Site icon Svarta Rubriker

Tillbakablick: Så har det gått för AIK mot gruppens sämsta lag

Sedan svenska cupen började med gruppspel har upplägget alltid varit likadant för AIK. Börjar hemma mot det bästa oseedade laget, sedan borta mot det sämsta oseedade laget och avslutar hemma mot det andra seedade laget.

Idag möter AIK Örgryte borta och måste vinna. Här kommer en genomgång hur det har gått för AIK mot gruppens tänkta strykpåse.

Örgryte 2013 – den stora kollapsen

2013 var det första året med det s.k. “nya cupformatet”. Året innan hade AIK slutat fyra i Allsvenskan och var därmed piskade att vinna cupen för att komma ut i Europa igen. Ingen visste riktigt vad man skulle förvänta sig, annat än att AIK givetvis skulle ta sig igenom gruppspelet lekande lätt. Premiärmatchen mot Halmstad blev dock en en katastrofal inledning på gruppspelet. Efter bara 11 minuter ledde Halmstad med 2-0 och AIK kom aldrig ikapp.

Nästa omgång hade AIK kniven mot strupen mot Örgryte på Valhalla IP i Göteborg. Efter fyra minuter slår Öis in en hörna som nickas på nära håll. Ivan Turina kan inte hålla bollen och hemmalagets Oskar Wallén stöter in 1-0. En halvtimme senare för Öis en ny hörna och den här gången är AIK-försvaret helt borta. Tre hemmaspelare rör bollen i straffområdet innan den till slut ligger bland nätmaskorna.

En kvart in på andra halvlek sticker Örgryte iväg i en omställning som resulterar i en bra räddning av Ivan Turina. Bollen går dock ut till hörna och varenda AIK:are håller andan. När hörnan slås in är Turina istället ute och hänger tvätt och 3-0 är ett faktum. Tre insläppta mål mot nykomlingen i Superettan inom loppet av en timme, och alla tre kom på hörna.

Matchen slutade till slut 4-1. AIK fick avsluta med nio man på planen efter att målskytten Robin Quaison och Celso Borges blivit utvisade. AIK var utslagna ur Svenska cupen efter bara två gruppspelsmatcher.

Missade gruppspel 2014

Kristianstad 2015 – matchen som ingen minns

AIK var tillbaka i Svenska cupens gruppspel. Det första året hade slutat med en pinsam sorti efter bara två matcher och det andra året var ännu pinsammare när laget inte ens kvalificerade sig. Det här året hade AIK hamnat i en grupp med de två division 1-lagen Landskrona BoIS och Kristianstad, samt den allsvenska nykomlingen Hammarby.

Den första matchen mot Landskrona spelades på Grimsta IP och blev tack och lov en enkel match, seger med 4-0. I den andra omgången skulle laget ner till nordöstra Skåne och städa av Kristianstad, det gällde att skaffa sig ett så bra utgångsläge inför crescendot mot Hammarby i den sista omgången.

Matchen mot Kristianstad tycks ha gått till historien som en av de säkraste promenadsegrarna AIK mäktat med. Det är svårt att säga för all information om matchen tycks raderats från internet. Till och med Kristianstadsbladets liverapportering från matchen har ett glapp i sig mellan minut 18 och minut 70. Tidningens reporter Patrik Persson får frågan hur AIK ser ut jämfört med Hammarby och svarar: “Hammarby skapade mer, men brände ju i princip allt. AIK känns mer genuint. Det sprakar inte om spelet, men man är mer noga med att vårda bollen och bygger upp sina anfall på ett annat sätt.” Segersiffrorna skrevs till 3-0 och målskyttarna var Sauli Väisänen, Sam Lundholm och Nabil Bahoui.

I den sista omgången krävdes bara ett kryss för att ta sig vidare ur gruppen. Efter 90 minuter kunde man konstatera att Andreas Alm blivit totalt utcoachad av Nanne Bergstrand och Hammarby knep kvartsfinalplatsen.

Tenhult 2016 – a star is born

Nu var det många som var trötta på att inte ta sig vidare från gruppspelet. Tack och lov hade AIK fått den lättaste gruppen sedan cupen bytte format. I den första omgången besegrades superettanlaget Varberg på Skytteholms IP med stabila 2-1. Nästa match skulle spelas i en inomhushall i Tenhult.

Problemet var bara det att Tenhult spelade i svartvita tröjor, något som tvingade AIK att i panik få fram ett tredjeställ. Resultatet blev den fulaste tröja AIK spelat i sedan det orangea Royal League-stället. Tröjorna påminde mer om en målvaktströja, men de skulle bara användas i en match och auktioneras ut efteråt.

