Site icon Svarta Rubriker

AIK tappade ledning två gånger om – bitter förlust mot Dif i Svenska cupen

AIK förlorade den första matchen i årets Svenska cupen. 457 betalande åskådare hade tagit sig till ett blåsigt Skytteholm och fick se AIK tappa ledning två gånger om för att sedan förlora med 2-4.

Allsvenska Djurgården tog kommandot direkt i matchen och hade ett stort bollinnehav, dock utan att komma till några farligare målchanser. Efter cirka 20 minuter kunde istället AIK ta ledningen genom Johanna Lindell. Bara minuten efter hade nyförvärvet Linda Hallin ett distansskott i ribban och stämningen var god på Skytteholms IP. Ramsor om att vinna cupen tystades dock när Djurgården kort senare kunde kvittera på straff.

I andra halvlek tog AIK över mer och tog också ledningen genom ett annat nyförvärv, Adelisa Grabus. Efter det kom kollapsen. På kort tid gjorde gästerna tre mål och med en kvart kvar var det motvind både bildligt och bokstavligt.

– Spontan analys är att vi står upp väldigt bra i 60 minuter, sen tappar vi rent fysiskt, säger AIK:s tränare Caroline Sjöblom.
– Vi tappar framförallt orken att vara aggressiva och fortsätta pressa. Det är lite surt att matchen avgörs utifrån det fysiska. Samtidigt är det det som ska vara skillnaden på Elitettan och Damallsvenskan. Rent kvalitetsmässigt tycker jag vi spelar bra och vågar vara trygga i speluppbyggnaden. Det får vi kvitto på med målet vi gör som är en uppbyggnad hela vägen från målvakt till deras straffområde.

Vad hade ni sagt inför matchen?

– Vi pratade mycket om att vi är tidigt i en process där vi försöker bygga upp ett spel och var ödmjuka inför uppgiften. Samtidigt otroligt häftigt att få spela ett derby. Så tudelat, vi är i en process och har inte så höga förväntningar, men samtidigt kriga och vara aggressiva för att det är ett derby. 

Vad är känslan hos spelarna?

– De är besvikna. Samtidigt finns en stolthet över att vi står upp bra, framförallt i 60 minuter.

Vad tycker du om straffen?

– Den är ju feldömd, så är det. Men vi är vana med att det är så här, det är bara att acceptera. Vi ska hålla nivå och då måste domarteamet också hålla nivå. Missar huvuddomaren någonting så måste de vara ett team som hjälper varandra. De presterade inte så bra idag.

Nu är det två matcher som väntar i Svenska cupen, även de mot svårt motstånd. Nästa helg är det bortamatch mot Umeå, laget som vann Elitettan förra året, och helgen därpå kommer Eskilstuna till Solna.
– Umeå kommer vi att ta. Eskilstuna blir en tuff uppgift där vi får träna mycket försvarsspel, men det är häftigt att spela sådana matcher på försäsongen, säger Sjöblom.

Foto: Jojje Lidén


Liknande artiklar
Styrelsen tar ställning till motionerna – vill behålla AIK-stilen och tiger om VAR

AIK:s styrelse har nu tagit ställning till motionerna som skickats in till årsmötet den 3 mars. En motion som fått Read more

Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Sigthorsson alltjämt borta – missar första cupmatchen

Kolbeinn Sigthorsson kommer inte komma till spel när svenska cupen inleds på lördag mot Jönköping Södra. – Just nu är han Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Exit mobile version