Site icon Svarta Rubriker

Tre ledare kommenterar den sämsta AIK-insatsen i mannaminne

Gårdagens match mot Norrköping var en av de värsta någonsin. AIK blev förnedrade inför tomma läktare. Rikard Norling, Sebastian Larsson och Henok Goitom kommenterar haveriet på Nationalarenan.

Rikard Norling:

– Vi får inte gräva ner oss i djupet. Men samtidigt konstatera att vi gör en väldigt svag insats, riktigt dålig. Det är lätt att tycka och tro att vi blir exponerade på sättet de gör sina mål och att problematiken ligger där. Den största problematiken tycker jag är att vi gör väldigt mycket misstag i vår offensiv och får verkligen betala ett högt pris för det i första halvlek. Resultatet var inte tillräckligt bra och det är otroligt viktigt att vi kommer upp på rätt sätt från och med fredag i och med att vi har en viktig match på söndag mot Hammarby. 

– Jag har gett mig ut på någonting som gör att jag nästan får räkna med att det inte är så logiskt som när man börjar bygga ett tryggt system som 3-5-2 var. Det här är något som gör att vi behöver ut och testa gränser. Det är klart att det ska vinnas matcher parallellt med det, det är jag fullt medveten om. När det blir så här så får man hantera det så att det blir bra så fort som möjligt. Den här känslan “vad händer här och nu?” var ganska intressant i första halvlek. 

– Att vi förlorar den fysiska kampen, inte minst på fasta, förstärker fel känsla. Man fokuserar på att det är ett nytt spelsätt, då blir det lätt att snegla på det lite för mycket vilket kanske inte är helt rättvist. Men trots det här kan jag inte låt bli att tycka att det är spännande. I andra halvlek öppnar det upp sig, vi är starka rent fysiskt, vi orkar fullfölja. Om man nu ska hitta positiva bitar, vilket man ska passa sig för att prata om i det här läget. 

– Det är svårt att säga att man gjorde en toppmatch själv. När det är kollektivt så svagt som det är i första halvlek så är det jäkligt svårt att gå in och peka för mycket på spelarna, “du och du gör inte tillräckligt”, för det var för många som inte var bra och då blir naturligtvis den gemensamma nämnaren inte spelartruppen utan jag. Det är klart att jag med ett visst intresse kommer titta på matchen igen för att se vad det var som kunde gjorts bättre.

– Norrköping har saker och ting på plats, Jens Gustafsson har ett spelsätt som är genomarbetat, han har bra spelare som passar bra in i de rollerna. Vi är inte riktigt där ännu. Men det är AIK vi snackar om här och jag är fullt medveten om vad jag har tagit för steg. Jag är otroligt intresserad av att se hur det här utvecklar sig och vad man kan göra för att förbättra det här.

Sebastian Larsson

– Det är fruktansvärt dåligt. Punkt. På alla sätt, defensivt, offensivt, allt. Skitdåligt. Vi som har rutin med oss får ta på oss det här. Vi har många yngre och vi ska inte begära att de ska lyfta oss, det ska vara tvärtom. Om jag ska vara brutalt ärlig så gör vi inte ett enda rätt under första halvlek. I andra halvlek är matchen över. 

– Det viktigaste är inte vad vi står och säger idag. Jag tror inte folk är intresserade av att höra så mycket efter en sådan här match. Vi kan stå och säga att vi ska studsa tillbaka men det gäller att göra det också.

– Jag kan inte vara mer än brutalt ärlig. Norrköping har inte haft en lättare match på länge, länge. Det är inte acceptabelt från vår sida. Men återigen, vi mer rutinerade får ta på oss det här. Vi ska inte lägga skulden på de unga spelarna vi försöker släppa fram. Skulden ska läggas på oss äldre med rutin. Vi får ta den smällen och göra det vi måste göra för att resa oss. 

– Om jag ska vara helt ärlig så var det pinsamt.

Henok Goitom

– Norrköping har bra fotbollsspelare. Deras bollhantering ställer till det för oss och vi gör inte det vi ska på fasta situationer, det är det som leder till målen… Sen står vi där med 0-4.

– Det blir lättare för mig när Sigge kommer in i andra halvlek och jag kan kombinera mer med honom. I första halvlek står jag ganska ensam där uppe. Jag försöker bli involverad i spelet men det är svårt när det inte finns några ytor. Andra halvlek kändes lite friare.

– I halvtid så skapar man sig en bild av hur det ser ut framför TV-skärmarna. Vi har aldrig legat under med 0-4 i halvtid. Det hade såklart varit annorlunda om supportrarna varit på plats, men man kan nog föreställa sig hur det ser ut i vardagsrummen. 

– Vi behöver ha en motståndare att fightas mot för att se var vi brister och var vi tar fördelar. Hade vi spelat som förra året hade vi vetat var våra brister finns. Nu när vi spelar på ett annat sätt behöver vi en motståndare till det. Idag såg vi att vi har en del att lära oss. Förhoppningsvis lär vi oss det ganska snabbt. 

– I andra halvlek finns en annan power. Jag får en pass från Granli som jag ska göra mål på, jag har bicycletan och så gör jag även ett mål. Vi skapar fler målchanser i andra halvlek och förhoppningsvis kan vi ta med oss någonting från andra halvlek till matchen på söndag. 

– Vi har många unga spelare i laget och vi måste se till dem lite extra. När man är erfaren och har spelat i klubben länge är det lättare att släppa en match. Som ung, har fått spela idag, kanske har blivit utbytt… Det kan sätta sig i skallen och det gäller för oss äldre att snappa upp de här spelarna, vi behöver dem under hela säsongen. Vi sa i omklädningsrummet att vi inte kan tappa tron på att vi är bra fotbollsspelare. Gör vi det är det mer eller mindre kört för hela säsongen. 

Foto: Jojje Lidén

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version