Site icon Svarta Rubriker

Felix Michel lägger hösten bakom sig – inför 2020 känns det som att han börjar om

När Felix Michel i somras värvades till AIK kändes det som en klockren förstärkning. Daniel Granli hade inte inlett sin AIK-sejour särskilt övertygande och Panos Dimitriadis var kanske inte en mittback att lita på i det långa loppet. Michel påminde mer om Alexander Milosevic. Stor, stark, resolut och bolltrygg. Nu kändes det som att backlinjen återigen var komplett och satsningen mot Champions League och SM-guld kunde ta fart på allvar. Sen kom startelvan mot Kalmar… Felix Michel inledde matchen på topp, en position han aldrig spelat på förut. AIK kom helt fel in i matchen och Kalmar kunde åka hem med alla tre poäng. Efter den matchen fick Michel nöja sig med en handfull korta inhopp. När han ser tillbaka på hösten kan han konstatera att det blev en dålig start i sin nya klubb.

– Det var tufft, det var tufft. Jag slängdes in snabbt och så hamnade jag på en ovan position. Det är förståeligt också, det var mycket matcher då och det är svårt att få tid att komma in. Jag kände att det var svårare att komma in i laget för att det var hela tiden så mycket som hände. Träningarna kändes okej men det var mycket fokus på dem som startar. Det var svårt att visa upp sig och få den chansen och tiden som behövs. Nu på försäsongen i år känns det som att jag börjar om, nu känns det bra på alla sätt.

I en försäsong fylld med skador och frustrerande resultat har Felix Michel varit en av ljusglimtarna. Han har gjort de flesta av sina minuter som mittfältare och det har stundtals sett riktigt bra ut. När allting stämmer kan han verkligen äga mittfältet i båda ändarna.
– Jag tycker det har gått bra. Jag har inte haft några skador och jag har varit med på varje träning. Jag känner för varje vecka och för varje träning att jag får ut mer och mer av mig själv. Det känns bättre och bättre hela tiden. Jag strävar efter att få ut de här extra 20, 30 procenten som jag vet att jag kan komma upp i och det börjar falla på plats nu känns det som, säger han.

Rikard Norling har själv sagt att han i första hand ser Felix Michel som en mittfältare. I den första tävlingsmatchen för säsongen startade han dock som mittback i Daniel Granlis frånvaro. Mot Örgryte byttes han in i slutet av matchen och fick en ganska offensiv roll på mittfältet.
– I AFC var jag ju mittfältare. När jag gick upp som senior så var det ju som mittback och sen gick jag upp till mittfält och spelade där ganska länge för att det gick jävligt bra. Sen har det varit mittfält som gällt, fast mer sittande då, inte offensiv. Jag kan gå offensivt men inte med en offensiv utgångsposition. Det har varit mer som sittande och sedan fylla på.
Han berättar att det är i en av de två sittande rollerna på mittfältet han är tilltänkt att konkurrera på i år. Med Sebastian Larsson, Ebenezer Ofori och Enoch Kofi Adu i truppen är det inte jättelätt att ta en av de två platserna, och det är Michel medveten om.
– Det är tufft, det är tufft… Men det är förståeligt. Man kanske kan få in mig på en annan position lite beroende på vilka vi möter. Det gäller bara att köra på och stanna kvar i flowet. Man vill ju starta med de bästa spelarna så det kan ju hända att man flyttas lite i positionerna. Jag krigar för att ta startplats, det är tufft men jag kör på. Det är normalt att det är så här.

För tränaren är ofta en allround-spelare en fantastisk tillgång att ha. Utan att vara given på någon position blev till exempel Panos Dimitriadis en viktig pusselbit som ledde till SM-guld 2018. Nu när Panos kommit upp lite i ålder blir Michel på sätt och vis hans arvtagare. Fördelen för allround-spelaren är att han har en viktig roll i truppen, nackdelen blir att han har svårt att ta en startplats.
– När man inte får det här förtroendet att starta och spela… Jag är en sådan som bara blir bättre när jag får förtroende. Vissa kan bli bekväma när man startar hela tiden, jag brukar växa med det. Får jag mer förtroende så får jag bättre självförtroende och då blir jag bättre. Men jag kommer alltid göra det bästa jag kan, det spelar ingen roll var eller hur jag kommer in.
Det är en bit kvar innan Michel har en given startplats. Fram till dess gäller det bara att verkligen börja känna sig hemma i AIK och hela tiden försöka utvecklas.
– Jag har mest fokuserat på att komma in i laget ordentligt och känna mig bekväm, det är då jag kan få ut det mesta av mig själv. Det kan ta lite längre tid, men när jag väl hamnar där och får förtroende så vet jag vad jag kan göra. Jag vet hur hög potential jag har och det känns som att jag börjar komma dit nu. Det är en skön känsla. Det blir lite tufft när man är på gränsen till startelvan, men det är förståeligt med tanke på den tuffa konkurrensen. Jag vill nå de sista 20, 30 procenten och det är det jag fokuserar på nu.

Förlusten i hemmamatchen mot Kalmar 2019 kan i slutändan ha lett till en missad Europaplats via Allsvenskan. Ett halvår senare krävs det seger för att fortfarande ha en Europaplats genom cupen i egna händer. Den här gången kan vi vara tämligen säkra på att Felix Michel inte kommer att starta som anfallare. 

Foto: Jojje Lidén

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Sigthorsson alltjämt borta – missar första cupmatchen

Kolbeinn Sigthorsson kommer inte komma till spel när svenska cupen inleds på lördag mot Jönköping Södra. – Just nu är han Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Exit mobile version