Site icon Svarta Rubriker

Matchhjälten Filip Rogic efter segern mot IFK Göteborg

Segern mot IFK Göteborg innebar AIK:s fjärde raka trepoängare. Trots en stundtals svag insats stod det ändå 2-0 på tavlan när Al-Hakim blåste i sin pipa. Han som legat bakom båda målen heter Filip Rogic, och han var inte helt nöjd med lagets insats.

– Det känns som att vi kan göra det bättre i vårt etablerade anfallsspel. Det är många bollar där det blir enkla misstag. Vi slår för bort mycket enkelt. Vi får jobba vidare på att bygga vårt eget spel, men annars tycker jag att det är stabilt. Fyra raka segrar, vi ska inte klaga.

Rogic värvades in som en poängspelare men har under sina första matcher mer haft rollen som grovjobbare. Den här matchen såg det dock annorlunda ut. Han hade en mycket högre utgångsposition och i försvarsspelet var han ofta den AIK-spelare som var längst fram i banan. 1-0 gjorde han visserligen på hörna, men 2-0 var ett prov på fint kombinationsspel med Henok Goitom.

– Den här matchen spelade jag lite högre upp. Vi har tidigare spelat lite mer med tre raka mittfältare, idag blev det Adu och Seb som balanserade och jag spelade lite bakom Henok. Jag hamnar närmre honom och då blir det enklare att kombinera, självklart. På målet släpper jag bollen till honom, sen ska han passa till mig men halkade så det var bra att han tog den själv och sköt i krysset.

Förutom att Filip Rogic bidrog mycket till målen idag så gjorde han ett enormt jobb i presspelet. Han står verkligen aldrig stilla på planen, och när han löper så gör han det i full fart.

– Det är en av mina egenskaper. Jag är inte jättesnabb men jag kan springa i ett tempo ganska mycket. Jag försöker sätta dem under press så att de inte kan spela upp bollen på ett kontrollerat sätt. Det var väl en godkänd insats där. Jag gillar inte att motståndarna ska ha tid med bollen, det är vi som ska ha tid och de ska ha panik.

Vad som kanske är mest imponerande med hans löpmeter är det faktum att han inte riktigt är i toppform ännu. 2020 har varit ett tufft år för honom med både skador och hemkarantän. När Rogic kom till AIK var det länge sedan han spelat en hel fotbollsmatch och med tanke på hans spelstil så känns det av.

– Det är mycket vilja sista 20 minuterna. Jag brukar tycka att jag har en stor extratank och jag tror att om jag får en bra försäsong till nästa år så kommer den orken alltid finnas där. Jag kommer igång bättre och bättre, jag har spelat 90 minuter flera matcher i rad nu. Om jag säger så här; jag är stolt över mig själv att jag kommit igång så här fort, det trodde jag faktiskt inte att jag skulle göra när man varit borta så länge. Jag startade första matchen i AIK efter att ha tränat i en knapp vecka, efter det så har det flutit på och resultaten har varit bättre.

Segern innebar att AIK nu har skapat sig en ordentlig lucka ner till lagen i botten och med tanke på formen ska det till en kollaps utan guds nåde för att den här säsongen ska sluta i misär. Med sju matcher kvar är det stora målet snarare att komma ikapp Hammarby och Djurgården som ligger inom räckhåll i en haltande tabell. Det ser dock ut att kunna bli en del betydelselösa matcher under hösten, någonting som Rogic (med en historik i det notoriska mittenlaget Örebro) har mycket erfarenhet av. Han menar dock att det inte påverkar motivationen i matcherna.

– Jag vill alltid vinna. För mig spelar det ingen roll om det är en träningsmatch. Det handlar om att vinna alla matcher, det behövs ingen extra motivation. Som sagt, jag kollar inte så mycket på tabellen utan jag vill vara bättre än min motståndare varje match. Vi har supportrar som förväntar sig att vi ska vinna och jag tror ingen i laget kan känna att det är omotiverande att gå ut och spela, säger han och fortsätter:

– Jag tittar uppåt och det ska bli kul att möta Djurgården snart. Vi ska visa att det är vi som bestämmer.

Foto: Daniel Bengtsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version