Site icon Svarta Rubriker

AIK krossade Hammarby i Elitettan-premiären

AIK inledde säsongen mot tuffast möjliga motstånd. Fjolårstrean och den tilltänkta toppkonkurrenten Hammarby på bortaplan. Det skulle dock visa sig bli en enkel uppgift då AIK vann matchen med 1-4.

Från allra första början var det tydligt att AIK var ett mer fysiskt lag än Hammarby. Tjejerna i svart vann nästan alla dueller på mittplan och nyförvärvet Jenny Danielsson ångade fram på sin högerkant. Det var dock Hammarby som skapade målchanser och tvingade AIK-backlinjen och målvakten Milla-Maj Majasaari till flera svettiga ingripanden.

Men det spelar ingen roll hur många målchanser man skapar om man inte gör mål, någonting som AIK var bättre än Hammarby på idag. I den 19:e minuten kom Sophia Redenstrand helt fri på vänsterkanten och sköt ett skott som hemmalagets målvakt räddade. På returen var dagens lagkapten Sara Nordin framme och stötte in säsongens första mål.

Hammarby svarade med att öka sin höga press och trycka på mot AIK-målet, men Majasaari släppte ingenting förbi sig. I den 43:e minuten kunde istället Danielsson sno bollen på offensiv planhalva, skottfinta bort en back och knorra in 2-0. Innan måljublet från AIK-bänken knappt lagt sig hade Adelisa Grabus slunkit igenom och satt 3-0.

Den andra halvleken präglades av kamp och försvarsspel. Hammarby kom inte till lika många målchanser men fick ändå in en reducering på hörna. Vidare spännande blev det dock aldrig eftersom Redenstrand mot slutet av matchen satte 4-1 med ett riktigt drömmål. En frispark 40 meter ut som singlade in i bortre krysset.

Efter matchen var AIK-tränare Caroline Sjöblom väldigt nöjd med vad hon såg.
– Det är en fantastisk match idag. Vi följer matchplanen från punkt till pricka. Det är det jag är mest stolt över. Fotboll är en känsla och vi hanterade känslan väldigt bra, säger hon och fortsätter:
– Vi visste att deras ytterbackar skulle stöta högt. Det var framförallt kontringarna som vi läst att de är ganska sårbara för. Just den här pressen som Jenny gör på deras mittback är ett sådant mål vi har pratat om, det var väldigt häftigt att se att det var så mycket som klaffade. 

Inför matchen fanns en del orosmoln. Hade de tränat ordentligt? Skulle de orka spela? Sitter taktiken? Sjöblom tycker att hon rätar ut flera frågetecken idag.
– Jag får jättemånga svar idag. Framförallt på de misstagen vi gör, det är ganska tydligt vad vi behöver jobba mer på. Vi behöver ha bättre kontakt, bättre noggrannhet. Grundgrejer som att ställa in fötterna innan du får en passning, inte stå med höften mot eget mål.
Fysiken var det däremot inget fel på.
– Vi har tränat på bra. Vi har sprungit mycket och haft ganska tung styrka under den här försäsongen. Jag tror vi hade kunnat spela en kvart till.


Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version