Site icon Svarta Rubriker

Fystränare Michael Lawson berättar hur AIK tränar för att undvika skador

När matcherna blev uppskjutna var det en person på Karlberg som behövde jobba ännu hårdare. AIK:s fystränare Mikael Lawson hade först som uppgift att formtoppa laget till cupen, sedan tvingades spelarna vila i tre månader för att till slut gå in i en intensiv matchperiod. Det här är Mikes egna ord om hur AIK ska fysträna för att vinna SM-guld, översatta och nedskrivna av Love Lindqvist.

“Hur ska vi träna för att inte ådra oss några skador? That is the million dollar question. Allting handlar om förberedelser. Hur vi förbereder oss till matchen på söndag och hur vi förberett oss de senaste tre, fyra månaderna. Allt vi gör handlar om att hålla spelarna fräscha och samtidigt öka träningsmängden så att de klarar av att gå in i en period där vi spelar två matcher i veckan. När vi är inne i den intensiva matchperioden kommer allting handla återhämtning och se till så att alla får tillräckligt med vila mellan matcherna.

Vi pushade spelarna hårt i början av försäsongen eftersom vi ville vinna cupen, det var vårt stora mål. När allting stängdes ner inför Malmö-matchen gick vi in i en lockdown i två veckor för att säkerställa att ingen blivit smittad. Efter det började vi på nytt bygga upp spelarna långsamt med individuell träning. Steg för steg har vi kunnat varva in fotbollsträning på planen för att komma tillbaka till den form som vi var i tidigare under försäsongen. Vi har försökt hitta en balans mellan att hålla spelarna fräscha både mentalt och fysiskt. Det finns andra lag som bara tränat, tränat, tränat, tränat, tränat. En sådan strategi fungerar just nu men vi väljer att se till hela säsongen. Vi måste tänka på hur vi kommer se ut i september, oktober och november också. Jag tror att lag som tränat riktigt hårt varje vecka utan att ge spelarna mental vila och återhämtning har gjort fel. Att bara träna på utan att veta när ligan drar igång var mentalt tufft för spelarna. 

Igår kväll läste jag att de i Tyskland hade 14 muskelskador i ligan under första veckan av omstarten. Det är en olycklig del av tiden vi lever i nu. Coronaviruset begränsar vad vi kan göra. Vi hade till exempel ingen träning i gymmet under en lång period för att minimera risken att någon blir sjuk. Det påverkar spelarnas styrka och styrka är viktig för att förebygga skador. Muskelskadorna är en konsekvens av den här tiden men vi i AIK gör vårt yttersta för att hålla dem till ett minimum.

Skadorna uppstår delvis när spelarnas kroppar inte är beredda på belastningen. Under matcherna gör en spelare flertalet maxlöpningar och spelar med en intensitet som gör att musklerna kan överbelastas. Det är lite som ett bord, om du slår det med en kraft som är tyngre än bordets styrka så kommer det gå sönder. Om en spelare går ut och gör 25 sprinter i maxhastighet när hans kropp inte är van vid att göra det så kommer det medföra problem. Och nu kommer inte spelarna bara göra det en gång i veckan, utan två till tre. Om de inte är redo för det så kommer skadorna.

Vi använder oss av data varje dag, vi har mätare som indikerar vilken nivå vi vill ligga på och hur mycket spelarna ska ta ut sig. Vi har all data från förra året när vi gick in i en sommarperiod som hade ett lika intensivt matchschema som nu. Då klarade vi oss bra sett till skador och det försöker vi replikera nu. Träningen under säsong kommer handla om vila och återhämtning. 80 procent av återhämtning handlar om att få i sig näring och bra vila, då återhämtas kroppen. De övriga 20 procenten hittar vi i isbad, massage, stretch, rörlighet- och stabilitetsövningar. Vi har en strategi och den ska bara implementeras på bästa sätt. 

Vi började i slutet av förra säsongen med att integrera nya saker i fysträningen och den här säsongen har vi fortsatt att bygga på det. Vi har verkligen pushat spelarna till nya nivåer eftersom vi vill spela på ett annat sätt i år. Det kräver att spelarna är mer vältränade, det kräver att de är snabbare och det kräver att de är starkare. Vi är i bättre form nu än förra året. 

För egen del är jag inte orolig, det ska däremot bli intressant att se hur det kommer gå för hela ligan. Det finns ingen regelbok, det finns inga studier som berättar hur du tränar under en global pandemi. Det är en intressant tid och jag är övertygad om att vi har gjort på rätt sätt. Det kommer inte bara ge oss bra resultat till en början utan låta oss hålla nivån uppe hela säsongen. Jag tror vi hanterat situationen på ett bra sätt, så bra som vi kunnat.”

– Michael Lawson, berättat för Love Lindqvist.

Foto: Jojje Lidén

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version