Site icon Svarta Rubriker

AIK rånade Hammarby på två poäng

Det andra derbyt inom loppet av sex dagar blev ett bevis på att fotboll inte alltid är så logiskt. Ingenting tydde på att AIK skulle få med sin någon poäng, men ändå slutade matchen 2-2.

AIK rivstartade och tog kommandot direkt. Hammarby stod högt med sin backlinje vilket gav Jenny Danielsson och Nora Rönnfors stora ytor att springa på. Linda Hallin och Honoka Hayashi dominerade mittfältet och hotade konstant med sina djupledsbollar. Både Danielsson och Rosa Kafaji hade ett varsitt friläge inom loppet av en minut, men Hammarbys målvakt hade vaknat på rätt sida. Hon lyckades dock inte stå emot en tredje gång. Kafaji dribblade bort två bortaspelare på mittfältet, hittade ut med bollen till Santamäki på kanten som slog in bollen i straffområdet. Där fanns Nora Rönnfors som kunde göra sitt andra mål för säsongen. 

Matchen fortsatte i högt tempo och båda lagen utbytte flera målchanser. Hammarby var klart farligast på sina hörnor och de tenderade att dyka upp ofta. Det var även på en hörna som den tidigare AIK-spelaren Eva Nyström kunde nicka in kvitteringen. Oavgjort på tavlan med mycket tid kvar att spela av första halvlek och vore det inte för två bra målvakter skulle det inte stått 1-1 i halvtid.

Andra halvlek utvecklades till en helt annan match. Hammarby tog kommandot direkt och satte ett konstant tryck mot AIK:s mål. Efter tio minuter rev Emma Santamäki ner inbytta Ellen Wangerheim starx utanför straffområdet. På efterföljande frispark kunde AIK inte få ut bollen ur straffområdet och landslagsspelaren Madelen Janogy kunde snubbla in ledningsmålet. 

Där kändes det nästan som att matchen avgjordes. AIK hade ingenting att säga till om i andra halvlek och det var bara Milla-Maj Majasaaris förtjänst att inte gästerna punkterade matchen tidigt. Trots att 1-2 höll i sig kändes det aldrig riktigt spännande. Men så sker plötsligt det omöjliga. Hayashi hittar Danielsson på kanten som slår in ett inlägg. På bortre stolpen står Rosa Kafaji som volleyskjuter in sitt första mål i Damallsvenskan. 

Förbannat orättvist, men slutresultatet 2-2 var ett faktum. Helt och hållet tack vare Milla-Maj Majasaari som gjorde en monstermatch.

– Milla fortsätter att bevisa att hon inte bara håller på den här nivån utan är en bra målvakt på den här nivån. En ung målvakt som gör det så här bra, jag ser att utvecklingspotentialen är enorm och hon kan bli hur bra som helst. Hon visar match efter match att det är på den här nivån hon ska vara, säger AIK:s assisterande tränare och målvaktstränare Max Bergander efter matchen.

Bergander, som gjort sig ett namn som tränaren som konstant står och skriker under matcherna, fortsätter med att hylla lagets insats efter den delade poängen:

– Det är en otrolig laginsats. En otrolig arbetsinsats av oss på varenda position. Vi gör verkligen det vi ska och lite till och är beredda att göra precis allt för att få med oss en poäng efter den här matchen och det tycker jag vi gör fantastiskt bra.

Vad var er matchplan?

– Matchplanen var att hitta ytorna bakom där de hade stora hål. Vi kommer förbi ett par gånger och har lägen att göra mål även innan vårt första mål. Med tanke på att vi skapade en hel del chanser så tycker jag det fungerade rätt bra. Sen måste man vara med på att vi möter ett väldigt bra fotbollslag så det går inte att säga att vi borde gjort mer, vi har en motståndare som gör det svårt för oss. 

Vad var det som hände i andra halvlek?

– Hammarby kommer ut jävligt starkt och vi kommer kanske inte riktigt upp i samma nivå. Vi insåg tidigt i andra halvlek att det här kommer bli en fajt och om det är någonting vi visat i de här matcherna är det att vi är jävligt bra på att fajtas tillsammans som ett lag.

Ni var väldigt sårbara på fasta situationer idag.

– Idag var vi sårbara på fasta situationer. Om man ska vara lite kritisk så var det att där var vi inte tillräckligt aggressiva idag. Men igen, det är bra leveranser in också. De är tunga där inne och gör det bra, men självklart borde vi varit lite mer alerta.

Rosa Kafaji gjorde en otrolig insats i första halvlek och överglänste i långa stunder landslagsyttern Madelen Janogy. Kvitteringsmålet satte pricken över i:et och efter matchen är det en glad 17-åring som sätter ord på känslorna.

– Så jävla skönt! Ska jag vara ärlig så känns det som att vi har vunnit. 

– Vi hade första halvlek känner jag. Vi hade många lägen och kunde hålla i bollen. I andra halvlek blev det lite mer skakigt men vi kom tillbaka. Omedvetet slappnar man av lite, känner att “nu har vi det här”. Man typ slappnar av och så kommer de tillbaka hungrigare, fortsätter Rosa.

Du gör din bästa match i år, håller du med?

Jag vet inte, jag har inte sett matchen. Men jag känner att det var bra, jag skapade många lägen. Jag måste bara sätta det första när jag kommer mot målvakten, då hade jag varit nöjd. 

Foto: Daniel Bengtsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version