Site icon Svarta Rubriker

Samtal: Per Karlsson efter Bartosz Grzelaks debut

Det var blandade förväntningar på AIK inför dagens (eller vad som blev kvällens) bortamatch i Kalmar. Å ena sidan en ny tränare och kanske en energiinjektion, å andra sidan en väldigt turbulent vecka. Trots kryss ser Per Karlsson ljust på framtiden.

– Matchen var ganska jämn i den aspekten att de skapar en del på sina fasta situationer. Vi har någon målchans i öppet spel. Även om vi inte vinner idag så får vi ut någonting av matchen. Vi arbetar som ett lag, vi har trots allt bara haft en träning med Bartosz och jag känner att vi satte lite grunder och har någonting att bygga på.

Hur tycker du att veckan har varit?

– Det är klart att det har varit turbulent, men jag är ganska bra på att stänga det ute. En sån här vecka får man ingen positiv energi, förutom när vi startar om med den nya tränaren. Innan det är det mycket ovisshet, vi går runt och nästan pratar rykten och spekulerar. Sådant är inte bra för gruppen och det kan bli negativa spiraler. När Bartosz kommer in och är tydlig med vad han vill, säger “det här hinner vi faktiskt göra inför matchen”, det ger en positiv energi till laget.

Spekulerar ni i vem det är som blir er nästa chef?

– Det är klart det är så, men det tror jag sker oavsett arbetsplats. Samtidigt så visste vi alla om att vem det än blir så kommer det bli en förändring. Vi var förberedda på att få lite mer trygghet, det hade saknats.

Hur fungerade det att träna den här veckan?

– Vi tränade väldigt generellt. Vi visste vad Kalmar skulle komma till matchen med, vi visste vad vi behövde göra och vi försökte förbereda oss på det fysiska spelet, både vad gäller fasta situationer och deras inläggsspel. I vår offensiv tränade vi enkla mönster, enkel struktur, linjer, trianglar. Basic saker som man kanske glömmer bort ibland.

Vad tänkte du när du fick veta att Bartosz kommer in?

– Jag ska vara helt ärlig… Vi jobbade tillsammans 2018, men står man bakom Rikard så är det svårt att veta vad just Bartosz stod för fotbollsmässigt, även om vi hade jobbat tillsammans. Det blir mycket Rikard som gäller när han är huvudtränare, det är i alla fall min bild. Men det jag visste om Bartosz är att det är en person med närvaro, pondus, han är tydlig i det han säger, duktig på att prata, duktig på att förmedla ett budskap. 

Är det pondus laget behöver?

– Ja, eller, både och. Först och främst behöver vi idéer på fotbollsplanen, mer än pondus vid sidan av. Men jag tycker om inlevelse från tränaren.

Vad hann ni jobba på under en träning?

– Vi jobbade på en grund, en fyrbackslinje som vi använder oss av idag, press med understöd. Väldigt… Jag ska inte säga banala saker, men väldigt grundläggande tänk. Zonspelet har gått förlorat, vi har knappt haft en offsidelinje. Nu jobbar vi med linjen, pumpar den upp och ned. Även om det var mycket rita på tavlan så hann vi göra en timme igår på träningen.

Är det dåligt för självförtroendet att det inte blir vinst idag?

– Det är klart att vi hade velat komma härifrån med tre poäng. Men vi förlorar inte, vi håller nollan, vi tar oss igenom den turbulenta veckan tillsammans med en grund att stå på inför kommande matcher.

Foto: Jojje Lidén
Mer Per Karlsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version