Site icon Svarta Rubriker

Lukas Arndt har vigt sitt liv åt AIK – det har tagit honom ända in i tränarrummet

Alla supportrar har någon gång drömt om att få kliva in och representera klubben närmast sitt hjärta. Att varje dag få komma till träningsanläggningen, klä sig i sina klubbfärger och arbeta med det som många tusentals anser vara det viktigaste som finns i hela världen. Efter en tid tvingas dock många inse att den drömmen aldrig kommer bli verklighet. Man har inte fotbollstalangen, man har inte de taktiska kunskaperna, man vet inte hur man sköter en klubb. De allra flesta börjar intressera sig för någonting annat, utbildar sig och blir aldrig mer inflytelserik än vilken annan supporter som helst. För Lukas Arndt blev det annorlunda, han har gjort resan från läktaren till tränarrummet utan någon egentlig fotbollsutbildning.

Dagarna på Karlberg ser oftast likadana ut. Rikard Norling och Patric Jildefalk är på plats innan resten av Stockholm har vaknat och vid sju-tiden kommer Lukas Arndt in. De tre sätter sig då och börjar gå igenom videomaterialet som tagits fram till dagens taktiska genomgång. En bruttolista på 30 sekvenser måste bantas ner och presenteras på ett sätt så att spelarna förstår och tar till sig tränarnas information. Det är ett krävande arbete och Lukas sitter hela morgonen med grafik och animation. Efter frukost samlas spelarna för att ta del av den taktiska presentation Lukas satt ihop innan det är dags för träning. Lukas filmar träningen och sätter sig efter det och tar fram sekvenser till morgondagen. 

På pappret står det att Lukas Arndt är AIK:s videoanalytiker. Som för flera av ledarna på Karlberg har rollen förändrats en del sedan han tillträdde 2018. Till en början var det tänkt att Lukas skulle vara ett understöd till Norling i videoarbetet. Patric Jildefalk hade precis tagit klivet ut från videorummet till träningsplanen och AIK behövde ersätta honom med någon som var tekniskt kompetent inom video och analysverktyget Sportscode. Med tiden har Lukas blivit bekvämare i sin roll och har numera mandat att lägga in sina egna fotbollsmässiga värderingar i de klipp han tar fram. Någonting som är mer anmärkningsvärt än vad det kanske verkar.
– För ett par månader sedan var jag på konferens i England och träffade en annan ledare. Han frågade vad jag har för fotbollsmässig bakgrund, och den är ju inte speciellt stor… “Oj jäklar, hur kan du göra det här jobbet?” sa han. Jag kan förstå den reaktionen. Det är klart man hade varit vassare på sitt jobb om man hade en gedigen tränarbakgrund i ryggen också. Det jag framförallt har gjort är att ha jobbat med AIK och jag har jobbat med att titta på fotboll stora delar av mitt liv, säger Lukas.

Innan 2018 var inte Lukas Arndt bara en vanlig AIK-supporter med en god kunskap inom video. Faktum är att när han anställdes så var det redan väldigt många av klubbens supportrar som visste vem han var. I supporterled var han troligtvis mer välkänd än både Patric Jildefalk och Ulf Kristiansson som hade tjänsten före honom. Lukas har synts i AIK-sammanhang under nästan hela 2000-talet. Det började 2006 när han som 15-åring praoade på AIK webbradio och efter det höll han sig kvar och gjorde media i och runtomkring AIK fotboll. Det första klippet att laddas upp på Youtube-kanalen “Lurre10” är en intervju med Jos Hooiveld från 2009 och han som håller i mikrofonen är en 18-årig Lukas Arndt. Klippen fortsätter komma ut kontinuerligt och Lurre10 blir AIK-supportrarnas lite mindre filtrerade fönster in i klubben. Tidigt kommer det väldigt många klipp med AIK:s damlag och inte minst med en väldigt ung (och väldigt blond) Patric Jildefalk som då var huvudtränare för damerna. 2010 blev Lukas deltidsanställd av AIK och fick med det helt och hållet ansvaret för AIK Media. 
– Sedan 2006 har jag hållit mig kvar på ett eller annat sätt och gjort alltifrån att göra ideellt arbete till att vara heltidsanställd. Inför 2018 så satt jag på en strand i Thailand och hade druckit två-tre Singha, plötsligt får man ett SMS från Björn Wesström som frågar om jag vill bli den nya analytikern. Det var ett ganska rungande ja från min sida när jag fick den frågan.
– Jag kände alla väldigt bra. Jag har känt Patric sedan han var tränare i damlaget, jag gjorde en hel del med damlaget och intervjuade Patric många gånger. Jag har känt Henrik Jurelius sedan länge och såklart träffat Björn en hel del. Min första intervju jag någonsin gjorde var med Rikard Norling. Man hade redan halva foten inne. Det kändes inte som att komma till en ny arbetsplats när jag klev in här i januari 2018.

