Site icon Svarta Rubriker

Tio raka utan förlust – AIK fortsätter blicka framåt

Vilken klang-och-jubel-tillställning det blev på Nationalarenan! Mängder av målchanser, ett briljant spel i alla planens delar och en domare som höll hög nivå och lät spelet fortgå.

Nja, kanske inte. Det var en klassisk höstmatch mot ett lag på nedre halvan. AIK vinner med 1-0 i en match som inte kommer få så mycket uppmärksamhet i årskrönikan 2020. Däremot innebar segern att det nu gått 10 omgångar sedan den senaste förlusten och läget i tabellen är betydligt muntrare än vad det var i somras. Dock inte så muntert att man på riktigt kan börja fantisera om europaplatser och tyvärr verkar både Hammarby och Djurgården vara utom räckhåll. Som tur är så påverkar detta inte motivationen hos AIK:s spelare och ledare, i alla fall om man ska tro Bartosz ord på presskonferensen.

– Vi nöjer oss inte med var vi är i tabellen om vi ska titta på ett resultatmässigt mål. Jag är helt övertygad om att alla spelare känner att vi vill komma ännu högre upp i den här tabellen. Dessutom så upplever jag det att vi är stimulerade av de utvecklingsmål vi håller på med. Första delen var att stabilisera försvarsspelet men vi håller på att försöka jobba mycket med anfallsspelet och jag tror killarna tycker det är roligt att jobba med anfallsspel. Jag upplever inte att jag behöver några stora motivationstal innan matcherna.

I en intervju med Patric Jildefalk som publicerades på Svarta Rubrikers twitterkonto menade den assisterande tränaren att de redan nu bygger för nästa säsong. Det är dock ingenting som Bartosz riktigt skriver under på.

– Om någon månad eller så kommer vi väl gå in i något arbete och förbereda den delen från oss tränare i alla fall, men vi pratar ingenting om nästa säsong nu. 

Mot Varberg startade Bilal Hussein istället för avstängda Adu och Erik Ring fick fortsatt förtroende på en kant. Med flera kontrakt som går ut efter säsongen spekuleras det bland supportrar hur viktiga laguttagningarna är nu och om den kommande silly season har någon påverkan på hur AIK ställer upp redan nu.

– Jag har alltid en inställning att om två spelare är lika bra så prioriterar jag den som har framtiden för sig, det är en grej som jag alltid haft med mig. Men jag tänker ingenting på kontraktslängder eller något sånt där, jag ska vinna matcher mot AIK, det är mitt jobb, säger Bartosz Grzelak.

Per Karlsson har spelat många tajta höstmatcher i sin AIK-karriär men majoriteten av dem har gällt någonting, en jakt på SM-guld eller en plats i Europa League-kvalet. Nu handlar det mer om att snygga till tabellen.

– Vi har kommit överens om allihopa att vi kommer köra hela vägen in i kaklet bara för att rädda det som räddas går av den här säsongen. Vi vill avsluta bra så att vi har en grund att stå på nästa år. Någonstans blir det så att man andas ut lite grann efter att ha haft en väldigt tuff tid. 

Har ni svårt att motivera er?

– Inte för mig personligen. Jag gör ganska samma sak oavsett match och tillfälle. Det har ändå varit många år sedan vi var i en sån här situation så det är klart att man slappnar av lite nu. Samtidigt vill jag jobba för att vi ska hålla den här förlustfria streaken resten av säsongen, det är det som är målet just nu. Var vi hamnar i tabellen gör det samma. 

Hur mycket tänker du på nästa säsong?

– Jag känner mig i fin fysisk form så det känns tråkigt att behöva börja om i januari. Jag ska försöka arbeta för att fortsätta på den här fysiken som jag har byggt upp under hösten. Ambitionen är alltid att komma tillbaka varje ny säsong och vara lite bättre än den förra. Det är så jag resonerar, jag är väldigt hungrig på nästa säsong. Nu kan man väl ändå börja blicka ditåt? 

Brukar du tappa mycket under vintrarna?

– Jag måste fundera kring det där. Jag blir inte så trött på hösten, många känner att de verkligen behöver vila efter säsongen men jag känner inte så, jag vill försöka bibehålla alltihop men utan att spela riktig fotboll är det svårt att göra det. Det går inte att simulera i en individuell träning. Jag försöker spela så mycket fotboll som vädret tillåter. Det är oftast jag och några av de yngre killarna, kanske någon tränare. Vi är ett gäng på fyra, fem spelare som gör ett par pass i veckan. 

Foto: Daniel Bengtsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version