Site icon Svarta Rubriker

Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra… Men jag tycker det är helt fel. Det är verkligen en AIK-familj och jag har aldrig känt mig utsatt eller hotad. Jag har ingen egen erfarenhet av något annat än en väldigt bra, kamratlig och familjär stämning i AIK.

Robert Falck mumsar på en kaka och tänker tillbaka på hur hans tid i AIK varit så här långt. I två år har han suttit i AIK Fotbollsförenings styrelse och sedan ett år tillbaka är han klubbens högsta höns – ordförande i både föreningen och aktiebolaget. I mars 2018 blev han invald i styrelsen som en del av det så kallade “Simon Strand-initiativet”. AIK-supportern Simon Strand presenterade en alternativ styrelse, en majoritet av klubbens medlemmar valde att rösta på hans förslag och på så vis gå emot valberedningen. Totalt valdes sju nya personer in i AIK Fotbollsförenings styrelse och Eric Ljunggren utsågs till ordförande. Till årsmötet 2019 meddelade Ljunggren att han ville lämna ordförandeposten och Falck nominerades till att bli hans efterträdare. Den här gången valde medlemmarna att rösta igenom valberedningens förslag till styrelse och en vecka senare blev Robert Falck även ordförande i AIK Fotboll AB.

Den 3 mars är det årsmöte på nytt och det mesta tyder på att han kommer bli omvald som ordförande, även om han själv inte vill ta ut någonting i förskott.
– Det kan man inte ta gift på i AIK. Det är det som är föreningsdemokrati. Det fina i en förening är att en medlem är en röst. Jag står till förfogande för medlemmarna och det har jag sagt till valberedningen. När jag tackade ja till det här för ett år sedan sa jag att jag står till förfogande i fem år, men det är helt upp till medlemmarna vad de tycker att jag gör för jobb och så där.

I AIK har det inte alltid varit så lätt att veta hur styrelsens dagliga arbete ser ut och huruvida de gör ett bra jobb eller inte. En majoritet av klubbens supportrar styrs av hur det går för herrarnas A-lag. Så länge de vinner matcher är allting frid och fröjd. Men om de börjar förlora, då brukar det också riktas kritiska blickar mot styrelserummen.

Under det gångna året har inte Robert Falcks arbete i styrelsen haft någon direkt inverkan på Rikard Norling, Björn Wesström, Henok Goitom eller någon annan kring laget på Karlberg.
– Det jobb vi håller på med, och som jag håller på med rent praktiskt även om det ska ligga på tjänstemännen, är träningsanläggningar. För att sammanfatta kort så handlar det om att få loss fotbollsplaner för våra flick- och pojklag att spela på.
Falck och styrelsen har aktivt jobbat med dessa frågor i ett år nu och om han får fortsätta på posten i minst fyra år till ser han att samma arbete har högsta prioritet.
– Det blir väldigt knepigt när vi sysselsätter 1500 tjejer och killar i veckan. Det är vi väldigt glada för, men vi har en kö på 1500 tjejer och killar som vill spela fotboll hos oss. Vi vet att barn och ungdomar rör sig alldeles för lite. Här kan vi erbjuda utbildade ledare och tränare, det fixar vi, det ordnar vi, men vi har inte träningsytor till dem och det känns frustrerande. Det är en jätteviktig uppgift men det är fasen inte lätt i Sveriges mest tätbefolkade kommuner, Solna och Sundbyberg, att få loss fotbollsplaner.

Som tidigare kommundirektör i Sundbyberg har Robert Falck god insyn i hur det politiska processerna går till, vad som måste prioriteras och hur svårt det är att göra alla kommuninvånare nöjda. Arbetet med att få loss fler träningsytor i “AIK-kommunerna” går trögt, men politikerna är inte ovilliga till att samarbeta.
– Nej, det är de verkligen inte. Jag har själv kontakt med Peter Schilling, kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, och han och Jens (T Andersson) ska träffas nästa vecka och föra diskussioner. Solna har visat sig villiga. Vi får loss åtminstone tre fullstora planer på den så kallade “Krossen” i norra Solna. Hoppas de byter namn bara. Varken Solna eller Sundbybergs politiker är ovilliga men de är ju inte trollkarlar. De är inte beredda att riva saker för att vi ska spela fotboll på de ytorna. Det måste finnas ytor och det är inte så lätt. Så det är en jätteprioriterad fråga för oss, att få loss mer träningsytor.

Jens T Andersson är fortfarande kvar i klubben och träffar kommunpolitiker. Han jobbar vidare under uppsägningstiden, men inte som klubbdirektör.
– Jens jobbar just med frågor om träningsanläggningar och avtal. Han ska vara kvar till sommaren i en roll som senior advisor. Han har ett antal specialuppgifter som han jobbar med, inte minst ska han försöka hålla kontakten med SvFF och Sef runt omkring hanteringen av villkorstrappan. Men även arenafrågor och träningsanläggning för herrar A, berättar Falck.

