Site icon Svarta Rubriker

Anne Mäkinen om damlagets nya tränare

Igår presenterade AIK en ny chefstränare som ska leda laget från och med nästa säsong. 36-åriga Maiju Ruotsalainen skriver ett treårskontrakt och tar över efter succéduon Caroline Sjöblom och Robert Lison Svanström. Ruotsalainen kommer senast från Umeå IK där hon arbetat med deras juniorlag och har framförallt tränarerfarenhet från det finska landslaget. Det var även så hon kom i kontakt med AIK:s sportchef Anne Mäkinen.

– Jag har varit i landslagsstaben när Mailju varit spelare. Vi jobbade tillsammans i finska damlandslaget när hon var assisterande tränare då och jag vet hur kunnig och ambitiös hon är som tränare. Jag känner henne personligen och vet vilken fantastisk person hon är både på och utanför planen. Hon har de egenskaperna jag letade efter när Carro sagt upp sig.

Dagen innan Ruotsalainen presenterades stod det klart att Svanström lämnar AIK. På papper har den tidigare tränarduon delat på huvudansvaret de senaste två säsongerna, men utåt är det Caroline Sjöblom som varit mer framstående och det var alltså när hon valde att lämna som Mäkinen började kolla på nya alternativ. I höstas sattes det upp en kravbild för den nya tränaren och då föll valet på Maiju Routsalainen. 

– Den kravbilden jag tog fram då var att det skulle vara en tränare som förstår vad det innebär att ta steget till nästa nivå och hur det rent praktiskt ska gå till, vilka steg man behöver ta i vilken ordning, hur laget behöver tränas och hur spelarna ska utvecklas, säger Mäkinen och fortsätter:

– Det behövde vara någon som förstår vad det här jobbet innebär. Vi har en ambition att vara topp tre i Sverige inom fem år och då måste man ha en tränare som förstår vad det innebär. Det behövs en helhetsbild av vad som krävs för att göra verksamheten mer professionell än vad den har varit tidigare. Jag ville även ha någon som kan jobba utifrån den värdegrund som vi har i AIK. Vi jobbar väldigt mycket med vår värdegrund och har en person som är ansvarig för den delen, jag vill att vi fortsätter och gör det ännu mer i framtiden, någonting som Maiju tyckte lät jättebra. Vår värdegrund är någonting som styr hela verksamheten och hur vi jobbar. 

Sedan Anne Mäkinen tog över som sportchef förra hösten har hon pratat mycket om vikten att kunna jobba mer långsiktigt. Då handlar det framförallt om längden på kontrakten. Routsalainens treårskontrakt ger dem möjlighet att få den kontinuitet som krävs för att uppnå önskat resultat. Och sen krävs det såklart även segrar på fotbollsplanen, någonting som den här tränarrekryteringen bör resultera i.

– Hon är jätteduktig analytiskt, ser situationer och kan snabbt justera om det behövs. Hon gör ett gediget arbete för att scouta motståndare och är helt enkelt väldigt driven i att utveckla den taktiska biten. Samtidigt har hon förståelse för den fysiska delen och vikten av att ha spelare som är i bättre form än vad de hittills varit. Jag ser det själv som kanske den största och viktigaste biten att få på plats när vi spelar i Damallsvenskan nästa år. Tempot är så mycket högre jämfört med Elitettan. 

Mäkinen fortsätter:

– Maiju är bra på att kommunicera, hon är bra på att lyssna, hon är ödmjuk och har en väldigt bra samarbetsförmåga. Hon har fötterna på jorden och är beredd att erkänna att hon inte kan allt men är redo att utvecklas.

Sjöblom och Svanström hade en väldigt modern ledarstil och blev framgångsrika genom att spela en passningsorienterad fotboll där anfall var bästa försvar. Eftersom AIK är på väg mot poängrekord är det uppenbarligen någonting som går hem hos spelargruppen. Frågan är då om en ersättare ska fortsätta på samma spår, eller snarare gå i motsatt riktning och göra någonting helt nytt?

– Maiju är inte en sån där auktoritär ledare, hon är väldigt modern i sin ledarstil och det liknar Carro och Robban. Sen vill vi såklart spela fotboll som vi har gjort tidigare, det kommer inte bli så att vi helt ändrar taktik och spelsätt. Det Maiju gör nu är att analysera våra matcher från i år men också matcher i Damallsvenskan, speciellt kolla på nykomlingarna som tog sig upp och varför de inte har lyckats hålla sig kvar. 

Foto: Daniel Bengtsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version