Site icon Svarta Rubriker

Henok Goitom har fått tillbaka spelglädjen

I 1-0-segern mot Mjällby så AIK ut som det AIK vi känner igen. Bortalaget backar hem och försvarar för allt de är värda, AIK pressar på och blir bara mer och mer frustrerade för att till slut få in ett rättvist segermål. Just nu är AIK, för första gången den här säsongen, inne i en positiv period. Två raka segrar och bara ett insläppt mål de senaste fem matcherna. Det är tydligt att det ligger mycket psykologi bakom resultaten. Det två senaste matcherna har det varit en gladare spelartrupp som kommit till match, och enligt lagkapten Henok Goitom finns det en tydlig brytpunkt.

– Ungefär innan Hammarby-matchen, mitt i veckan. Man känner nästan i luften att det är en bra känsla inför den matchen. Man känner av det i hårdheten i passningarna, hur vi kontrollerar bollen, avsluten, allting liksom sitter. Kvaliteten finns och kan man mixa det med en hög koncentration så blir det bra. Efter det har vi känt att det hela tiden gått framåt. Det har inte varit lätt, speciellt kanske för Bartosz som kom in och inte vann på många matcher. Att hålla uppe modet och fortsätta tro på det är det som gjort att vi är där vi står idag.

Nu när laget varit nere och vänt i det absoluta bottenträsket är det lättare att blicka tillbaka på den tunga period som var i somras. Henok Goitom har varit i bottenstrider förut, men det har då varit när han representerat lag som hör hemma i botten. När det sker i AIK är det en helt annan grej, och en svår situation för honom att lösa som lagkapten.

– Det gäller gjuta mod i spelarna och se till att aldrig peka finger, det är lätt att göra det när det gått tungt i flera matcher. Man behöver även lite tur, att segrarna kommer i rätt ögonblick för att kunna tro på det ännu mer. Det går ju sakta men säkert nedåt varje gång man tappar poäng. Men för varje vinst så ökar modet under träningen och tron på det vi gör. Vi ska ha samma mod och koncentration men samtidigt ha kvar fötterna på jorden, det här förändrar inte så mycket rent tabellmässigt. Vi behöver ha en lång segersvit innan vi kan blicka någon annanstans, säger han.

För egen del har Henok tagit kliv den här säsongen. Den efterlängtade segermatchen mot Helsingborg var hans första blev hans första bra insats på länge och efter det har han tagit ytterligare kliv. Mot Mjällby såg han ut att vara piggare än på länge och 36-åringen berättar själv att formen är bättre jämfört med för ett par månader sedan.

– Jag har känt mig mycket piggare nu. Jag kan springa mycket mer, fler maxlöpningar. När det var som mest hektiskt så handlade det bara om att överleva. Det schema som vi hade under våren och sommaren har jag aldrig haft under hela min karriär och nu ska jag göra det i den här åldern? Sen hade vi skadade anfallare så jag fick aldrig vila. Det har funnits stunder där jag har behövt vila men bara kört på. I slutändan är det AIK som kommer först. Blir det lidande för ens eget spel? Ja, förmodligen.

– Det är fortfarande inte hundra men det blir bättre. Tidigare har man varit tvungen att planera sina maxlöpningar, “jag kan inte springa nu för vi har match om tre dagar”. Mycket tankar hela tiden, men nu känns det som att man springer utan att behöva tänka så mycket. 

Under perioden då det var som tyngst började även andra tankar smyga sig på. Kontraktet går ut efter säsongen, vad händer sen? Är det ens roligt att spela fotboll just nu?

– Man har känt sig lite övertränad, sömnen är inte lika bra sen tidigare, men efter Malmö-matchen har man verkligen känt att det går att springa och att fotboll är roligare nu. Tidigare så smög det sig sakta men säkert in i kroppen att fotboll börjar bli tråkigt, inte för att vi inte vann, mest att man inte kunde uttrycka sig själv som man vill göra på planen. Men under matchen mot Hammarby kände jag en liten vändning, förhoppningsvis flyter det på under hösten. 

Henok Goitom har spelat med utgående kontrakt de tre senaste åren och det här är ingen ny situation för honom. Tidigare erfarenheter gör att han kan spela trots en oviss framtid.

– Just nu känner jag bara för att avsluta de här nio matcherna. Vi är i en situation där det måste finnas en priolista och nummer ett nu är att AIK ska spela i Allsvenskan 2021 och förhoppningsvis sälja spelare ut till vida världen så att ekonomin blir bättre. Efter de nio matcherna så får vi ta ett snack med Henke och se vad framtiden säger. Just nu vill jag bara avsluta de här nio matcherna. 

– Allt handlar om hur kroppen mår och vart AIK som organisation blickar i framtiden. Det kommer vara mycket snack efter säsongen hur framtiden ser ut, men det är bättre att lämna det till efter de här nio matcherna så att Henke kan ha ett lugn och fokusera på det vi ska göra. 

Foto: Jojje Lidén

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version