Site icon Svarta Rubriker

Finns det någon väg upp ur detta mörker?

Ska AIK:are vara glada att man slipper se matcherna på plats eller är det så att detta aldrig hade hänt med supportrar på läktarna? Hur som helst gör det just nu ont att titta på AIK:s matcher.

Bartosz Grzelaks hemmadebut började så lovande. Laget flög fram på planen och de första tio minuterna av den här matchen hade AIK skapat mer än under de första tio matcherna av säsongen. Nabil Bahoui var en gigant, Henok Goitom och Abraham kombinerade sig fram och Bilal dominerade på mitten. Elfsborg hade ju ingenting, fram tills Karol Mets snubblade på sig själv och Per Frick kunde ge gästerna ledningen.

Efter 0-1 kändes det som att matchen var avgjord. Luften gick ur laget totalt och istället för att fortsätta med det fina anfallsspelet så blev AIK-spelarna rädda att göra fel. Vad som händer på 0-2-målet är högst oklart, men plötsligt existerar inte AIK:s backlinje längre och Elfsborg kunde punktera matchen.

På presskonferensen efter matchen var det en nedslagen och besegrad AIK-tränare som svarade på frågor. Men det var också en tränare med en sund verklighetsuppfattning, en tränare som kommer ge allt för det här laget.

– Vi jobbade på vårt anfallsspel inför den här matchen och försökte få lite längre, kontrollerade anfall. Ibland måste man få vara nöjd med någonting när man ligger där man ligger i tabellen. Vi försöker ta små steg och det jag tycker är positivt är att vi försöker attackera deras straffområde jämfört med vad vi gjort tidigare. 

– Vi måste jobba på, vi måste tro på det, vi är där vi är i tabellen och tabellen ljuger aldrig. Vi möter ett topplag idag. När den här besvikelsen lagt sig måste vi kolla mot nästa match. Jag har med mig spelarna. Jag tycker att spelarna visar att de är berätta att ställa upp för det vi gör. Som fotbollstränare ser jag att vi blir lite bättre i spelets olika skeden för varje match och träning som går. 

– Jag tror på de här spelarna. Jag tror vi kan göra det tillsammans. De behöver tid att vinna tillbaka sitt självförtroende. Jag tror att de här spelarna behöver lite tid att få komma i form och anpassa sina kroppar till ett annat spelsätt. Jag har 100 procent tro att vi kan vända det här med de här killarna.

– Jag har en plan för hur vi ska ta oss an den här gruppen. Vi måste börja med enkelhet, en spelidé alla förstår, en spelidé alla kan förhålla sig till. Vi måste ta varje tillfälle i akt att stärka den här idén i laget. Vi får jobba steg för steg tills vi känner oss trygga. Det går inte att göra allting på en gång och det var ingen trodde vi kunde vända trenden över en natt.

Sebastian Larsson är en av flera spelare som i år varit en skugga av sig själv. Han är också den spelaren i laget som kanske har mest erfarenhet av att vara med i en bottenstrid.

– Jag upplever det som att vi ger bort matchen. Väldigt onödigt och slarvigt med de två mål vi släpper in i första halvlek. Det kändes som att vi fick en okej start, var halvnära på att få in den några gånger men fick inte in den. Sen åker vi på två mål från ingenting och i det läget vi är i så reagerar vi väldigt svagt i resterande del av första halvlek, säger Seb och fortsätter:

– Självförtroendet är inte på topp efter de resultat vi fått och med tanke på där vi ligger. Det är klart det är ännu tyngre och tar ännu hårdare när vi släpper in mål på det viset. 

– Det är bara att titta på tabellen. Man känner av varenda vaken stund vart vi ligger i tabellen. Det gäller att göra någonting åt det. Det finns inga genvägar mer än stenhårt jobb. Självklart hjälper det om man gör mer bra än dåliga saker på banan. Men det finns inga genvägar, stenhårt jobb och inse vart vi är och vad vi behöver slåss för. Vi behöver verkligen slåss för varje poäng just nu.

Det här laget måste få vinna igen, men hur det ska gå till är en gåta. AIK är just nu ett besegrat lag innan matcherna ens har börjat. Svaret gåtan är nog komplexare än Daniel Sundgren eller En nya anfallare. Det krävs sportcheferi på en hög nivå och ett tränarteam som ger allt för att hitta sätt att vinna matcher.

Efter den här matchen vet vi åtminstone en sak helt säkert, AIK är ett bottenlag som slåss för att hålla sig kvar i Allsvenskan.

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version