Site icon Svarta Rubriker

Femte raka segern – AIK upp i ensam serieledning

Det var två obesegrade lag som skulle göra upp i en tidig seriefinal, och det var två obesegrade lag som bjöd på show i Skellefteå. Hemmalaget Morön med fjolårets skyttedrottning Haylay Dowd (33 mål) började piggt och det var tydligt att dagens match skulle bli en svårare utmaning för AIK. Efter nio minuter hade Dowd ett utmärkt läge att ge hemmalaget ledningen med en farlig nick och bara minuter senare satte hon också 1-0 efter en dålig hemmåtpass av Sara Nordin.

AIK grävde dock inte ned sig för det utan jobbade sig tillbaka in i matchen. Med en halvtimme spelad skulle Sara Nordin reparera sitt tidigare misstag när hon nådde högst på en Redenstrand-hörna och nickade in kvitteringen, sitt andra mål för säsongen. Efter det ägde AIK mest boll men Morön var alltid giftiga i sina omställningar. Om de bara haft bättre skärpa i avsluten skulle det blivit en riktigt tuff dag för AIK.

I de viktigaste matcherna måste de bästa spelarna kliva fram och avgöra. Tyvärr för AIK:s del verkade inte Jenny Danielsson ha sin bästa dag på jobbet då hon var ovanligt osynlig i stora delar av matchen. Efter ungefär en timme spelad fälldes Adelisa Grabus i straffområdet och fick med sig en solklar straff. Danielsson klev fram, och sköt bollen i stolpen.

Den stolpträffen verkade dock tända en glöd i AIK:s offensiva stjärna. Kort senare kom hon i en soloräd i Moröns straffområdet och fick till ett bra avslut som räddades. Minuten efter det får Danielsson bollen till höger i straffområdet, gör en skottfint och sätter dit 2-1 till AIK. Ett riktigt Danielsson-mål.

Målet ser ut att dränera Morön på energi och det mesta tyder på att AIK kommer ta alla tre poäng. Men med cirka tio minuter kvar växlar hemmalaget upp och det är amerikanerna Dowd och Wickenheiser som tar kommandot. Flera gånger om kommer de till farliga lägen och när de dessutom får med sin en horribelt dömd straff i slutet av matchen tycks AIK:s första poängtapp vara nära. Majaasari i AIK-målet räddade dock straffen och de tre poängen.

AIK har nu vunnit fem av fem matcher och toppar tabellen, följda av Morön, Jitex och Hammarby som alla har 12 poäng.