För tillfället är det ekonomichefen Håkan Strandlund som agerar tillförordnad VD. Så ska det inte vara länge till. Arbetet med att rekrytera en ny VD pågår för fullt och Falck hoppas att de har en person på plats innan sommaren. AIK tar hjälp av en extern rekryteringsfirma (Novare) för att få fram kandidater och just nu är listan lång. 
– Jag har fått ett tiotal samtal till mig själv av personer som gärna kliver in här. Enligt min bedömning är majoriteten av dem mycket kvalificerade. Jag har en lista på elva namn som jag har förmedlat till Novare. Det här är ett attraktivt jobb, det finns ett stort intresse för att bli klubbdirektör i AIK. Va fasen, vi är Sveriges största och finaste förening. Sen ska det bli rätt. Det ska vara en person som säger precis som jag själv: “Det här ska jag jobba med i minst fem år.” Sådana saker är viktiga nu, vi behöver kontinuitet och stabilitet, inte spola ut barnet med badvattnet.

Kontinuitet och stabilitet, två ord som många AIK:are knappt förstår innebörden av. När det dessutom, dagen efter denna intervju, kommer fram att AIK kan ha begått brott på EU-nivå känns det som att Falck jobbar i uppförsbacke. Kortfattat handlar det om att AIK Fotboll AB inte i tid meddelat marknaden att de sålt en spelare, och att det därför kan skett insider-affärer med AIK:s aktier. Denna tabbe väckte på nytt frågor om huruvida fotbollsföreningen AIK bör äga ett aktiebolag. Aktiebolagen i Allsvenskan är i minoritet och det är bara AIK som finns med på börsen. Falck gör ett försök att förklara fördelarna med att bedriva klubben som både en förening och ett aktiebolag.

– En vanlig AIK:are ska inte göra skillnad på aktiebolaget och fotbollsföreningen. Den gemene AIK:aren ska se ett AIK, det är väldigt viktigt och det jobbar vi hårt för att väva ihop AIK till ett. Man ska inte ha koll på att det är en förening och ett aktiebolag, det kan de mest inbitna ha, och givetvis aktieägarna i AB:t som ändå är över 4000. Vi ska marknadsföra AIK som ett och samma varumärke. Inom fotbollen jobbar vi mycket för ett samlat AIK. Vi är störst i Sverige och då ska vi inte splittra upp oss internt, säger Falck och fortsätter:
– En del föreningar bedriver sin verksamhet direkt i föreningen. Jag kan se att det finns fördelar med att ha ett aktiebolag där man organiserar herrar A, damer A och juniorer. Inte minst finns det fördelar att vi kan lyfta av momsen. Sen är frågan om vi ska vara på börsen eller inte. Vi är den enda idrottsföreningen i Sverige som äger ett börsnoterat bolag. Det kan man diskutera. Det är rätt mycket administration kring det. 
Om AIK inte varit börsnoterade skulle den här situationen med finansinspektionen aldrig dykt upp. Men nu finns AIK med på börsen och det verkar som att det kommer bli så, trots att Falck gärna hade sett att det såg annorlunda ut.
– Det är många människor som investerat pengar i AIK och det skulle inte se bra ut om vi drog oss tillbaka.

I grund och botten handlar det om pengar. Det är lättare för AIK att tjäna pengar på sin lukrativa herrverksamhet om den är knuten till ett aktiebolag, och det är nog inte många AIK:are som tycker det är tråkigt om klubben tjänar mer pengar. Pengar och fotbollsframgångar går som bekant hand i hand. 

På senare år har fotbollssupportrar runt om i världen fått ställa sig en del frågor för att tackla en rad moraliska dilemman. Varför följer vi en fotbollsklubb? Vad är viktigast med mitt supporterskap? Vad är jag villig att ge upp för att se mitt lag lyfta en pokal? 

Ja, det är kanske bättre rent sportsligt att värva spelare utifrån, men finns det inte ett större värde i att ha lokala killar på planen? Ja, det är kanske bättre rent sportsligt om en av landets kändaste människor går in som delägare i klubben, men vad säger det om vår identitet? Ja, det är kanske bättre rent sportsligt om vi åker på träningsläger till Dubai, men är det inte viktigare att bojkotta förtryckande regimer? Det här är frågor som även Robert Falck och AIK:s styrelse har diskuterat.
– Det är klart vi brottas med de dubierna. Det är frågor man måste brottas med. Man kan tänka att om du är generalsekreterare för “A non smoking generation”, då är det bra att du inte röker. Det är lite samma sak inom AIK. Det gäller att väga fram och tillbaka. Jag vill inte kalla det dubbelmoral på något sätt, det vill jag inte göra, men i AIK kommer exempelvis inte alla företag tillåtas marknadsföra. Allt är inte pengar. Mycket är pengar inom fotbollen, men långt ifrån allt. 

Liknande artiklar
Styrelsen tar ställning till motionerna – vill behålla AIK-stilen och tiger om VAR

AIK:s styrelse har nu tagit ställning till motionerna som skickats in till årsmötet den 3 mars. En motion som fått Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version