Site icon Svarta Rubriker

Fördomen om svenskarna krossades

För några månader sedan fanns det inte en enda AIK-supporter som visste vem Zack Elbouzedi var, idag är han en av de mest givna spelarna i Bartosz startelva. Trots att målen har uteblivit så har den 23-årige irländaren varit en av de bästa spelarna sedan han anlände till klubben.

– Ärligt talat, när jag kom hit så trodde jag inte att jag skulle ta en startplats så snabbt. Jag spelade bara en vecka eller två och sen var jag startspelare. Jag hade räknat med att göra några bra insatser och några sämre, men jag tycker att jag har varit väldigt jämn. Jag har inte fått med mig de poäng som jag tycker att jag förtjänar, men jag har hjälpt laget med mitt spel och skapat massa chanser. Det har gått snabbare än jag trodde, jag kom hit utan försäsong och behövde rivstarta direkt. 

Och på samma sätt som Elbouzedi sprungit in i supportrarnas hjärta så har supportrarna tänt en eld i hans. Innan flytten till Sverige visste han att AIK var en storklubb, men han hade ingen aning om vilken passion Allsvenskan kan frambringa hos svenskarna.

– Min första match var hemma mot Kalmar och det var otroligt vilket stöd vi hade. Det var bara omkring 12 000 då men jag hade aldrig varit med om någonting liknande tidigare. Supportrar som sjunger i 90 minuter… I England har vi bra supportrar, men ibland är det dippar i matcherna där publiken är tyst. Här kör de i 90 minuter, sjunger och skriker, det är fantastiskt. Jag älskar det.

Bara två omgångar efter debuten var de dags för det första derbyt, borta mot Djurgården utan AIK:are på läktarna. Det var också där som hans bild av svenskar förändrades.

– Man hör talas om svenskar, att de ska vara så trevliga och artiga. Sen kommer man till matchen… Seb får öl kastad på sig, de spottar på Micke, det är galet! Men det är bra, det bevisar att folk här bryr sig om fotboll och det är viktigt. Det är bra när människor är passionerade och det syns på matcherna. 

Matchen på söndag är dock ett helt annat monster att ta sig an. 40 000 på läktarna och resultatet kan vara skillnaden mellan en guldstrid och en kamp om tredjeplatsen. Det blir också första gången som Zacks familj kommer till Stockholm och ser honom spela för AIK.

– Det blir någonting för dem att uppleva också. Jag har spelat derbyn förut men det har varit inför tomma läktare på grund av coronaviruset. Jag har aldrig varit med om riktiga derbyn som de här. Fientligheten och passionen har jag aldrig fått uppleva innan jag kom hit. Det är briljant, jag gillar det verkligen. 

Det pratas ofta bland svenska supportrar om att några allsvenska läktare håller europeisk toppklass. Men vi är också medvetna om att det är ytterst få utomstående som känner till det. Om man ska tro Elbouzedi så kanske det börjar gro ett allsvenskt intresse ute i Nordsjön, någonting som kan resultera i fler brittiska spelare framöver.

– Jag tror definitivt att flera i Storbritannien och Irland får upp ögonen nu när jag är här genom mina bilder och videor från matcherna. Med tanke på supportrarnas passion och kvaliteten på fotbollen så borde de definitivt attraheras av det. Som jag sa, fördomen om svenskar är att de är trevliga och tysta, ingen förväntar sig att de ska vara så passionerade.

Han fortsätter:

– Folk är definitivt intresserade av hur det går för mig här. Irländare och speciellt unga spelare är för fokuserade på att gå till England och Skottland, de tror att det är slutdestinationen. För att lyckas som fotbollsspelare så “måste” de spela där. Jag tror folk är exalterade över att jag har valt en annan väg och testar någonting annorlunda. Jag tror alla på Irland nu förstår hur stor den här klubben är och är exalterade över att jag är här. Jag har ett stort stöd hemifrån. 

Foto: Daniel Bengtsson – @danne_i_fotovast

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version