Site icon Svarta Rubriker

Idag spelade AIK till sig en plats i Damallsvenskan

Det ligger i varenda AIK:ares natur att tvivla in i det sista. Vi vet att det förr eller senare troligtvis kommer skita sig. Trots att både tabelläge och spelschema ser ytterst fördelaktigt ut så kan vad som helst hända. Dessa tvivel går inte att applicera på årets upplaga AIK:s damlag. Dagens seger innebär att AIK spelar i Damallsvenskan 2020, det vågar jag lova.

Brommapojkarna är det enda laget som i år lyckats besegra AIK. På Grimsta IP i somras var BP omöjliga att tränga igenom och det kändes tidigt att trepoängaren var i fara. BP satte dit 1-0 på en omställning och det blev även slutresultatet. Men sedan den förlusten har AIK bara blivit bättre och inför dagens returmöte hade man 15-1 i målskillnad på de tre senaste matcherna. Ett formtoppat AIK skulle ge allt för att få sin revansch.

I första halvlek var det svårt att förstå om det verkligen var samma BP som AIK förlorade mot för bara en månad sedan. Dagens motståndare såg ut som precis alla andra brögäng som i år blivit besegrade på Skytteholms IP. AIK ägde spelet och kom till flera farliga målchanser, så fort BP fick bollen så kunde de inte göra annat än tjonga. När domaren blåste av för halvtid hade lagets stjärnor Adelisa Grabus och Jenny Danielsson satt ditt ett varsitt mål och matchen kändes avgjord.

Andra halvlek inleddes som så många gånger tidigare den här säsongen. AIK fortsatte där de slutade, börjar slappna av lite för mycket och motståndarna skapar nerv med en reducering. Johanna Lindell var tidigt nära på att öka på AIK:s ledning men missade från nära håll, istället visade BP varför de lyckats besegra topplag den här säsongen. De fick igång sitt omställningsspel på allvar och skapade betydligt mer än under matchens första 45 minuter. Med cirka 10 minuter kvar att spela tvingades mittbacken Evelina Finndell gå av, en skada som uppstod med sämsta möjliga tajming. BP inledde en massiv forcering och bara minuten senare hade de en boll i ribban. Men istället var det AIK som kunde spänna musklerna och punktera matchen med Rosa Kafajis 3-1-mål.

AIK:s konkurrenter i toppen, Hammarby och Morön, har inte spelat än. Förutsatt att de både vinner sina matcher mot mittenlag så är tabell-läget oförändrat i toppen. AIK kommer ha åtta poäng mer än tvåan Morön och nio poäng mer än Hammarby, plus bättre målskillnad. För att båda två ska gå om och AIK ska tappa en uppflyttningsplats måste förlusterna snart komma. När man på Södermalm och i Skellefteå fått reda på att BP inte lyckades upprepa bedriften från i somras drämdes nog ett par nävar i borden.

Om ett av lagen ska ta över förstaplatsen så måste de gå rent samtidigt som AIK förlorar tre av nio återstående matcher. Eftersom Hammarby och Morön möter varandra är det omöjligt att båda två går rent, så därför måste AIK förlora fyra matcher för att halka ner på en tredjeplats. Även om det blir förlust mot båda topplagen så är inte resterande motståndare vidare skräckinjagande.

AIK har varit jagade hela säsongen, men nu är loppet avgjort. Morön och Hammarby får göra upp om vem som sällskapar oss i Damallsvenskan nästa år.