Site icon Svarta Rubriker

”De tar tillbaka en kille som är 100 procent AIK i hjärtat”

Det var en transferbomb utan dess like när Nicolas Stefanelli i slutet av förra veckan presenterades som AIK-spelare igen. Trots att han sin förra sejour snittade omkring ett halvt mål per match och var starkt bidragande till guldet 2018 så har många lyft fram honom som klubbens sämsta värvning någonsin. Han var dyr när han kom, han var dyr i drift och AIK fick ingenting för honom när han lämnade. Siffrorna bakom comebacken är fortfarande hemliga men med tanke på klubbens utsatta ekonomiska läge är han gissningsvis inte lika dyr den här gången. 

Förutom några supportrar som tycker att det är dumt att värva 26-åringar så har tongångarna varit väldigt positiva kring Stefanellis återkomst. Tre personer i klubben som var och är viktiga för Nicos karriär berättar här hur de reagerade när de fick reda på att övergången var klar.

Bartosz Grzelak – chefen

Jag jobbade med Nico förra gången och känner honom väl. Jag vet exakt vad vi får, en spelare som jag tror har en rätt kort startsträcka in i AIK. Han är trygg i vår miljö så jag tror vi får in en spelare som kan vara med och bidra omgående. Det ska bli jättekul att träffa honom igen.

– Jag får namn föreslagna för mig och när Nicolas nam  dyker upp så är det lockande. Jag vet exakt vad det är för karaktär och vad det är för spelartyp. Jag brukar säga att en människas sanna karaktär visar sig i motgång och när han hade sina motgångar här var han en otroligt stor människa. Han har en stor respekt hos mig och jag ser fram emot att jobba med honom. 

– Senaste gången kom han in som en profilvärvning och visste om att klubben har gjort en investering, och så blir han in- och utbytt. När han som var stjärnvärvningen hamnar där så är det jävligt lätt att gräva ner sig. Han befann sig i en miljö utomlands där han inte har familj och vänner runtomkring, men Nicolas var väldigt stor och professionell och jag tycker att han kom med ett stort engagemang till varje träning. Det säger lite om Nico som person.

Budimir Janosevic – bästa vännen

– Jag hade hört lite grann innan det blev officiellt. Jag fick glädjetårar och fick en galen energi. Jag såg Henrik Jurelius på läktaren under träning och sa till honom att han hade tagit ett riktigt bra beslut. De tar tillbaka en kille som är 100 procent AIK i hjärtat. Någon som har kvaliteter och som har mycket spring i benen. Han springer och jobbar hårt för AIK. Jag minns sista matchen i Kalmar 2018, jag tror han sprang 16 kilometer i den matchen, gav allt och stressade backarna. 

– Det är en riktigt bra kille. Han känner verkligen för klubben, han är inte bara här för att få betalt. Han ger minst 100 procent. Har vi den typen av spelare i AIK så skapar det en riktigt stark enhet mellan spelarna.

– Privat är vi som bröder han och jag. Våra fruar är bästa vänner också. Han har fått barn precis, jag har också ett barn så det blir lite annorlunda familjetid. Det är grymt att han är tillbaka, jag tycker det är grymt. Du vet hur mycket supportrarna älskar honom. Det här blir ett nytt kapitel för honom, en ny möjlighet att bevisa allting som han kanske borde bevisat förra gången. Han kommer ge 100 procent. 

Henok Goitom – konkurrenten

– Vi har haft kontakt då och då. Det är klart att man blev lite överraskad men samtidigt är det kul. Jag och Stefanelli har haft en relation sedan han var här och det är kul att ha en sådan person i laget. Han har mycket energi och ler hela tiden. Det här blir inte bara bra på plan utan också utanför planen, han är en stämningshöjare. Den här nyheten var välkommen.

Vad kan han bidra med?

– Han har djupledsspelet, är väldigt bra på att fånga bollarna inne i straffområdet och har ett bra tillslag på bollen. Vi får in en annan forwardstyp i laget vilket är bra. 

Får ni båda plats på planen samtidigt?

– Jag har svårt att se att det skulle bli så. Man vet aldrig, det kan ske förändringar från vecka till vecka, men just nu, så som vi har tränat fram tills nu så känns det väl inte så realistiskt.

Då är det ju ändå en konkurrent ni värvar?

– Ja, men det finns alltid konkurrens varje år. För tre år sedan var det Obasi, Lahne, Tarik och jag så det har funnits konkurrens varje år i AIK och det är dumt om det inte skulle vara konkurrens i ett lag som AIK-

Behövdes det en till anfallare?

– Nia-rollen är lite speciell. I de andra rollerna kan du ha två spelare på varje position. Även om du föredrar högerytter så kan du fortfarande spela som vänsterytter. Vi hade bara två nior och om en skulle gå sönder så står man med bara en, vem ska man slänga in då? Nian är lite speciell så jag tror att Henke gör rätt med att vi blir några fler.

Bartosz har ju också visat att ens startplats inte är given.

– Ja, och det skickar bra signaler till alla. De som är på bänken idag känner att de måste vara på tårna för de kan slängas in i startelvan när som helst. Det höjer också våra träningar, det är ingen som slappnar av utan alla vet att gör man det bra på träningarna så finns det en chans att få spela. 

Nicolas Stefanelli la under gårdagen upp att han är i Stockholm. Om det blir spel redan mot Hammarby i helgen är fortfarande oklart.

Foto: Joakim Hall

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version