Site icon Svarta Rubriker

Fast i coronakarantän? Här är tips på 10 gamla AIK-matcher att se om

All sport är inställd och mycket börjar kännas väldigt tråkigt. De flesta, inklusive jag själv, tittar på sport för den stora helheten och inte så mycket för just det specifika spelet. Men i kristider får man vara lite desperat och börja titta på gamla fotbollsmatcher. Därför har jag listat tio matcher i den ordning som de spelades som jag under min karantän kan tänka mig att se om. Som vanligt när det publiceras listor på Svarta Rubriker så är det högst subjektivt och det skulle vara direkt märkligt om någon annan hade samma tio matcher på sin karantänlista som jag. Det här är alltså inte en lista över de bästa matcherna AIK spelat, utan matcher jag vill se om nu när allt som är kul ställts in.

Skärmdump Canal+

AIK – AEK Aten 1999

Det här är en legendarisk match i klubbens historia. Så här i efterhand känns det som att en viktig del av AIK:s identitet skapades den här augustikvällen 99′. Det var fullsatt på Råsunda, Norra bjöd på ett legendarisk kaostifo, AIK spelade i skitsnygga tröjor och Nebosja Novakovic fixade biljetten till Champions League. Allt det där har jag sett i efterhand (jag var tre år gammal i augusti 1999) men jag har aldrig sett matchen i sin helhet. Om jag skulle kunna lägga vantarna på den Canal+-sändningen i sin helhet så skulle karantänen inte kännas så farlig.

Djurgården – AIK 2003

Jag började intressera mig för fotboll i samband med EM 2004, i princip allting innan det är förhistoriskt för mig. Men eftersom jag gick på skola på Djurgården mellan 2001 och 2005 var de svårt att undvika vilket lag som var bäst i stan de åren. 3-3-derbyt mellan Djurgården och AIK 2003 har gett mig fina retroaktiva minnen. Under karantänen skulle jag gärna kolla tillbaka på den matchen. Hur bra var egentligen Djurgården? Hur jävla illa ute var AIK? Går det att återuppliva känslorna när Ayorinde sätter 3-3 på tilläggstid?

AIK – Helsingborg 2006

Det här var min allra första fotbollsmatch som jag såg på plats, och av just den anledningen vill jag se om den. Där och då var det svårt för mig att förstå vad som hände. AIK, nykomlingar i Allsvenskan, var på väg mot SM-guldet. Mot slutet av matchen minns jag att alla stod upp och sjöng, och så plötsligt satte sig alla ner och var tysta. Jävla Arnefjord… Min första match på Råsunda slutade i en fotbollstragedi men jag var ändå frälst.

Kalmar – AIK 2009

När spelare och ledare från guldlaget 2009 ska lyfta fram den enskilt viktigaste segern på vägen är det många som säger Kalmar borta under våren. Kalmar var regerande mästare och oerhört svårslagna på Fredrikskans IP. I det skedet av säsongen räknade ingen med att AIK skulle vinna guld, men efter den här segern började spelarna på allvar att tro på det. En lite bortglömd match som jag tror är värd att se om.

IFK Göteborg – AIK 2009

Vi har kommit så pass långt ner i listan att jag kan börja bli lite ärlig, det ska extremt mycket till för att jag faktiskt ska börja titta på gamla fotbollsmatcher. Den här är dock ett stort undantag. Jag har sett guldmatchen 09 många gånger. Den har fungerat som tröst när fotbollslivet är tufft och den har fungerat som extra bränsle när allt rullar på. Det här blir nog den första matchen jag sätter på när regeringen begär en total lockdown.

AIK – IFK Göteborg 2009

Cupfinalen 2009 var liksom avslutet på en veckas långt firande. På läktarna hade alla kvar sina guldhår som delades ut under ”black celebration” och SM-guld-sånger ekade från Norra. Jag vill knappt föreställa mig hur det kändes för bortalagets tillresta supportrar… Det här är en match som borde spela en större roll i AIK-historien och som en homage till 09-laget är den med på min karantänlista.

Djurgården – AIK 2012

Det sista derbyt på Råsunda, minns ni? Minns ni känslan? Vi fullkomligt körde över Djurgården på planen, vi avrättade deras maskot och vi utklassade dem på läktarna. Det kan nog vara en av de härligaste matcherna jag upplevt och det är minnen jag gärna plockar fram när allt annat roligt är inställt.

AIK – IFK Göteborg 2013

Jag har svårt att tro att det någonsin spelats en allsvensk match med så mycket känslor inblandade i som den här, varken före eller efter. Det var bara dagar efter Ivan Turinas bortgång och alla hade svårt att förstå vad som hade hänt. Att AIK sedan gick ut och vann med 3-1 är smått makalöst. Det finns matcher att plocka fram för att känna glädje, andra för att känna ilska eller sorg. När all fotboll är nedlagd och man verkligen behöver hitta tillbaka till de starka känslorna (som den känslonarkoman man är) så väljer jag AIK – IFK Göteborg, Turinamatchen.

AIK – IFK Norrköping 2016

Som AIK:are är man inte bortskämd med målkalas och det gör inte så mycket. Vi tycker om att vinna tråkigt, det viktiga är att lyfta pokaler. Men när man vunnit ett visst antal matcher med 1-0 kan det vara skönt med en målexplotion. 2016 kom de regerande mästarna Norrköping till Solna och förlorade med 6-0. Isak briljerade och Obasi gjorde fotbollshistoriens snyggaste mål. Den här matchen är ett konstverk som kan rulla i bakgrunden dygnet runt.

AIK – Hammarby 2018

Vi alla har nog olika favoritmatcher från säsongen 2018. En del plockar fram krysset mot Malmö, andra guldmatchen i Kalmar och mina årskortskompisar pratar jämt om ÖFK borta (som en viss Fotboll Sthlm-reporter inte kände att han kunde åka på…). Min stora match från det året är hemmaderbyt mot Hammarby. 50 000 på läktarna, ettan mot tvåan i tabellen, ett vägskäl i säsongen och en av de största svenska klubblagsmatcher som spelats. När Henok satte 1-0 stannade tiden. Den segern gjorde att vi hängde av Hammarby och fick rak gata mot guldet. När sommaren kommer och fotbollsabstinensen är som störst slår jag på den här matchen och bara njuter.

Foto: Jojje Lidén

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version