Site icon Svarta Rubriker

Samtal: Bartosz Grzelak inför cupmötet med Karlslunds IF

AIK är inne i sin bästa period på hela säsongen. Nu tar Allsvenskan uppehåll och ikväll väntar bortamatch mot division 1-klubben Karlslunds IF. Enligt cheftränare Grzelak kommer matchen lägligt, och det är inte tillfälle att tina upp bänkspelare.

Vad vet ni om ert motstånd?

– Vi vet en hel del, vi har gjort ett gediget jobb. Sean (O’Shea) och Lukas (Arndt) har sett omkring tio matcher med dem och jag har sett dem spela live. Vi har gjort ett noggrant jobb och förberett killarna på vad som kan tänkas vänta. Jag tycker vi har lika bra koll som om vi skulle möta ett allsvenskt lag, om inte bättre till och med.

Hur lägligt upplever du att den här matchen kommer?

– Jag tycker den kommer väldigt lägligt. Dels för att vi är inne i en bra period men också för att vi är i en situation där vi har många uttagningsbara spelare vilket gör att vi kan rotera utan att påverka kvaliteten på laget. Någon gång måste den här matchen komma in och den skulle kunna ha kommit i en sämre period med skador eller så, för oss är det en bra period nu. 

Hur tänker du med startelvan? Kommer det roteras mycket?

– Det kommer bli ett par ändringar från startelvan senast. Där vi roterar är det för att vi känner att vi bibehåller form på planen. Spelare i form kommer starta. 

Är det några spelare eller några idéer som du känner att det är läge att testa?

– Vi har inte försatt oss i en situation där vi kan använda cupen till att experimentera eller få igång folk. Det handlar om att vi ska gå vidare. De spelare som spelar idag är spelare som är i form och som har presterat bra på träning. Vi spelar en träningsmatch nästa vecka, då kanske vi kan testa mer. Idag är det tävlingsmatch.

Är spelargruppen motiverad mot ett på papper mycket sämre lag?

– Det utgår jag ifrån. Vi har internt pratat om att vi börjar en ny tävling idag och det är en möjlighet till att vinna en titel. Jag tycker våra spelare är väldigt professionella och jag vet att de är motiverade att gå in i den här matchen. 

Det var stort spelövertag i måndags, blir det ännu större nu?

– När allsvenska lag möter division 1-lag så brukar det vara så. Men vi ska inte underskatta de här lagen. Lag som kommer underifrån kan spela utan att ha någonting att förlora och kan ta fler risker och chanser i sitt spel. När de här lagen sätter sina startelvor på plan så är det spelare som utbildats i allsvenska akademier och är välutbildade fotbollsspelare. Jag tror inte man ska ha förväntansbilden att vi ska trycka ner dem till eget straffområde och spela där hela matchen. Vi måste jobba för att hamna där. Jag har själv varit verksam i division 1 och vi spelade jämt med allsvenska lag när vi var i cupen. Det finns inga enkla matcher.

Jag gissar att de vill dra ner tempot och brottas lite mer, hur ska ni motverka det?

– Vi har pratat om vad vi har för matchplan och den behåller vi internt. Jag tror att det viktigaste är att vi inte spelar som individer och försöker bevisa någonting utan att vi fortsätter spela som ett lag, som vi gjorde i måndags. Att vi gör saker tillsammans och samtidigt. Att vi har en aggressiv och direkt återerövring och är aggressiva när vi inte har bollen. I måndags var jag väldigt nöjd med hur vi agerade mot ett lågt försvar. 

Har de någon spelare som ni uppfattat som extra bra?

– De har någon mittback på lån från Örebro som är rätt bra. De har en innermittfältare, nummer 8, som är rätt spelskicklig. Sen spelar även Rickson Mansiamina där. De har några spelare som man känner igen. Det är spelare som varit på gränsen till allsvenska lag och valt att fortsätta på lägre nivå, det är fortfarande välutbildade spelare. 

Foto: Daniel Bengtsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Sigthorsson alltjämt borta – missar första cupmatchen

Kolbeinn Sigthorsson kommer inte komma till spel när svenska cupen inleds på lördag mot Jönköping Södra. – Just nu är han Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Exit mobile version