Site icon Svarta Rubriker

Samtal: Bartosz Grzelak vill fokusera på defensiven för att plocka poäng

Instruktionerna till Bartosz Grzelak är simpla: Rädda säsongen, nästa år då jävlar. Den nye chefstränaren har nu haft fler träningar på sig att implementera sina idéer. Och det låter som att försvar är bästa anfall.

Hur har dagarna efter Kalmarmatchen varit?

– Det har såklart varit intensivt men jag tycker att vi varje dag har fått någonting bra gjort som tagit oss lite framåt. Det har varit både hektiskt och produktivt. 

Hur mycket information kan man lägga på spelarna nu?

– Jag tänker att man får portionera ut det lite grann så att vi känner att vi lyckas med saker. Det ska inte bli för mycket, att man lägger ut allting och känner efter matchen att vi misslyckades med 80 procent, det är ingen skön känsla. Jag försöker hitta de principer som får störst verkningsgrad för oss i en jakt på poäng. Sen försöker vi bygga på de principerna efter hand. Vi måste känna att vi lyckas och får med oss någonting från matcherna.

Vad kunde du ta med dig från Kalmarmatchen in i den här träningsveckan?

– Dels att vi hjälpte varandra i försvarsspelet över hela planen, det tar vi med oss. Vi tar såklart med oss att vi knappt släpper till någon målchans i öppet spel. Ungefär en timme in i matchen kände jag att vi började få ordning på de kontrollerade anfallen. Vi bestämde när vi ville ta fram boll och inte motståndarnas press. Det började bära lite frukt och det hoppas jag vi kan utveckla ytterligare till den här matchen när vi spelar hemma dessutom.

Mot Kalmar spelade du 4-4-2 för att det var enklast när du ville ha en snabb effekt. Hur resonerar du kring formationen nu?

– Utan att prata formation så tror jag att det som är viktigt för oss att vi aldrig blir utelämnade på planen, att vi alltid har ett understöd. I vilken formation det sker får vi se, men att vi understödjer varandra skapar en trygghet i försvarsspelet är det viktigaste. Det är det som är fokuset försvarsmässigt.

Fast AIK:s största problem har kanske snarare varit att komma till målchanser?

– Precis, så är det ju. Samtidigt måste vi se oss själva i spegeln. Vi har släppt in 17 mål i år, det är väldigt mycket och då ligger man där vi ligger i tabellen. Hur mycket fotbollsromantiker jag än är och vill spela en bra och publikfriande fotboll så måste vi börja någonstans här och bygga upp ett självförtroende. Det är ett medvetet val att inför Kalmar börja med att stabilisera skutan och sen ta det vidare.

Vad är Elfsborg för lag?

– Elfsborg har utvecklat laget och blivit lite bättre över tid. Nu är det ett lag som har en bra offensiv och har stabiliserat försvarsspelet. Jag skulle säga att de är rätt homogena och sitter ihop rätt bra. Nu släppte de in tre mot Sirius men samtidigt visar de att de har många vapen i anfallsspelet. Man vet inte riktigt var man har dem, men det jag säger om Elfsborg är att man vet de är ett topplag. Tabellen ljuger inte, vi möter ett topplag i Allsvenskan.

Foto: Jojje Lidén
Mer Bartosz Grzelak

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version