting såg dock betydligt mycket bättre ut innan ett overkligt skadeläge inleddes. Det blev fyra raka förluster före uppehållet och om AIK skulle ha en möjlighet att hålla sig kvar krävdes det värvningar.

Och värvningar kom. Totalt anslöt sex spelare till laget och det är en matt manager som konstaterar att transferfönstret blev tuffare än hon trodde, men att hon är nöjd.

– Det rör sig väldigt lite spelare under den perioden och det var något av en överraskning. Men vi hade lite tur också att Kaisa Collin hade hamnat i en situation i Eskilstuna där hon kände att hon inte ville vara kvar och ville komma till oss. Vi känner till Kaisas potential och hon har redan visat klass i alla träningar, säger Anne Mäkinen dagen före derbyt mot Djurgården.

– Generellt var det ett tuffare fönster att jobba i än vad jag hade tänkt. På sluttampen fick vi möjligheten att ta in Konya Plummer och Joy Bokiri och då känns det som att vi får en stabilare trupp och konkurrens på flera positioner, vilket gynnar den utveckling vi vill se i laget.

Skadorna som förstörde för laget före OS-uppehållet är ännu inte helt och hållet läkta. Exempelvis blir Nora Rönnfors och Adelisa Grabus som bekant borta hela säsongen. Jenny Danielsson förväntas spela mot Djurgården men är ännu inte helt återställd. Clara Härdling hade redan inför säsongen bestämt sig för att åka till USA och spela i college så hon finns inte med efter sommaren. Med de nyförvärv som tillkommit så har dock AIK ett betydligt starkare lag idag än innan fönstret öppnade.

– Vi visste att vi behövde både bredda och ta in ett x antal spelare men också söka efter spets då vi inte riktigt hade någon centerforward i truppen. Vi har velat förstärka försvarslinjen och där kommer Plummer in. Det känns bra, det är med en ganska skön känsla vi går in i hösten. Från att innan uppehållet känna “vem ska spela?”, det var en riktigt tuff period både fysiskt och mentalt, säger Mäkinen och fortsätter:

– Nu har vi överlevt den perioden och har kommit tillbaka starkare efter uppehållet. Spelarna körde ett rätt så tufft träningsprogram under de 2-3 veckor de var borta från kollektiv träning och har jobbat otroligt bra. De är starkare fysiskt när vi kommer in och det stärker även det mentala. När vi började det här arbetet i januari så visste vi att våren skulle bli tufft och att det skulle ta tid att komma in i tempot på den här nivån. Nu har vi tagit stora kliv och det är ett härligt driv i truppen. Spelarna peppar varandra och de tränar så som vi vill spela. Nu när halva säsongen passerat ser man tydlig vilken brant utvecklingskurva vi ändå haft. Man är inte nöjd, men vi känner att vi kämpat oss igenom den här tuffa perioden och tagit de här kliven. Det är en bra känsla. 

Trots att Damallsvenskan formellt sett drar igång med omgång 13 den här helgen så spelade AIK sin match i omgång 14 redan förra helgen. Då blev det kryss mot Kristianstad som bara dagarna senare skulle vinna mot Bröndby i Champions League-kvalet. Oturligt nog så skadade sig den tilltänkta frälsaren Kaisa Collin och kommer missa matchen mot Djurgården. Enligt Mäkinen är det mest en försiktighetsåtgärd och Collin bör vara tillbaka till bortamatchen mot Rosengård om två veckor.

Det var i vårderbyt på Stadion som AIK tog sin första seger i Damallsvenskan. Då var det Honoka Hayashi som med sina två mål vände på ett underläge i en andra halvlek som AIK dominerat. När lagen möts igen har Djurgården seglat iväg lite i tabellen, men det är AIK som har övertaget.

– Vi vet att vi har kunnat slå dem tidigare, både i vintras och under våren. Vi går in till matchen efter en väldigt bra träningsvecka där vi känner att spelarna är redo och vet exakt hur vi ska spela och vad de ska göra på planen. Nu är det bara att köra. 

Mäkinen fortsätter:

– Vi är absolut starkare nu än vad vi var i våras, både fysiskt och spelmässigt och det märks tydligare på alla spelare. Vi har justerat lite och utvecklat vårt spel och vi har väldigt bra koll på Djurgården. 

Foto: Daniel Bengtsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version