Site icon Svarta Rubriker

Den motarbetade AIK-konstnären som förgyller våra flöden

Lite titt som tätt dyker bilderna upp i våra flöden, digitala illustrationer med AIK-motiv i en slags 50-talsstil. Bilderna publiceras i samband med matcher, när supporterpodden Testa Stör släppt ett avsnitt eller bara helt slumpmässigt vilken dag som helst. Ofta är det en affisch i syfte att marknadsföra den kommande matchen, det kan vara en illustration som uppmärksammar en mindre AIK-sektion och ibland dyker det bara upp en fin bild som sprider lite glädje. Konstnären bakom bilderna heter Christopher Anderton.
– När jag började med AIK-sakerna förra året kände jag; “Fan det här är ju kul!” Dessutom fick jag någonting att göra. Sen tyckte jag att mycket av det som fanns när det gäller affischer och trycksaker inte var så tidlöst. Jag ville ha någonting som de som kanske inte bryr dig ett skit om fotboll eller AIK tycker är snyggt. Jag ville att det se ut på ett sådant sätt så du kan ha det på väggen. 
De flesta tavlor, bilder och affischer med AIK-motiv som finns tillgängliga idag är oftast ett fotografi av en herrspelare som gör mål eller möjligtvis ett snyggt tifo. Det krävdes någonting nytt.
– Visst, sådant är också kul, jag gillar foto, men det är så likt överallt och det är bara samma sak. Det känns massproducerat, säger Christopher.

Idén med illustrationerna kom efter att Christopher och AIK-fotografen Joakim Hall hade pratat ihop sig om att tillsammans göra någonting kreativt. Något samarbete mellan de båda blev aldrig av, men Christopher började på egen hand illustrera affischer till den Allsvenska premiären som folk själva kunde trycka upp. Det började med affischer till herrarnas hemmamatcher och bortamatcherna i CL- och EL-kvalet. Den här säsongen var tanken att det skulle bli affischer till alla matcher, hemma som borta, dam som herr. Med tiden blir det väldigt många unika AIK-affischer, och alla med samma karaktäristiska 50-talsstil.
– Jag gillar den här stilen, äldre stilar är ofta mer tidlösa. Jag gillar olika tidsperioder men ta till exempel 90-talet, det är ju ingen som vill ha det. Det finns även mycket som är snyggt nu som man kan kalla “modern stil”, men jag tror inte det kommer vara så ballt om 20-30 år. Det kommer bara vara “rea-bax-stilen”. 

På sin Tumblr-sida Svartkonst har Christopher samlat sina AIK-illustrationer i ett galleri. Är man som privatperson sugen på att ha någon av bilderna som affisch får man på ett eller annat vis kontakta Christopher och så löser han så att de trycks upp. När han i början publicerade högupplösta bilder hände det en gång att en person tryckte upp affischer och sålde dem själv, utan att ge konstnären någon cred. 
– Det är nästan sånt man får räkna med, kommenterar Christopher. 
Han är inte så kinkig med vilka som lägger vantarna på hans verk, vid olika tillfällen har han lagt ut bilder som är helt gratis för alla att använda. Till exempel en friläggning av Sebastian Larsson när han firar sitt mål mot Malmö (“VAMOS”). Den har plockats upp både lite här och var.
– Jag la upp den på nätet så att folk kunde göra t-shirts och prylar, vilket gjordes också. Och det är kul, jag har sett folk använda den till lite allt möjligt. Jag tror, jag vet inte, men jag tror att just den friläggningen är den som finns på AIK-shop nu. Jag är inte hundra men jag tror att det är den, den är väldigt exakt nämligen. Det roliga är att det var en liten “quick and dirty”. Det var inte ett superbra jobb, enligt mig själv. När jag gör friläggningar då ska det vara helt jävla superperfekt. 
Snart kommer även en av Christophers affischer finnas tillgänglig i AIK-shop. Han skänker verket “Äter en AIK-mazarin i paus” i syfte att hjälpa klubben genom coronakrisen.

Som konstnär är det inte enkelt att tjäna pengar på sitt värv, speciellt inte om man arbetar med illustrationer. Christopher hade tidigare ett aktiebolag men kunderna var inte villiga att betala honom så mycket som hans arbete faktiskt kostar. Det stora problemet är att Christopher just nu inte har någon inkomst alls.
– Jag är lite mellan stolarna om man säger så. Jag jobbade förut på Macoteket men sen blev vi uppsagda. “Arbetsbrist”. Det var ingen arbetsbrist, vi blev ersatta av 19-åringar med lägre betalt. Just då fick jag en allvarlig sjukdom och det var jävligt dålig tajming.
Sjukdomen ledde till att han fick allvarliga epilepsianfall och tvingades tillbringa mycket tid intensiven på Karolinska sjukhuset. Nu var det länge sedan han fick ett anfall men det har ändå varit svårt att komma tillbaka ut i arbete och komma upp på egna ben.
– Jag har ingen ersättning över huvud taget. Det enda som håller mig uppe är min sambo som också är mitt ex, lite krångligt det där men vi är väldigt bra vänner. Utan henne så skulle det vara helt jävla kört, jag skulle i princip bo på gatan.
Försäkringskassan skickar honom vidare till Socialstyrelsen, men de menar att eftersom han bor tillsammans med en kvinna så kan de inte ge honom några bidrag.
– Jag får in lite när jag säljer några affischer, då får jag kanske in 2000 kronor. Min månadsinkomst är illa. Man är i en riktigt dålig situation.
– Det är roligt när folk sitter och klagar över sina inkomster. Jag skulle känna mig rik om jag fick ut 8-9000 i månaden. Då skulle jag känna mig rik, det låter jättelöjligt. Folk tänker inte på det. De ser att jag bor rätt okej, jag har alltid mat, schyssta kläder, man är inte någon luffare. Folk tänker inte på att man kan ha det jävligt pissigt ändå. Men jag går inte omkring och blir deprimerad över det. Que sera sera. 

Det senaste året har Christopher byggt upp en ganska gedigen följarskara på Twitter och han får ofta mycket fin respons på sina bilder. Han har en förhoppning om att det kanske en dag kan leda till att han hittar ett jobb eller på andra sätt kan förbättra sin inkomst.
– Varför jag började med det här med AIK-illustrationerna var lite för att kunna söka ett jobb. Det kan vara i princip vad som helst. Det behöver inte handla om formgivning, nästan helst inte så att man kan vara lite fri på det sättet. Eftersom man fortfarande har kvar de där anfallssakerna och det var länge sedan man jobbade så vore kanske det bästa att börja med ett halvtidsjobb. Och så kommer den här situationen med corona och man liksom… Jahopp…

Hur känner du för att be om hjälp?

– Jag tänkte faktiskt att jag skulle göra det. Skriva ihop någonting, kanske faktiskt lite personligare så att folk fattar. Annars blir det lätt att… Det blir fel. Det är lika bra att folk vet om ens situation på en gång. Men jag tänkte vänta lite grann, tidpunkten just nu är jävligt illa.

Intervjun med Christopher fick (som alla andra intervjuer dessa tider) göras över telefon. En stund efter att vi lagt på skickar han ett meddelande:

“Glömde faktiskt det viktigaste. Det jag gör är först och främst för att göra andra glada. Även om det är för en minut eller så.”

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version