Site icon Svarta Rubriker

AIK lyckades till slut slå tabelljumbon Sunnanå

När AIK och Sunnanå skulle göra upp i Elitettans åttonde omgång var det lag från två vitt skilda världar som möttes. AIK har ångat fram genom serien, vunnit varenda match och inte släppt in ett mål på hemmaplan. Sunnanå däremot stod på noll poäng och det mesta talade för att det skulle bli en utklassning.

När Adelisa Grabus efter sju minuter snappade upp en boll och satte dit sitt åttonde mål för säsongen kändes matchen nästan avgjord, men gästande Sunnanå tyckte annorlunda. Trots att de före match åkt buss i åtta timmar hade de betydligt mer energi än serieledande AIK. I den elfte minuten är det AIK som slarvar i uppspelet och en Sunnanåspelare kunde skjuta in kvitteringen via ribban.

Efter kvitteringen var det gästerna som tog kommandot om matchen. AIK lyckades aldrig få till sitt passningsspel som visat sig vara så effektivt utan blev gång på gång av med bollen på mittplan. Fram till den 34:e minuten. Ett långt anfall leder till att Jenny Danielsson tar sig in i straffområdet och skjuter ett skott som Linda Hallin stöter in returen på. 2-1 AIK och nu vaknade till slut hemmalaget till liv. Under de sista tio minuterna av första halvlek skapade man mer än under de första 35. På en hörna kunde kapten Matilda Rosqvist, som gjorde comeback i startelvan, göra sitt första mål för säsongen och AIK gick till halvtidsvila med en 3-1-ledning.

Andra halvlek blev en betydligt sömnigare tillställning. Det verkade som att Sunnanåspelarna fått slut på energi och AIK var parkerade vid offensivt straffområde utan att egentligen skapa någon farligare målchans. Mycket tydde på att matchen bara skulle spelas av, men så behövde AIK byta ut mittbacken Fanny Johansson samtidigt som Sunnanå utnyttjade alla sina fem byten och gästerna kunde i en omställning sätta dit 3-2. Det målet gav dock aldrig gästerna någon större energiinjektion och resultatet stod sig matchen ut.

Huvudtränare Caroline Sjöblom tycker hennes lag borde avgjort tidigare.
– Det kändes som att vi hade rätt bra kontroll på matchen. I första halvlek kom vi till många målchanser, öppet mål flera gånger där vi hade lite oskärpa i avsluten. I andra halvlek trodde jag att vi skulle öka tempot och dra ifrån men när vi byter ut Fanny Johansson så händer det någonting och de gör mål. Vi blir väldigt dåliga på att skapa energi åt oss själva och det blir väldigt tungt. Sunnanå gör fem byten och får bra energi av det. Vi borde ha punkterat matchen tidigare med alla chanser vi hade.

Trots att Sunnanå nu förlorat alla åtta matcher den här säsongen så menar Sjöblom att de håller en högre nivå än flera andra lag i serien.
– Vi har haft respekt för Sunnanå. De är mycket bättre än vad tabellen visar. Det är ett spelande lag som jobbar jättehårt, sen har de haft otur och släppt in mycket onödiga mål som gör att de ligger sist. Jag tycker de är bättre än flera motstånd vi mött tidigare.

Segern innebär att AIK nu har sju poäng ner till tredjeplats.

– Det är skönt, det här behöver vi inför hösten.