Site icon Svarta Rubriker

Uddamålsförlust i hemmapremiären

Inför åtta supportrar och dubbelt så många publikvärdar spelade AIK sin efterlängtade hemmapremiär i Damallsvenskan. Dagens motståndare var Linköping FC med bland annat landslagsstjärnan Nilla Fisher och den tidigare AIK-anfallaren Therese Simonsson i laget, en betydligt tuffare uppgift än den i premiären mot Växjö.

Matchens inledande minuter var jämna och ingenting tydde på att det här var två lag som bör sluta på helt olika sidor av tabellen. Därför var det något av en kalldusch när Milla-Maj Majasaari i AIK-målet misslyckades med en rensning och Uchenna Kanu kunde lobba in ledningsmålet.

Men AIK-spelarna reagerade bra och började direkt skapa flertalet bra lägen, ofta tack vare en djupledslöpande Nora Rönnfors. AIK skulle inte ge sig så enkelt och bara sju minuter efter 0-1 kunde Jenny Danielsson knorra in kvitteringen. Efter det tog gästerna över fullkomligt.

Majasaari, som repade sig snabbt efter sin inledande tavla, fick flera chanser i första halvlek att visa vilken bra målvakt hon är. Skulle det inte varit för finländskan hade matchen runnit iväg ordentligt. AIK ställde upp med en 5-2-3-formation vilket resulterade i att Linköping fullkomligt ägde mittfältet och hade fritt spelrum framför AIK:s backlinje. Efter cirka en halvtimme var det dock AIK och Rosa Kafaji som fick ett jätteläge att ta ledningen, men friläget räddades. Istället blev den missade chansen en väckarklocka för bortalaget som skruvade upp ytterligare en nivå. Ett mål hängde i luften och strax före halvtidsvila fick Majasaari plocka ut bollen ur nätmaskorna.

I andra halvlek byttes Adelisa Grabus in mot en skadad Nora Rönnfors och AIK började lyfta fram laget. Sara Nordin, som var tillbaka på plan efter ett längre skadeuppehåll, klev av cirka tio minuter in i andra halvlek och in kom istället Emma Santamäki. Efter bytet fortsatte AIK försvara bra men hade istället förbannat svårt att etablera något anfall. Clara Härdling ersatte målskytten Jenny Danielsson och även om hon kom in med energi så gav inte bytet önskad effekt. Andra halvlek passerade förbi ganska obemärkt och när domaren blåste i sin pipa var uddamålsförlusten ett faktum.

– Det är alltid tufft när man kommer tillbaka från skada och inte är matchvan. Alla lag i serien kommer vara tuffa så det var bara att få det bortgjort liksom, säger Sara Nordin efter matchen.

– Jag tycker vi jobbar hårt och disciplinerad i försvarsspelet men vi möter ett otroligt skickligt lag som trillar boll väldigt bra och straffar oss när vi inte gör det tillräckligt bra. De utnyttjar våra misstag och sätter sina chanser. Vi får försvara väldigt mycket och gör det bra – men inte tillräckligt över 90 minuter helt enkelt, fortsätter Nordin.

Ingen förväntade sig att AIK skulle ta poäng i en sån här match och slutresultatet speglade inte riktigt matchbilden. Ändå var det i lägen där AIK låg under som man såg ut som ett bättre fotbollslag.

– Vi har allt att vinna i en sån här match och någonstans så är det bara att köra i lägen när man ligger under. Det är stor skillnad mellan Elitettan och Damallsvenskan så vi behöver vara ödmjuka inför det och jobba hårt försvarsspelet och utveckla anfallsspelet med tiden.

Är det roligt att försvara?

– Försvarsspel är en del av fotbollen och jag tycker det är kul att spela fotboll. Det är klart att det är roligare att ha bollen, så enkelt är det ju, men man måste försvara för att få tag på den, säger Nordin.

AIK:s ena huvudtränare Maiju Ruotsalainen är nöjd med sitt lags insats efter uddamålsförlusten mot ett väntat topplag:

– Vi visste att Linköping är ett av de starkaste lagen i serien. Vi ville börja med försvarsspelet som vi gjorde bra mot Växjö och försöka höja vår nivå med bollen och det tycker jag vi gjorde bra. Jag är jättestolt över våra spelare, vi försvarade tajt, de hade inte så många chanser att göra mål och vi skapade några chanser också. Tyvärr kunde de göra två och vi bara en, men vi är nöjda med matchen. Vi vill bli bättre och bättre för varje match och vi tog ett bra steg upp efter Växjömatchen, säger hon.

För AIK:s del stundar nu två raka derbyn. Först mot den tippade bottenkonkurrenten Djurgården och sedan mot den andra nykomlingen Hammarby. Två matcher som är viktiga att vinna, någonting som enligt Maiju är mer troligt efter dagens insats.

– Nu väntar annorlunda motstånd nästa helg. För mig är Linköping absolut en av de bästa. Förhoppningsvis får vi självförtroende av den här insatsen. Som vi sagt hela tiden är det här en process, vi vill bli bättre och bättre efter varje match och jag tycker de här första matcherna visar att vi är på väg mot rätt håll.

Foto: Daniel Bengtsson

Liknande artiklar
Robert Falck om det första året som ordförande och vilka utmaningar som väntar

– Alla säger att det är en karusell, kaos, hårda och tuffa tag, att vi är hotfulla mot varandra... Men Read more

Samtal: Tobias Ackerman berättar hur scoutingarbetet går till inom AIK

AIK:s chefsscout Tobias Ackerman har aldrig riktigt varit en person som hamnar i rampljuset. När han omskrivs i media är Read more

Anne Mäkinen är den moderna ledaren som ska ta AIK in i framtiden

Hösten 2019 gjorde AIK en rekrytering som i framtiden kan komma att ses som ett viktigt startskott för klubben. När Read more

Nu blir det Svarta Rubriker

När jag var liten drömde jag om att bli sportjournalist. Sitta på de stora arenorna runt om i världen och Read more

Exit mobile version