Site icon Svarta Rubriker

Lugnt i AIK-lägret inför årets sista derby

Derbymatcherna 2020 är verkligen någonting helt annat än vad de brukar vara. Inte bara för att det inte är någon publik under de timmarna som matchen pågår, utan hela tonläget runtomkring är annorlunda. Både AIK och Djurgården har spelat tre derbyn i år och båda har varit med om att vinna och förlora. En derbyvinst är såklart lika underbar som förlusten är fruktansvärd, men känslorna är inte riktigt lika starka som de brukar vara. Ångesten inför är inte lika påtaglig och på något sätt märks det av på spelarna.

Sotirios Papagiannopoulos har varit på många derbyn i sina dar. Han minns tillbaka till mörka höstkvällar på Råsunda när elljusen lyser upp bengalröken och Råsundas kortsidor får den spruckna betongen att darra. Han vet vad en derbyseger innebär för AIK:s supportrar.

– Det är klart jag är välinformerad om det, jag har ju själv suttit och skrikit på läktarna när det varit derby. Det är ingen som behöver berätta för mig vad det här innebär, säger Sotte.

Ändå är det inte direkt en mittback som är mitt uppe i att tugga tandtråd när han svarar i telefon. Att det är första gången han som AIK-fostrad spelare ska möta Djurgården iförd AIK-tröjan verkar inte vara så speciellt.

– Jag har inte tänkt så mycket på det, ser mer fram emot att spela en ny match och försöka ta tre poäng. 

Trots att han suttit och hatat Dif på läktarna är det ingenting som sipprar ner till spelplanen.

– Jag kan bara prata för mig själv. I de här stora matcherna mot exempelvis Djurgården så blir det lite extra. Men alla matcher är lika viktiga och i slutändan får man inte tappa det. Det får inte bli för mycket fokus på att det är derby och Djurgården vi möter. Det är en match och vi ska försöka göra vårt bästa för att vinna.

Matchposter från Christopher Anderton (@deluxive)

Bartosz Grzelak är mer erfaren i dessa sammanhang även om dagens derby är hans första mot Djurgården som cheftränare i AIK. Han meddelar att derbynerverna är intakta, att det ska bli ”förbannat kul” att ta sig ann den här matchen och att de tomma läktarna knappast gör spelarna mindre motiverade inför avspark.

– Det är klart att det är en enorm skillnad att spela ett derby med eller utan publik. Sen tror jag inte spelarnas inställning till matchen förändras av det men när det värker i benen och du spelat 80 tuffa minuter är det rätt skönt att ha med sig sina supportrar som ger ett extra stöd. Men jag vill förtydliga att jag tycker vi har varit jäkligt starka på att hantera det här, säger Bartosz och fortsätter:

– Jag tror inte du behöver ha spelat ett derby inför publik för att förstå att det finns en rivalitet mellan Stockholmsklubbarna. Det engagemanget vi möter varje dag, man springer på AIK:are dagligen. Man märker att det finns ett enormt engagemang och lyckas vi vinna så finns det en enorm glädje. Jag tror att spelarna märker av i sin vardag att det här betyder väldigt mycket. Alla förstår vikten av vad det här betyder för våra supportrar.

De senaste säsongerna har man i AIK-lägret blivit ganska vana vid att skruva ner tonläget en smula inför derbymatcherna. Det är så unisont tyst från spelarna att det troligtvis beror på direktiv inifrån Karlberg. Vi alla vet att Pertan hatar Dif som hin håle, han behöver inte gå ut och säga det i media. Annat är det dock bland AIK:s motståndare.

Några dagar innan matchen pratade Djurgårdens ytterback Aslak Witry om hur AIK är ett mittenlag som är nöjda med vart man ligger i tabellen och att Djurgården är stora favoriter. Den tidigare AIK- och Hammarbyspelaren Kim Bergstrand kallar AIK för ”ett Falkenberg med bättre kvalitet”. Gulligt, men inte så smart. AIK har istället satt i system att prata när matchen är färdigspelad.

– Vi är så professionella så vi snackar inte om motståndarna. Vi gör inte det. Vi fokuserar på oss själva och vi tänker bara på vad vi själva har att komma med. Vi recenserar inte våra motståndare på det sättet, det gör vi aldrig. Den som vill pratar får väl prata, det är väl så det fungerar, säger Bartosz.

Foto: Daniel Bengtsson (@danne_i_fotovast)

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version