Site icon Svarta Rubriker

Samtal: Jenny Danielsson tror AIK kan överraska

Trots överlägsen serieseger 2020 går AIK in i Damallsvenskan som rejäla underdogs. För att klara av den stora nivåskillnaden har tränarna Ruotsalainen och Mäkinen höjt intensiteten i träning rejält. Lagets stjärna Jenny Danielsson tror det kan ge överraskande resultat.

Hur är känslan med omkring två månader kvar till premiären?

– Det känns spännande tycker jag. Träningsmatcherna är ett bra test för oss när det kommer till intensiteten och konditionen. Det här året blir verkligen en utmaning för oss. Jag hoppas vi tar det som en morot att hålla oss kvar i Damallsvenskan och prestera på bästa sätt. Det blir spännande. 

Förra året blev det en ganska enkel resa och de flesta spelarna är kvar från den säsongen. Hur kommer det bli i år?

– Elitettan klarade vi ganska lätt. Nu har vi Anne och Maiju med oss och de har ändrat ganska mycket. Sen har vi fått några nya i laget som har gjort oss ännu starkare. Träningarna generellt har blivit tuffare och tränarna kräver mycket, de ställer höga krav på oss. Det är jättestor skillnad från förra året över huvud taget. 

Du har spelat i Damallsvenskan förut. Vad blir de största skillnaderna för er i år?

– Alla lag kan springa. De springer mer, de tacklar hårdare, de är mer fysiska. Det är fler luftdueller och du måste vara jättestark på fasta situationer. Ta ett lag som Kristanstad, deras starka sida är fasta situationer. Det är generellt jättemycket och jättestor skillnad på Elitettan och Damallsvenskan. Jag har sagt till några av spelarna som var med oss förra året att den största skillnaden nu blir att vi spelar mot kvinnor och inte tjejer. I Elitettan är många ganska unga men i Damallsvenskan kan du möta äldre spelare med 20 plus års erfarenhet.

Vad är den största skillnaden med nya tränarna?

– Bollintensiteten och fler löpningar i hög hastighet. Den största skillnaden ligger i antalet maxlöpningar, man är ju trött efter varje träning så det är någonting de verkligen tänkt på. Även om vi tränar i 60 minuter så kommer vi springa jättemycket. Man känner sig verkligen sliten efter träning. 

Vad har du för förväntningar på er?

– Jag vill att vi ska hålla oss kvar först och främst. Jag vill att alla ska se att AIK är i Damallsvenskan av en bra anledning, att vi håller oss till vårt spelsystem och att det fungerar i Damallsvenskan också. Vi ska kunna ha ett possession-spel och ändå vara jättestarka. Jag vill att folk ska se oss som ett hot, speciellt när de ser att vi kan spela så bra tillsammans. Jag har ganska höga förväntningar men jag vill inte vara löjlig och tänka att vi kan vinna Damallsvenskan. 

Förra året kom du runt på kanten flera gånger per match och hittade enkelt in till Grabus som gjorde mål. Kommer ni kunna spela så i Damallsvenskan?

– Inte så ofta i alla fall. Men om vi får något kontringsläge, absolut. Jag vet att Adde alltid kommer vara i boxen, hon är snabb och vet vart hon ska. Det är ett vapen vi kan använda oss av men det kommer inte bli i 90 minuter som i Elitettan. Nu måste vi hitta på något annat sätt att göra mål också. Jag vill gärna att det ska vara som förra året men det kommer inte bli så ofta. 

Vad behöver du själv förbättra?

– Jag tror jag måste…. Jag måste vara mer självisk. Jag kan ju skjuta men istället så passar jag. När jag väl får läge i boxen eller lite utanför så måste jag testa att skjuta och vara självisk. Jag vill göra mål och inte passa till någon annan. Sen såklart försvarsspelet, det är någonting som vi alla måste göra, det är elva spelare som försvarar. Anfallsspelet har vi så det är inte det största problemet. 

Tror du ni har chans att överraska?

– Jag tror det om alla andra också tror på det. Men är det en som känner att det inte kommer att gå, då kommer det inte gå. Det är jätteviktigt att vi får en bra start när serien börjar. Torskar vi fem matcher rad så måste vi verkligen ta fram den här viljan att vinna. Vi är inte vana vid att förlora så det kommer bli en utmaning i år tror jag. Jag hoppas vi kan överraska och jag tror det, vi har en så stark grupp, vi litar på varandra och vi jobbar stenhårt varje dag.

Foto: Daniel Bengtsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version