I ledarrummet på Karlberg 2018 satt Rikard Norling, mångårig allsvensk tränare och svensk mästare, Patric Jildefalk, som inte gjort annat än att stå på en fotbollsplan större delen av sitt liv, Bartosz Grzelak, av många ansedd som en av landets stora tränartalanger och Kyriakos Stamatopoulos med 19 års erfarenhet som målvakt på seniornivå och över 20 landskamper för Kanadas A-landslag. Lukas Arndt hade under en kort period tränat Essinge IK:s F-96:or.
– När jag kom in här 2018 så stod det inte att jag skulle vara analytiker. Att förvänta sig att jag ska sitta och dra samma slutsatser som Rikard och Patric hade varit att sätta för hård press på mig. Första tiden var det mer tekniskt lagt. Men man lär sig, man plockar upp saker och framförallt blir man väldigt bra på att veta vad vårt tränarteam söker och letar efter. Det är trots allt det jag ska bidra med, att hitta de sekvenserna. Jag kommer inte ställa mig och instruera Henok i hur han ska löpa, det är inte min roll i dagsläget.
Lukas hoppas däremot att det ska finnas tid till att gå en tränarutbildning. Han berättar att det skulle vara bra att ha på CV:t och att det nog skulle hjälpa honom med en mer teoretisk grund i ryggen. Samtidigt lär han sig saker på Karlberg varje dag som ingen kurs i världen kan ersätta.
– Man kan dra paralleller till universitetsutbildningar. Du pluggar i tre till fem år på universitetet, men när du väl kommer till jobbet är det egentligen bara ett intyg på att du inte är dum i huvudet. Du kommer ändå behöva gå en snabbkurs på jobbet där du lär dig allt du ska göra, då behöver du inte kunna de nationalekonomiska kurvor du läste 30 poäng i. 

När Lukas först kom in i AIK var han med och ledde innovationsarbetet vad gäller klubbars egna kommunikation. För första gången i klubbens 120 år långa historia kunde supportrarna få ett överflöd av rörliga intervjuer med spelare och ledare. Idag är Lukas med och utforskar andra marker som än så länge är smått främmande för svenska klubbar.
– Analysbiten inom fotboll är någonting som konstant växer och kommer fortsätta växa oerhört mycket de kommande åren. De här arbetssätten har varit vanligt förekommande i amerikansk idrotter med mer fasta situationer, exempelvis baseball och amerikansk fotboll. Nu kommer det in i fotbollen också och vi börjar systematiskt jobba med statistik och hittar rena playbook-saker som vi övar in.
Arbetet kräver att Lukas är på plats tidigt på morgonen och är påkopplad så länge som det krävs. Rikard Norling ställer höga krav på sin stab och supportrarna ställer höga krav på Rikard Norling. För Lukas del fungerar det så pass bra eftersom han gör det i en klubb han älskar, men frågan är om han hade varit lika duktig i en annan klubb?
– Jag har tänkt på den frågan många gånger. Hur bra hade jag varit i Gais? Jag vet inte, jag har ingen aning, jag har aldrig testat. Det vore intressant att testa och se hur bra man hade varit någon annanstans. Vi har inte riktigt möjligheten att åka och besöka någon annan allsvensk klubb för att se hur de jobbar, jag vet ju inte exakt hur andra klubbars arbetssätt ser ut. Men jag tror definitivt jag har kvaliteter som gör att jag skulle göra ett bra jobb någon annanstans men då kanske man även skulle hitta några svagheter som man behöver utveckla, säger Lukas och fortsätter:
– Det finns få saker jag tycker är så tillfredsställande som när vi får till en bra taktisk presentation. Det här är en passion definitivt, men samtidigt, att få göra det i AIK är oerhört givande. Det är svårt att veta hur kul det hade varit någon annanstans. På en lång sikt framöver är drömmen att kanske få bo utomlands och göra något liknande men jag inser att det är få förunnat i fotbollssverige att få göra det.

Även om det kanske inte är videoanalytikern som sparkas först om laget går tungt så är Lukas medveten om att hans tillvaro är osäker. Samtidigt väljer han att inte oroa sig över sådant han inte kan kontrollera till 100 procent. Ifall han om några år inte längre skulle jobba som videoanalytiker för AIK:s A-lag är Lukas tämligen säker på att han kommer stanna inom fotbollen på ett eller annat sätt, det är trots allt vad han hållit på med hela sitt vuxna liv.
– Jag har kommenterat fotboll, jag har intervjuat fotbollsspelare, jag har skrivit om fotboll… Jag skulle kunna hamna där igen. Om AIK tycker jag gör det tillräckligt bra här för att vara kvar över en lång period så är jag jättegärna det, det är det jag kämpar för. Men om det om två, tre år skulle bli någonting helt annat inom fotbollen så blir det så. Man får vara öppen och ödmjuk inför en oviss framtid.

Du om någon vet att man kan ledas in på spännande vägar.

– Precis. Jobbar man hårt, gnuggar på och är en lagspelare så brukar det dyka upp bra möjligheter. Jag skulle inte säga att det är tur för jag har slitit rätt hårt för det här. Det kan framstå som superglassigt att åka runt och intervjua fotbollsspelare eller sitta i tränarrummet och titta på fotboll, men det är inte alltid det. Det är många grejer som inte är så jävla glassiga och jag har förtjänat det jag har fått. 

Foto: Jojje Lidén

Lukas första publicerade intervju med en väldigt ung Patric Jildefalk

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version