Site icon Svarta Rubriker

AIK klara för Damallsvenskan 2021

Vi har vetat det länge, men nu är det äntligen matematiskt bekräftat. Efter en kräftgång som pågått ända sedan katastrofsäsongen 2015 (två poäng på 22 matcher) är AIK tillbaka i finrummet, och man säkrar avancemanget i överlägsen stil med tre omgångar kvar att spela.

Det var AIK och Hammarby som inför säsongen var favoriter att gå upp. Men försäsongen blev minst sagt stökig. Flera träningsmatcher var tvungna att ställas in på grund av skador och när man skulle möta Djurgården i Svenska cupen var det svårt att veta status på laget. Den matchen lovade dock gott för framtiden, två gånger om lyckades man ta ledningen och trots att Dif vände och vann så kändes det som att AIK hade ett slagkraftigt lag.

Sedan skulle det dröja fyra månader innan vi fick se laget spela igen, och då skulle det vara mot svårast möjliga motstånd. Hammarby på bortaplan.

Hammarby tog kommando direkt i premiärmatchen och Milla-Maj Majasaari i AIK-målet fick för första gången i år visa upp hur atletisk hon är. Känslan halvvägs in i första halvlek var att AIK nog skulle vara glada om man lyckades ta poäng i den här matchen. Jenny Danielsson och Adelisa Grabus hade nog en annan känsla. När lagen gick in i omklädningsrummen i halvtid ledde AIK med 3-0 och de båda nyförvärven hade presenterat sig med ett varsitt mål, de första av många.

Säsongen inleddes med att besegra den största toppkonkurrenten med 4-1 och efter det satte sig AIK på ett segertåg som inte ville stanna. Tio segrar på tio matcher blev det innan den första förlusten kom en stekhet augustidag på Grimsta IP. Trots den otroliga resultatraden så blev det lite nerv i tabellen. Morön från Skellefteå övertog serieledningen med en match mer spelad, Hammarby var hack i häl och bakom dem frustade ett BP som spelade bra mot topplagen. AIK reagerade dock helt rätt på förlusten, spände musklerna och svarade upp med att ta ytterligare sex segrar i rad. Då kändes säsongen avgjord. Det fanns inte en chans att både Hammarby och Morön skulle klara av att gå om, och det gjorde de inte heller.

Inför dagens match mot Bollstanäs räckte det med en poäng för att säkra avancemanget. Som vanligt när AIK spelat den här säsongen så var det ett stort spelövertag från start. Efter nio minuter hade AIK tagit ledningen genom den egna produkten Sophia Redenstrand och innan halvleken var över hade Clara Härdling, fostrad i samma F01-lag som Redenstrand, ökat på till 2-0.

I andra halvlek reducerade gästerna tidigt på straff och en viss oro började spridas bland de AIK-anställda att firandet skulle skjutas upp. Den oron varade inte länge. Först gjorde Emma Santamäki ett drömmål, hennes första i AIK-tröjan, och bara minuten senare punkterade kapten Rosqvist matchen med sitt 4-1-mål. På tilläggstid fick även Rosa Kafaji kröna en bra match med att hamna i målprotokollet.