Site icon Svarta Rubriker

Samtal: Sjöblom en vecka före premiären – ”Den här säsongen är det AIK Dam 2.0”

Caroline Sjöblom och hennes kollegor hade i en tid känt att det var på gång för fotbollen att få ett grönt ljus. Beskedet kom senare än väntat och inte en dag för tidigt. Med en vecka kvar till premiären mot Hammarby går AIK in i de sista förberedelserna. Den här säsongen ska de ta Elitettan med storm.

Hur känns det att efter månader av ovetande ha något konkret att jobba mot?

– Det känns som att vi är väldigt förberedda, men samtidigt är man inte förberedd. Vanligtvis har man en försäsong där man testar saker, testar det taktiska, testar startelvor. Men nu är det bara direkt på det, mot Hammarby borta, det är en häftig utmaning.

Hur tänkte du när du fick veta att ni möter en toppkonkurrent direkt?

– Vill man vara i toppen ska man spela jämt eller vinna över topplagen. Vi ska möta Hammarby och det spelar inte så stor roll om det är första matchen eller femte matchen. Jag tror att både vi och Hammarby hade mått bra av att få spela cup- och träningsmatcher innan vi möts för att ge spelarna de bästa förutsättningarna men det är rättvist, ingen av oss har spelat några träningsmatcher.

Hur redo är ni att dra igång säsongen?

– Vi  är väldigt förberedda. Rent fysiskt har vi fortsatt att bygga upp spelarna och taktiskt har vi fortsatt att träna. Vi är ju förberedda för match men jag jämför det med som om det skulle vara mars månad en vanlig säsong. Vi skulle vilja finslipa på några detaljer men samtidigt så vet vi att alla lag är i samma position som vi. Jag skulle säga att vi är så redo som vi kan vara.

Hur har träningsupplägget sett ut den senaste tiden?

– Vi har tryckt på rätt bra. Vi vet att skador kommer om spelarna inte är förberedda på den tuffa belastningen som vi går in i. Vi har legat på en overload och tryckt på med tuff träning och extraintervaller i kombination med fotbollsträningen just för att ersätta matcherna vi inte har spelat. Vi har verkligen laddat på med en tuff belastning för att spelarna ska vara förberedda. 

Känner du dig lugn med den taktiska biten?

– Jag vet att det kommer bli en otroligt tuff match mot Hammarby. De har ändrat sitt sätt att spela och de är mycket mer som ett bollförande lag med nya tränaren (Pablo Piñones-Arce). De strävar efter att spela som herrlaget gjorde i och med att han kommer från herrlagets ledarstab. Jag vet att när matchen startar så kommer vi vara så förberedda som vi bara kan vara. Vi har gjort allt, spelarna kommer känna att de har allt i sin ryggsäck, sen är det bara ut och köra. Där blir fotboll en känsla, det är upp till spelarna att antingen gilla läget och köra, då kör vi över Hammarby, eller så kommer Hammarby ha gjort sin hemläxa lite bättre. Jag känner mig hyfsat lugn. 

Vad har du för förväntningar på säsongsinledningen?

– Jag förväntar mig att vi ska jobba med vårt arbetssätt som gör att vi vinner matchen, det är framförallt att vi ska spela vårt spel, även om det låter klyschigt. Om spelarna följer det taktiska som vi tränat på så kommer vi vinna. Vi delar upp förberedelserna i en match i taget. Just nu pratar vi ingenting om Alingsås, det är helt orelevant. Målsättningen är att vi ska vinna matcherna, men en i taget. Man får göra analysen inför Alingsås efter Hammarbymatchen och så vidare. Vi tittar väldigt kortsiktigt just nu, det har vi lärt oss under corona, en dag i taget. 

Har du någon känsla kring hur ni står jämfört med veckan före premiären i fjol?

– Jag tycker att vi har utvecklat vårt spel ännu mer. Vi har en större dynamik i vårt spel som är väldigt spännande. Vi har också fått in väldigt häftiga spelartyper och det finns flera som nästan kan avgöra matcher på egen hand, det hade vi inte förra året då vi var mer kollektivt starka. Jag har höga förhoppningar på vårt lag, den här säsongen är det AIK Dam 2.0.

Vilka tänker du på som kan avgöra matcher på egen hand?

– Jenny Danielsson har en otrolig fysik tillsammans med en spelförståelse och teknisk kvalitet som är svårstoppad. Hon är väldigt, väldigt snabb också. Du behöver inte bara springa ikapp henne, du måste även klara av att fysiskt stoppa henne. Klarar du det måste du tekniskt sett kunna bryta och ta bollen. Hon är en sådan spelare som kommer kunna sticka ut i matcherna om hon är på det humöret. Sen har vi också Linda Hallin som har sett otroligt bra ut de här träningsveckorna. Men det är flera, vi har fått tillbaka Clara Härdling, Sophia Redenstrand, Johanna Lindell, Adelisa Grabus, Elsa Törnblom… Det är många offensiva spännande spelare.

Så man kan förvänta sig ännu mer mål?

– Ja, ännu fler målchanser i alla fall. Vi kommer komma till väldigt många målchanser, det är jag säker på.

Vad har ni fått ut för positivt av den här våren?

– Vi hade några spelare med småskador som jag var lite stressad över att vi inte skulle hinna få i form. Nu har vi kunnat fortsätta bygga upp dem så rent skadeförebyggande har det här varit till vår fördel. Sen tror jag att de spelare som har knutit näven under den här perioden har blivit mycket, mycket bättre. Där hoppas jag att vårt lag har ökat i procent jämfört med exempelvis Lidköping eller Kalmar som kanske tappat motivation och slagit av lite på både tempo och kvalitet på träning. 

Vad kan man förvänta sig av den här säsongen?

– Jag tror att det kommer bli en väldigt tuff säsong. Det är många matcher som ska spelas på kort tid. Jag skulle säga att allt kan hända i Elitettan den här säsongen. Lag som vinner stort på hemmaplan kan åka och förlora stort på bortaplan mot samma motståndare. 

Foto: Linus Kilander Xu
Mer Caroline Sjöblom

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version