Site icon Svarta Rubriker

Storförlust mot FC Rosengård

Rosengård kom till Solna med sex raka segrar i bagaget. Efter en fin AIK-insats borta mot topplaget Kristianstad förra veckan tilläts man ändå tänka: ”Hur stor skillnad är det mellan AIK och en kvartsfinalist i Champions League?”. Svaret: Astronomisk.

”Det här blir en match där det blir viktigt att hänga med första kvarten.” sa AIK:s kommunikatör från pressläktaren. Efter en kvart ledde Rosengård med 0-3.

Eftersom matchen redan var förlorad handlade det nu om att stoppa blödningen. Den framgångsrika taktiken från förra veckan att spela med en fyrbackslinje och en sittande mittfältare slopades och istället gick AIK ner på fem backar och hoppades på att Rosengård skulle slå av på takten. 0-3 höll sig resten av halvleken men AIK hade inte en tendens till målchans.

I andra halvlek lyckades AIK hålla emot ett framstörtande topplag i 17 minuter och sedan rasslade det till tre gånger om på kort tid. 0-6 och förnedrade, Rosengård var dock sugna på mer och fortsatte ändå att anfalla. I matchens sista minut fullbordade de slutresultatet 0-7.

Det här blev en uppvisning i vad som krävs för att vara det topplag som AIK hoppas bli inom fem år.

Hannah Davison hade det tufft i backlinjen idag, men menar att det bara är att försöka se fördelarna med förlusten:

– Det finns mycket vi kan ta med oss från den här matchen, det var en bra lärdom för oss. Vi visste att det skulle bli högt tempo och det finns inte mycket utrymme för misstag. Vi lärde oss mycket idag och det tar vi med oss. Vi behöver bli bättre på att spela som en enhet i högre tempo, säger hon.

– Vi visste hur de skulle spela, men deras snabbhet… De är definitivt de överlägset bästa vi spelat mot den här säsongen, fortsätter Davison.

Manager Anne Mäkinen var givetvis inte nöjd efter utklassningen, men hon pekar på att skadeläget förvärrade situationen:

– Det är tufft när det står 0-2 efter sex minuter men jag tycker vi gör det bättre efter första kvarten. Det är en jättestor klasskillnad såklart, ligans bästa lag och det är stor skillnad mellan ettan och trean i ligan också. För oss är det tufft, vi har nästan fler spelare skadade än vad vi har på bänken. Linda Hallin borta med hjärnskakning, Sara Nordin borta, Adelisa Grabus borta… Sen några som inte kommit tillbaka efter sina skador förra året. Vi har inte den truppen vi skulle behöva. Det är tufft.

Att förlustsiffrorna blev så stora var enligt Mäkinen dock någonting som kunde undvikits, men sett till det långa loppen var det här ändå taktiken de ville spela.

– Man hade kunnat gå in i matchen och parkera bussen som Växjö gjorde, stå väldigt lågt och bara sparka bort bollar. Men vi kände att det här utvecklar oss mer än att bara parkera bussen. Vi visste hur bra Rosengård är och vi är inte riktigt där. De har väldigt bra spelare på varje position.

Är det någon skillnad på att förlora med 0-3 eller 0-7?

– Förra året höll sig Eskilstuna kvar tack vare målskillnad. Det här är för stora siffror såklart, men det kommer från individuella misstag och vi ska titta på dem och försöka rätta till.

Vad sa ni när ni samlades i en cirkel efter matchen?

– Vi sa att det här är ett lag som är bäst i serien och att vi kan dra många lärdomar av det här. Jag brukar säga att “this game will keep you humble”, man får lärdomar hela tiden. Om man vill ta steg går det inte att undvika såna här matcher. Om man vill utvecklas måste man gå igenom såna här matcher också.

Foto: Daniel Bengtsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version