Site icon Svarta Rubriker

Snart vänds blickarna mot huvudföreningen

Det är årsmötestider i AIK. Förra veckan försökte AIK Fotboll hålla sitt möte via plattformen Easymeet, vilket slutade i ett fullkomligt haveri. Onsdagen den 24:e mars är det årsmöte i AIK:s huvudförening och de har valt att hålla det i Microsoft Teams, vilket rimligtvis kommer gå bra sett till hur många medlemmar det brukar närvara på de mötena. I år finns det däremot anledning att tro att fler kommer närvara. Dels behöver ingen ta sig till Solna Gymnasium en murrig onsdagskväll, och dels ligger där en intressant motion som kan ha stor betydelse för hela AIK.

Motionen heter ”Motion avseende styrelsens sammansättning” och är skriven av Mattias Grundström, tidigare ordförande i AIK Fotboll AB. Här kommer ett urdrag ur motionen:

Vad är AIK? Det är en fråga som sannolikt har nästan lika många svar som det finns AIK:are. AIK är glädje och sorg, fritid eller arbete, gemenskap och samvaro. Men ytterst är AIK idrott – AIK är en idrottsklubb. Det är idrotterna som utövas under klubbmärket som är kärnan i klubben.

Själv bedriver AIK knappt någon idrott längre utan det sköts närmast uteslutande av andra föreningar, egna juridiska personer, som gör det under klubbmärket och med den egna idrotten som tillägg till namnet AIK (AIK Fotboll, AIK Ishockey, AIK Brottning osv.).

[…] För att lyckas med sina uppgifter måste styrelsen vara en del av kärnan – idrotten – inte som idag en perifer funktion utan naturlig koppling till verksamheten. Ska styrelsen kunna fatta beslut som gagnar verksamheten måste den kunna verksamheten och se och förstå dess behov.

[…] För att styrelsen ska klara sitt uppdrag och sin roll är det uppenbart att sammansättningen av styrelsen för AIK behöver förändras.

Jag föreslår därför att årsmötet ger huvudstyrelsen i uppdrag att senast på ordinarie årsmöte 2022 presentera ett förslag på ändrade stadgar såvitt avser styrelsens sammansättning med innebörden att styrelsen för AIK (huvudstyrelsen) ska bestå av representanter från klubbens idrotter.

Anledningen till att intresset för AIK:s årsmöten vanligtvis är svagt är för att de har ganska liten påverkan på sportsliga resultat, och en klar majoritet av AIK:are bryr sig enbart om resultaten på planen, rinken, banan eller bowlinghallen.

Så om huvudstyrelsens arbete har ytterst liten påverkan på sporten, vad gör de då? Man kan se dem lite som AIK:s citadellvakter. Deras uppdrag är att:

Med anledning av detta yrkar dagens huvudstyrelse på att motionen ska avslås. Bland annat menar de att ett bifall inte skulle vara tillräckligt föreningsdemokratiskt. Så här formulerar de sig:

Det är upp till årsmötet att välja vilka AIK:are som ska ges förtroendet att leda huvudföreningen det kommande året. Valberedningen presenterar ett förslag och i sann demokratisk anda kan sammansättningen förändras om det är årsmötets mening.

Att som motionären föreslår ta fram förslag på nya stadgar som skulle förändra den öppna föreningsdemokrati med en direkt valbar huvudstyrelse av medlemmarna med uppgift att värna för hela AIK är ingenting som styrelsen ser skulle gagna de enskilda idrotterna. Idrotterna är AIK och AIK är dess idrotter.

AIK består idag av 14 olika idrotter. Allt från stora AIK Fotboll till lilla AIK Boule. Där finns även AIK Golf, en förening som AIK:s medlemmar inte automatiskt blir medlemmar i. Där finns AIK Ishockey som år efter annat bränner hela kapitalet på en misslyckad satsning och sedan står på ruinens brant. Där finns AIK Amerikansk Fotboll som existerat under blott ett av AIK:s 130 levnadsår. Där finns AIK Bandy som så sent som igår nekade en lokaljournalist ackreditering under en viktig kvartsfinal eftersom de ogillade journalistens publikation.

Läs Mattias Grundströms motion i sin helhel.

Läs styrelsens svar i sin helhet.

Foto: Daniel Bengtsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version