Site icon Svarta Rubriker

Samtal: Bartosz Grzelak inför söndagens match mot Helsingborg

Imorgon väntar en livsviktig match mot bottenkonkurrenten Helsingborgs IF. Inför matchen har AIK för första gången haft en hel träningsvecka med Barosz Grzelak vid rodret.

Hur har veckan varit?

– Vi har haft det bra. Vi har haft fyra träningar den här veckan. Det har varit ett tajt spelschema så vi valde att ta ledigt dagen efter matchen men har kunnat köra mycket kring anfallsspel och faktiskt gnuggat en del försvarsspel. Vi har försökt hitta någon form av spelsätt som passar oss den närmsta tiden. Det har varit bra taktiskt, man märker att spelarna är påkopplade och vill ta till sig. Jag är väldigt nöjd så här långt.

Känns det som att den lite längre vilan var nödvändig?

– Ja, det har det verkligen varit. Det blir svårt när det är så tajt mellan matcherna. Det blir svårt att träna på riktiga situationer i matchfart. Du går mer igenom situationerna eller gör det i lägre fart. Den här veckan har gett oss någon form av återhämtning från matcherna men också möjlighet att kunna träna i matchfart. Det var välbehövligt. 

Det har varit lite små skavanker den sensate tiden. Vad är status på truppen?

– Jag tror det har varit rätt mycket efterhängsna grejer, sådant som hängt kvar över en längre tid samtidigt som spelare har matchats i den här situationen som varit. Vi är inte helt friska men jag ska inte oroa någon AIK:are, det känns som att vi har rätt bra koll på läget och hoppas kunna matcha ett starkt lag på söndag.

Tre nya spelare in, vad är din syn på nyförvärven?

– Två av dem är rätt namnkunniga, Rogic och Sotte, vi känner nog till de allihop. Bojan är den som inte är känd för våra supportrar sedan tidigare. Det är en forward med lite längd, en riktig boxspelare som gillar att sniffa upp målchanserna. Han har en bit kvar tills han är i form, han har inte spelat match sedan i mars och har inte tränat med något lag vad jag har upplevt det som. Han har mer hållit igång på egen hand och han är i god fysisk form, men det är skillnad på att vara det och att vara i fotbollsform. Sotte är i matchform och jag skulle nog säga att Rogic är någonstans där också, han har kunnat hålla igång med lite olika lag och har spelat fotboll under uppehållet. De ska bara bli spelklara och jag vet inte vilka som blir det till på söndag, Jurelius med flera jobbar på det. 

Hur förbereder ni er för Helsingborg?

– I början av veckan fokuserade vi mest på vårt eget, rätt skönt för spelarna att fokusera på vår egen spelidé. Närmre match så blir det mer att försöka belysa för spelarna vad som är motståndarnas styrkor och svagheter och se om vi kan utnyttja någonting i det. Vi har gjort ett grundarbete hela vägen och jag tycker vi har bra koll på vad som väntar.

Vad är det som väntar er den här gången?

– Det är ett lag som har spelat med en hel del mittfältare i backlinjen så de är rätt trygga i sin uppbyggnad och vana vid att ha motståndare omkring sig och bli pressade. De har en ambition att försöka spela sig igenom motståndaren med passningar, jag upplever dem inte så direkta. De är helt okej på fasta och det är någonting vi måste ha koll på också. Sen så tror jag säkert att de inte har det bästa självförtroendet med tanke på var de ligger i tabellen. 

Bottenlagen har i år kommit in väldigt hungriga mot AIK. Kan ni komma in ännu hungrigare den här gången?

– Jag tycker att det där är någonting vi mött upp på ett bra sätt och vi har haft en stor vilja att gå ut och vinna fotbollsmatcher, jag tycker inte det är det som varit vårt problem. Vi ställer stora krav på oss själva och inget lag kan komma till oss och vinna på vilja, det kan jag lova. Sen så har vi haft situationer där vi släppt in ett tidigt mål och där det har färgat matchbilden såklart, då blir det lättare för motståndaren att fokusera mer på sitt försvarsspel. Det är också någonting vi har pratat om, att det är någonting vi måste lära oss att hantera. Vi kommer släppa in fler mål, det kommer alla lag göra, men vi måste klara av att hantera vad som mentalt händer när vi släpper in mål. För att återgå till frågan, det är ingen som kommer ta oss på vilja den här hösten, det kan jag försäkra er om. 

Foto: Jojje Lidén
Mer Bartosz Grzelak

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version