Site icon Svarta Rubriker

Bartosz tydligaste förändring: Bättre kommunikation

Bartosz Grzelak återkomst till klubben innebar direkt stora taktiska förändringar. På presskonferensen efter matchen sa Bartosz att 4-4-2 var det enklaste att gå till för att få en direkt effekt. Det är inte säkert att han kommer fortsätta med den formationen, det viktigaste i matchen mot Kalmar var att göra någonting helt annat jämfört med Rikard Norling. Det blev tydligt direkt efter att Kalmar sparkat igång spelet och samtliga AIK-spelare, förutom Abraham, backade hem istället för att gå upp i press.

Oavsett vilken taktik Bartosz landar i till slut kan vi nog vara ganska säkra på att många spelare kommer få helt nya arbetsuppgifter. Spelare som brukade spela kommer bänkas, bänknötare kommer få spela och vissa kommer hamna på nya positioner. Igår spelade Daniel Granli som en renodlad högerback i fyrbackslinjen.

– Det var lite ovant såklart. Jag har spelat högerback innan jag kom till AIK men det var ett par år sedan. Det är en roll jag tycker jag kan spela i och om coach tycker jag ska spela där så gör jag det, säger norrmannen.

Till vänster i backlinjen startade Rasmus Lindkvist. ”Rabbe” var en av seriens bästa ytterbackar sist Bartosz var i klubben men efter 2018 har det inte sett lika lovande ut. Det här året har det varit skralt med speltid och när han väl fått spela har det inte sett något vidare ut.

– Jag har varit borta mycket, jag har inte hittat formen och tyvärr så har inte coronapandemin hjälpt till direkt. Man har tre dagar på sig mellan matcherna och då hinner man inte träna tufft, vilken man behöver göra. Jag spelade 60 minuter idag och det är bara att jobba vidare på det, säger Lindkvist som trivdes med den nya taktiken:

– För egen del kändes det bra, det var mycket dueller och skönt att vara tillbaka i en fyrbackslinje. Man har alltid någon att spela upp till och man kan gå runt på ett annat sätt. Jag måste bara jobba med orken så jag orkar springa upp.

Bartosz Grzelak har varit tydlig med att han vill jobba för att spelarna ska få tillbaka spelglädjen. Exempelvis tillbringades dagen före match på Öland där laget ägnade sig åt teambuilding. Enligt Lindkvist verkar tränarbytet gett effekt på spelarna.

– I tisdags pratade vi ihop oss inom laget för att göra det bästa av situationen. Jag tycker att vårt självförtroende har höjts bara på de här få dagarna faktiskt. Vi har haft mycket mer energi på träningar och i omklädningsrummet. På matchen idag pratar vi mycket mer än vad vi gjort tidigare. Alla bidrog och det kommer bara bli bättre.

Just snacket mellan spelarna på planen är någonting som har lyfts fram som bristfälligt. Utan publik på plats har det hörts extra tydligt hur lite spelarna kommunicerat med varandra. Mot Kalmar såg det annorlunda ut. Bartosz stod och gormade nästan hela matchen, Adu dirigerade Kahl i pressen, Haugaard skrek på varje boll och till och med petade Dimitriadis ropade instruktioner från läktaren. Även Bilal Hussein lyfter fram hur de kommunicerade med varandra.

– Från vår sida tycker jag det var en bra match. Vi pratade mycket på planen och vann de flesta duellerna. Det saknades i kvaliteten framåt, men det var bra defensivt, säger ”Billy” som är en av de i laget som känner Bartosz allra bäst.

– Jag var här 2018 och så har jag haft honom i U21-landslaget, så jag känner honom sedan tidigare. När han kom fick vi snabbt veta hur vi ska spela och vad han vill ha ut av oss. Man kunde se lite redan idag. Det var mycket snack på planen och vi var aktiva hela tiden. Bartosz är en bra tränare. Han ger bra tips och pratar mycket med spelarna.

Förhoppningsvis har den värsta turbulensen lagt sig nu. När man fått lite distans till den här våren kommer det hela kanske inte ens se så farligt ut, AIK:are har varit med förr. Någon som dock inte varit med förr är Daniel Granli.

– Man märker att AIK ska vara i toppen, oavsett vad man har för spelare. Det är en klubb som ska vara i toppen och det är där vi vill vara. Men jag tycker alla har insett att vi är där vi är nu, nu får vi jobba mot att komma högre upp i tabellen. Vi vet vilken kvalitet vi har, får vi ut den så ska vi vara i toppen.

Hur tror du den närmsta framtiden kommer se ut?

– Det är en svår fråga. Jag tycker det är positivt att vi får med oss en poäng här. Det är svårt att säga för mycket efter bara en match, men vi har någonting att bygga vidare på. Vi ska jobba hårt varje dag, det är ett bra go i gruppen och folk har insett att vi just nu är ett bottenlag. Vi vet vilken kvalitet vi besitter, vi ska bara få ut det på bästa möjliga sätt. Vi kommer jobba stenhårt för att komma högre upp i tabellen. 

Foto: Jojje Lidén

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version