Site icon Svarta Rubriker

Presskonferens med Bartosz inför AIK – Mjällby

När AIK:s chefstränare mötte pressen inför vårens sista allsvenska match blev det som vanligt frågor om skadade stjärnor och kommande motstånd – men även om konkurrens i truppen och hantering av petade talanger. Här kommer ett sammandrag:

Huruvida Budimir Janosevic kommer spela efter tavlan mot Östersund:

– Jag tar inte upp startelva eller så. Han har gjort det bra över en längre tid och alla målvakter begår misstag ibland. Det viktiga är att se de långsiktiga trenderna. Buda har haft en bra form över tid, ibland kommer det misstag och det får man acceptera.

– Det är viktigt att känna att inte ett misstag får sätta en titel för hela veckan. Han gör en bra match mot Malmö. Jag är av uppfattningen att vi kommer öka våra chanser att göra mål om vi spelar kort, då måste jag uppmuntra honom till att göra det.

Utlånade AIK-målvakten Samuel Brolin och om han borde spela imorgon:

– Vi har bevakat Mjällby och vi bevakar våra utlånade spelare. Han är riktigt bra. En målvakt som vi tror på och det är fantastiskt att han får speltid i Allsvenskan. Mer vill jag inte gå in på Samuel eftersom vi har match på lördag.

– Man får inte avtala om att utlånade spelare inte får möta klubben de är utlånade från. Jag skulle aldrig lägga mig i Christian Järdlers laguttagning, jag vill inte gå in i vad jag tycker att de ska göra.

Gällande motståndarlaget Mjällby AIF och deras anfallare Jacob Bergström:

– Mjällby är ett fascinerande lag. Man hittar ett sätt att bli ett farligt lag. De har tydliga principer som de följer och är lojala mot. Mjällby är ett lag vi måste kliva in med ödmjukhet när vi spelar mot. 

– Våra grunder måste sitta perfekt, vi har inte råd att tumma på det. En hel del i Mjällbys anfallsspel handlar om att få fram bollen med längre spel, binda upp den och komma därifrån, det måste vi vara förberedda på. De har flera spelare som kan göra bra saker med boll, man har mycket att hålla reda på där.

– Bergström står för en stor del av lagets målchanser. En väldigt duktig fotbollsspelare och den spelaren som för sitt lag haft störst betydelse i de första sju matcher, sett till alla lag. Han är stark och med bra spelförståelse. 

Skadeläget och status på Nabil Bahoui.

– Nabbe mår bättre och har tränat med laget, vi får se. Ända sedan han linkade av har vi haft en uppfattning att han kan träna i slutet av veckan. Han är inte skadad till den graden att han inte kunnat träna. 

– I övrigt är skadeläget oförändrat jämfört med förra veckan.

Och avslutningsvis några frågor från undertecknad…

Hur påverkas din laguttagning och matchplanen av att det här är sista matchen innan uppehållet?

– Den här matchuttagningen – inget alls. Jag har sagt till spelarna att man tömmer tanken nu. Det är sex veckor till nästa match och det handlar om en mentalitet här att om man har en mindre känning så har man tid på sig att återhämta sig. Det är all in som gäller, det finns inget annat i den här matchen.

Hur resonerar du kring Seb och Lustig – två spelare som verkligen inte vill dra på sig en onödig skada i det här skedet.

– Jag tänker inte annorlunda alls. De är AIK-spelare och vi ska få ut det mesta för AIK här. Jag för inget sånt resonemang över huvud taget.

Hur ser du på Tom Strannegård och Stefans Silvas insatser de senaste matcherna? Hur ser deras utsikter ut?

– De har relativt goda chanser att starta framöver. De har visat i träning att de vill vara med och ska man slå sig in i en AIK-elva så finns inga andra orsaker än att man gjort det bra i träning och eventuellt bra inhopp, det är så de har krigat sig in. Sen har det varit lite olika matchplaner där vi försökt använda deras egenskaper utifrån matchplan. Jag är nöjd med deras insatser. Ibland är det så att matchplanen inte fungerar på det sätt som just den färdigheten var tänkt att användas och då kanske någon utifrån värderar på ett sätt, men jag som känner till matchplanen ser det på ett annat sätt. Jag tycker båda två, och alla andra som gjort inhopp, krigar som in i… Jag är väldigt nöjd med alla spelare som kommit in och ersätter.

Hur hanterar du situationer när en ung spelare som exempelvis Erik Ring går från att starta matcher under sin debutsäsong för att sedan ha en handfull spelare framför sig året efter?

– Som på vilken arbetsplats som helst, det handlar om att stötta och prata, se människan och försöka ge feedback på vad man kan göra för att komma närmare startelvan. Det kan vara en utmanande känsla att ha startat mycket och sen plötsligt startar man inte alls lika mycket, men man måste se den förra delen som en investering i sin allsvenska erfarenhet och inte se det här som ett bakslag. Erik krigar på väldigt bra på träning och försöker visa att han ska vara med. Jag upplever inte att han har haft någon mental dipp. Det absolut viktigaste är relationen och kontakten så att han känner sig trygg i att det finns en väg framåt för honom.

Text: Love Lindqvist

Foto: Joakim Hall

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version