Site icon Svarta Rubriker

Samtal: Per Karlsson om hur han maxar försäsongsträningen

I slutet av Allsvenskan 2020 var Per Karlsson i toppform – trots en hård säsong och en stundande 35-årsdag. För Pertan börjar förberedelserna redan i december. Med moderna försäsongsupplägg och en anmärkningsvärd disciplin har fysiken bara blivit bättre med åren.

Hur har du hållit igång i vinter?

– Det har blivit mycket fotboll på Huvudstafältet blandat med löpning. Jag är ingen naturlig löpare så jag måste lägga lite extra krut där, det har jag förstått. Jag tror det främjar min spelstil, jag vill alltid kunna ta det extra steget och inte behöva fundera på om man är trött eller inte. Jag vill vara en spelare som är fräsch i slutet av matchen, det är det som är målet mer än att vara starkare i varje duell.

Vad är det för slags löpning du gör?

– Det är ganska blandat. Jag har följt vår fystränares upplägg med den förändring att man alltid gör det lilla extra. Jag tycker att det är ganska bra att ha som inställning. Man vill göra det på ett säkert sätt för att inte bli skadad men alltid gå in med inställningen att man ska göra lite extra. 

Du måste haft mängder med fystränare och lika många försäsongsupplägg, vad fungerar bäst för dig? 

– Det är så svårt att analysera så här kort inpå. Jag har haft Mike nu i ett par år och jag tycker att han, liksom vår tidigare fystränare Johan Svensson, är modern och har ett tankesätt där man implementerar mycket på fotbollsplanen. Man behöver inte ha de tyngsta vikterna utan istället göra fotbollslika övningar när det gäller styrka. Jag har känt att min kropp blivit bättre de senaste åren och det tror jag har att göra med träningen. Jag har varit mindre skadad och bibehållit rörlighet och kondition. 

Är det rolig träning?

– Rolig… Det blir ju roligt för att man får en effekt av det. När vi går ut och spelar match och man känner sig pigg i åttionde minuten även när det varit en tuff match så vet man att det är effekten man får ut av sin försäsongsträning. Roligt eller inte… Det är roligt att känna sig bra under matcherna. 

Hur mycket tillåter du dig att koppla av efter en säsong?

– Jag skulle vilja säga att man tar en vecka ungefär. I år gjorde jag så att jag var ute på promenader, jag tycker om att gå långa promenader. Jag skippade träning en vecka men jag vill fortfarande inte låta min kropp vara helt och hållet. Stretcha, promenader och se till att man återhämtar sig. Sen betyder inte det att man känner sig bra dag åtta, jag tror de flesta mår bra av att träna och hålla igång nästan hela tiden. Jag vet att min kropp inte mår bra av att vila helt, den måste alltid vara igång lite grann. 

Blir den balansen svår?

– Balansen handlar om att hålla igång utan att träna. Det är ganska skönt mentalt att stänga av en vecka innan man börjar fundera på… Jag ska inte säga “fundera på vad man äter” för det gör man hela tiden, men åtminstone släppa lite på de restriktioner man har.

Ni käkar ju pizza efter varje match?

– Jag måste ta lite självcredd där, jag rör inte den pizzan! 

Vinterbadar gör du däremot?

– Jajjemen! Nytt för i år. Jag har gjort det två helger nu. Det är inte det mest sköna, jag försöker nå någon slags mindfulness och försöka slappna av medan man gör det, men det är svårt alltså… Däremot så är effekten rätt skön. När man kommer hem känner man sig redo för en ny dag. Återigen, jag är ute efter effekten.

Foto: Daniel Bengtsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version