Site icon Svarta Rubriker

AIK missade möjligheten att lämna bottenstriden

För första gången den här säsongen kändes det som att AIK var favorit i en match när Piteå kom på besök. Trots förlust borta med 4-0 (under lagets mest skadedrabbade period) så låg AIK inför matchen före Piteå i tabellen. Det är inte längre fallet efter matchen.

AIK har varit inne i en tydlig positiv trend. Poäng mot Kristianstad, seger mot Djurgården och en hedersam förlust borta mot Rosengård. Två spelare som stuckit ut i de matcherna har varit nyförvärven Julia Olsson och Ebba Jahnfors, men ingen av dem fick starta idag. Det gjorde däremot ett annat nyförvärv, Nigerianskan Joy Bokiri som spelade ensam på topp.

Spelet påminde mycket om hur det såg ut i början av säsongen. Två centrala mittfältare i Emma Santamäki och Honoka Hayashi som gjorde sitt yttersta att hålla ställningarna. Men på grund av det numerära underläget centralt på mittfältet förlitade man sig istället på spelet längs kanterna och framförallt Rosa Kafajis individuella skicklighet. Det var dock ingenting som bar frukt och istället var det gästerna som hade kommandot i matchen och skapade de flesta målchanserna. Efter 70 minuter kunde de även sätta 0-1 på hörna. Det skulle även bli slutresultatet.

Efter matchen är manager Anne Mäkinen riktigt besviken över resultatet och prestationen.

– Det är för mycket känslor. En stor besvikelse såklart. Jag tycker inte vi är riktigt hundra. Vi vet att Piteå är en svår motståndare. Väldigt mycket duellspel, de är starka i närkamperna, stora starka spelare som spelar fysiskt och vi är inte riktigt där. Det är det som avgör, bollen studsar för ofta till dem, vi vinner inte förstabollar och vi vinner inte andrabollar. Vi är starka i boxen men kan inte förlora mittfältet på det här sättet. 

Julia Olsson och Ebba Jahnfors bänkas idag, hur resonerade ni där?

– Med tanke på sättet vi bygger upp bakifrån ville vi ha Hallbera där hon spelar. Vi ville ha Sara Nordin som mittback eftersom hon är starkast i boxen tillsammans med Hannah Davison, det var det som var avgörande. Vi har sett att Jenny Danielsson varit riktigt duktig i försvaret den senaste tiden och tagit många kliv framåt. Honoka är självklar på mittfältet och med Santamäkis försvarsspel kände vi att det var hon som ska starta före Jahnfors. 

Joy Bokiri startar, vad tycker du om hennes insats?

– Helt godkänd. Hon är egentligen en central mittfältare men har spelat forward också. Hon gör en bra match, det är inte så enkelt att komma mitt i säsongen och hoppa in i startelvan. Hon har fyra träningar med laget.

Mot Djurgården var det tydligen bara en försiktighetsåtgärd att Kaisa Collin inte spelade men hon är inte tillbaka än, hur kommer det sig?

– Hon var i princip tillbaka men fick sedan problem med andra vaden. Jag förstår inte… Det är synd, men det är där vi är. Jag vågar inte ge någon prognos, det är en frustrerande situation för Kaisa, hon kom hit för att spela och göra skillnad men nu sitter hon på läktaren.

Och Finndell var med F19 igår, vad händer där?

– Hon har haft det tufft med förkylningar. Varit sjuk ganska länge och hade lite bekymmer före pausen. Hon har jobbat sig tillbaka och vi kände att det är bättre att ge henne 90 minuter där än inga minuter idag.

Svårt att konkurrera i mittlåset nu.

– Och så ska det vara.

Tidigare under dagen förlorade Växjö mot Eskilstuna med 2-1 och avståndet ner till jumboplatsen är fortfarande nio poäng. Nästa match är om två veckor borta mot Kif Örebro.

Foto: Daniel Bengtsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version