Site icon Svarta Rubriker

Scouten om hur AIK fick seriens bästa vänsterback

Erick Otieno har varit riktigt bra hela säsongen, men insatsen i måndags mot IFK Göteborg sticker ändå ut från mängden. När man står på Nationalarenans läktare och ser honom helt på egen hand kontra in 3-1 är det svårt att begripa att han är Allsvensk spelare. Ännu svårare är det att begripa att han för två år sedan spelade i division 1.

Det var inte många som följde Vasalund säsongen 2019 och de som gjorde det hade ögon för andra spelare, framförallt anfallarna Marko Nikolic och Mai Traore som öste in mål. Men för AIK:s chefsscout Tobias Ackerman var det Erick Otieno som var mest intressant.

– Jag tyckte han var skitbra men det var inte så många andra som höjde på ögonbrynen. Jag såg mycket potential i honom.

Sedan några år tillbaka har Ackerman börjat intressera sig mer för den Kenyanska marknaden och det var under en Afrikaresa som Otieno upp. I flera omgångar besökte han landet för att se matcher med det Kenyanska landslaget och intresset för den snabbe och tvåfotade ytterbacken växte.

– Jag tänkte att han var bra, men att han borde testas i Vasalund först, säger Ackerman.

– Jag pratade med folk runt honom om att Vasalund kunde vara ett bra alternativ. Jag fanns med i bakgrunden och ville säkerställa att han inte dök upp någon annanstans. I Vasalund kan vi göra en bra affär med honom. Då finns han i Solna och kan snabbt anpassa sig till AIK. Det är samma butiker du går till, du har samma kontaktnät. 

Som bekant hann inte Erick Otieno göra ett särskilt stort avtryck i AIK innan han bröt foten och missade i princip hela säsongen 2020. I hans ställe tog Eric Kahl en ordinarie plats i laget och vore det inte för Kahls skada mot Hammarby så hade kanske historien sett annorlunda ut. Istället tog Otieno över vänsterbacksplatsen på nytt och han tänkte inte släppa den ifrån sig. Vissa av de aktioner han gör är sådant man aldrig sett i Allsvenskan tidigare.

– Han har fått den utvecklingen jag önskar han skulle få. Han spelar med bättre spelare och har fått fler internationella matcher. Han har bland annat spelat mot Mohamed Salah. När man lyckas med grejer är det klart att det ger en boost, säger Tobias Ackerman och konstaterar att:

– Jag ser ju ingen bättre vänsterback i Allsvenskan om man säger så.

Om några dagar fyller Otieno 25 år och har med marginal passerat gränsen för vad man kan kalla talang. Det är inte utan att man undrar hur det kan ha dröjt så länge för honom att få sitt stora genombrott. Men kollar man CV:t kanske det finns en viss förklaring. Han flyttade som 20-åring från Kenya till Georgien och hann med en sväng i Albanien innan han kom till Vasalund, något som Ackerman tror kan varit förödande för honom.

– Första gången han kom till Europa så kom han till fel miljö. Tyvärr var det så med ett gäng av de Kenyanska spelarna. Det var några som tog Kenyanska spelare till sämre ligor där de blev bortglömda. Erick Otieno hade talangen redan när han var ung men han hamnade i fel miljö. Sen fick han komma till en miljö i Vasalund där han kunde ta sats och sedan AIK där han får ut sin fulla potential.

Under sommaren var intresset svalt för honom på transfermarknaden eftersom hans arbetsprov på professionell nivå var alldeles för litet. Vi som ser honom varje vecka lär dock vara hyfsat överens om att han kan kliva in i vilken liga som helst. Tobias Ackerman försöker sig på att resonera kring hur andra scouter ser på Otieno.

– Han har en internationell snabbhet ämnad år ligor högre upp än Allsvenskan, helt klart. Jag tror de ser på olika sätt… En del tycker nog att han är för gammal eller att han är för kort. Jag är inte helt säker på att alla känner “wow!”. Men han kan ju försvara, han är snabb och han är tvåfotad.

Foto: Daniel Bengtsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version