Site icon Svarta Rubriker

Seger mot Morön – nu är Damallsvenskan riktigt nära

En plats i Damallsvenskan är riktigt nära. Det kan bli klart redan i eftermiddag. Det står klart efter att AIK lyckades besegra toppkonkurrenten Morön med 1-0 på ett soldränkt Skytteholms IP. Allt som krävs nu är att Hammarby inte lyckas vinna mot Jitex, en match som borde vara klar runt 16.45.

Morön har skuggat AIK hela säsongen och efter den snöpliga förlusten mot BP i sommars var faktiskt Skellefteålaget förbi, om än med en match mer spelad. Men efter en mindre formsvacka lyckades både AIK och Hammarby rycka i från en gnutta och skulle de ha en fortsatt god chans på uppflyttning krävdes seger idag.

Gästerna var snäppet vassare än många andra lag som haft vägarna förbi Solna den här publiklösa säsongen. AIK är dock i riktigt bra form och kom direkt från en övertygande 4-0-seger borta i Kalmar. Efter åtta minuter kunde AIK göra 1-0 genom den kritiserade Linda Hallin. Efter målet spelade Hallin med gott självförtroende och visade vilka kvaliteter hon egentligen besitter och varför tränarduon Sjöblom/Svanström envisats med att spela henne.

– Hon gör en av sina absolut bästa matcher. Hon har verkligen kommit i form nu på hösten och hon visar att hon är en gigant i både anfallsspel och försvarsspel. Hon orkar löpa och har en intensitet som håller damallsvensk klass, säger Caroline Sjöblom.

Morön och deras amerikanskor var långt ifrån ofarliga i den här matchen. När inte Milla-Maj Majssaari tvingades till svettiga räddningar så träffade de målvirket. Men tillskillnad från de både derbyförlusterna mot Hammarby och Djurgården verkade AIK idag snarare växa av det tuffare motståndet. Trots en ordentlig anstormning i stort sett hela matchen så gjorde backlinjen ett strålande jobb och vann i stort sett alla dueller, 1-0 kunde därför stå sig matchen ut.

– Så här direkt efter så känns det som att vi var det starkare laget. Vi var bättre, men hade kunnat komma till fler målchanser. Jag tycker vi hade kunnat vinna matchen större, men med respekt för att vi är väldigt slitna. Vi kommer från en tuff period. Kravställningen är hög, men vi vinner med 1-0 och är hyfsat stabila bakåt. En väl genomförd match mot ett av seriens bästa lag, säger Sjöblom och fortsätter:

– Backlinjen är otroligt stabila. Vi möter ju en av seriens bästa forwards, Haley Dowd. Hon visar att hon kan göra mål på vad som helst och har en boll i ribban. Utöver det så tycker jag backlinjen är prickfri och tar bort henne i varenda situation. 

Nu är frågan vad som händer ikväll. Är det dags att korka upp champagnen eller är det tidig läggdags som gäller? Hammarby möter femman Jitex nere i Göteborg med avspark klockan 15. Skulle de inte vinna den matchen är AIK klara för Damallsvenskan 2021. Sophia Redenstrand hoppas dock firandet skjuts upp:

– Vi ska kolla matchen här inne i omklädningsrummet. Vi får hoppas att resultatet går vägen, annars har vi allting i egna hände ändå. Förhoppningsvis gör Bajen sitt jobb så att vi får avgöra på egen hand. Det blir ju lite mer stämning om man gör det direkt efter sin egna match, men alla vägar är väl bra ändå, ifall man klarar det.

Hur känns det nu när Damallsvenskan är så nära?

– Vi försöker att inte tänka på det, men det är svårt, man hör ju så mycket utifrån. Det enda vi pratar om är att fokusera på nästa match och inte segla iväg.

Är det lätt?

– Det är inte lätt, haha. Men vi får jobba på det och vi hjälper varandra att ta bort nervositeten. 

Har ni vågat planera någonting för senare ikväll?

– Absolut inte! Vi har inte tänkt en tanke.

Foto: Daniel Bengtsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version