Om någon var rädd för att underskatta lilla Tenhult så försvann de farhågorna tidigt in i matchen. AIK var väldigt mycket bättre och Tenhults målvakt såg ut att göra sin första match i karriären. Efter 85 minuter ledde AIK med 5-0 och i protokollet stod de vana målskyttarna Eero Markkanen, Amin Affane, Haukur Hauksson, Marko Nikolic och Sauli Väisänen. Då hände någonting minnesvärt.

Ett inlägg från högerkanten når fram till en sopren 16-åring med nummer fem på ryggen som enkelt kan stöta in 6-0. Alexander Isaks första tävlingsmål i karriären.

AIK vann gruppen på nio poäng men åkte ut mot Hammarby på straffar i kvartsfinalen.

Kristianstad 2017 – han gör mål, och är bäst ändå

2017 var det ett nytt AIK som kom in i försäsongen. Rikard Norling hade fått en vinter på sig att verkligen sätta sin prägel på laget och tack vare Isak-pengar hade AIK kunnat värva spelare som kreatören Kristoffer Olsson och den tilltänkte målmaskinen Sulejman Krpic.

Efter en 1-0-seger i den första omgången skulle laget på nytt ner och spela i Kristianstad, och den här gången finns det både bilder och texter från matchen. 1-0 kom efter bara en kvarts spel. Sundgren slår in ett inlägg som Blomberg nickar in. Fem minuter senare är Eero Markkanen uppe och nickar på en hörna och tack vare riktigt risigt försvarsspel sitter 2-0.

Det riktigt anmärkningsvärda hände dock i slutet av matchen. Johan Blomberg slår in en hörna från höger. På första stolpen kommer Per Karlsson framrusande, gör ett konstigt litet hopp och nickar in bollen i närmsta krysset. Det var Per Karlssons första mål på elva år vilket resulterade i ett vilt firande från både lagkamrater och tillresta supportrar.

AIK vann gruppen men förlorade kvartsfinalen mot Häcken med 3-0.

Oddevold 2018 – Bengtsfors Paolo Maldini

Under vintern hade AIK bestämt sig för att 2018 var året då Lennart Johanssons pokal äntligen skulle tillbaka till Solna. Varför inte hämta upp Gustav VI Adolfs pokal på vägen? Den första matchen blev en stabil seger mot Syrianska på Tele2 arena innan det skulle bära av till de Bohusländska skogarna.

Det var minusgrader den dagen i Uddevalla. I en intervju efter matchen berättade Tarik att det var den sämsta planen han hade spelat på. AIK ville bara ha matchen färdigspelad och lyckades till slut vinna med 2-1.

För division 1-laget Oddevold var det här ändå årets match och för Robin Jansson blev den ett sliding doors-ögonblick. När Jesper Nyholm bröt benet mot Örebro i kvartsfinalen tvingades AIK till en panikvärvning, och resten är historia.

För första gången med det nya formatet lyckades AIK ta sig förbi kvartsfinalen. I semifinalen tog det dock stopp mot värsta tänkbara motståndare. Djurgården gick sedan och vann finalen mot Malmö.

Norrby 2019 – “Det här blir ett kul år”

Svenska cupen 2019 är det närmaste AIK någonsin varit en final sedan det nya formatet infördes. På så sätt blir de fem första tävlingsmatcherna för säsongen ganska talande för hur hela året skulle komma att bli. Speciellt bortamatchen mot Norrby.

En av de stora frågetecknerna inför säsongen var om AIK:s försvar skulle vara lika starkt utan Alexander Milosevic (och senare även Robin Jansson). 25 minuter in i matchen kom kanske svaret – nej. Daniel Granli tappar sin markering helt och Norrby stöter in 1-0 på ett ödsligt Borås arena.

I slutet av första halvlek kvitterar Tarik med ett skott utifrån, sen blev det inte mycket roligare. 1-1 borta mot Norrby har bland AIK:are gått till historien som “matchen där den regerande svenska mästaren försvarade sig till ett kryss mot ett superettanlag”. Vad som var frustrerande var att AIK aldrig var nära att förlora matchen, Rikard Norling bestämde sig bara för att han inte ville vinna.

2019 blev inget roligt år för någon AIK:are och mycket kan härledas tillbaka till den deppiga tillställningen i Borås.

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Sigthorsson alltjämt borta – missar första cupmatchen

Kolbeinn Sigthorsson kommer inte komma till spel när svenska cupen inleds på lördag mot Jönköping Södra. – Just nu är han Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more