I AIK:s tre senaste Allsvenska matcher har det blivit mål på fasta situationer. Det är ingenting som AIK:are varit bortskämda med de senaste säsongerna. Efter segern mot Mjällby berömde Grzelak sin kollega Patric Jildefalk för den positiva utvecklingen.
Visst är det du som ansvarar över de fasta situationerna?
– Under Rikard var det mycket tydligare vem som gör vad. I Bartosz fall har det varit viktigt att om någonting blir fel så är det inte en person som gjort fel eller att om något är rätt så är det inte bara en som tar på sig det och gör V-tecknet och tycker man är bäst i världen. Sedan Bartosz kom in har vi försökt göra så mycket vi bara kan tillsammans. Det blir en annan känsla när vi går in i tränarrummet och flera är involverade i det.
Du sitter på siffrorna, men ögontestet säger att ni blivit väldigt mycket bättre på fasta den senaste tiden, stämmer det?
– Det kanske det gör. Vi har gjort tre mål på fasta de senaste tre matcherna och då blir du ju så att både vi och supportrarna känner att det är bättre. Vi har norra Europas bästa högerfot men vi har inte alltid haft den bästa träningen. Många Allsvenska lag är väldigt bra på att försvara fasta situationer. Bara för att man har en jättebra servare kommer vi inte göra mål på allt. Men nu den senaste tiden har vi highlightat fasta situationer lite mer och det tycker jag Bartosz får ta på sig. Han känner att det har varit viktigt att gå igenom vissa principer i alla spelets delar. När man har spelat en säsong så brukar ”gjorda mål” delas upp i tredjedelar. Öppet spel, omställningar och fasta situationer. Av våra 23 gjorda mål i Allsvenskan i år så har vi gjort nio på fasta och två ganska direkt efter, om man tar till exempel Lustigs mål mot Hammarby. Fasta situationer är en stor del av fotbollsspelandet, vi har tränat mer på det och jag tror definitivt att det resulterat i fler mål.
Hur har attityden kring fasta sett ut de senaste åren?
– Vissa år har vi jättebra statistik, andra år betydligt sämre. Vi har haft flera spelare som varit riktigt starka i straffområdet men de senaste säsongerna har vi varit bättre i det öppna spelet. Fasta situationer är en svår grej. Det är bara att kolla på de bästa ligorna i världen. Det blir mål ibland absolut, men hur ofta är det?
Fotbollen har blivit så nördig de senaste åren. Har den nördigheten kommit ikapp när det gäller fasta situationer också?
– Jo, men det tycker jag. Uppdelningen vi gjorde nu som Bartosz startade upp är att vi ska ta ett större grepp om defensiva fasta mer analytiskt och tänka mer ur ett målvaktsperspektiv hur man kan göra. Offensivt så kan jag absolut tycka att det vore fantastiskt att ha någon som specialiserar sig på fasta situationer, men där är vi inte. Om man går tillbaka i tiden och kollar, Christer Swärd var någon som hade jobbat med det på förbundet men han var ju ingen expert, han var ju fotbollstränare liksom. Nebo var likaså, jag tror det var någonting han bara gavs när Christer slutade. Sen kanske Nebo är bra på att hajpa att han gjort jättemånga hörnvarianter men samtidigt kan jag tycka… I jämförelse med vad? En tredjedel av målen görs på fasta, sen blir det mer eller mindre vissa säsonger. Men det vore intressant att över tid anställa någon som bara har ansvar över fasta. Jag är absolut intresserad av fasta situationer men det är inte så att jag fick min tjänst inom AIK för att jag är bra på det.
Tycker man att fasta situationer är lite osexigt?
– Nej… Jag tror bara man mer… Alltså, det är en del av spelet, men samtidigt finns det så mycket mer som jag tycker att man ska jobba ännu mer på. Till exempel hur man tar sig in i sista tredjedelen med ännu mer precision. Det är nästan svårare att träna på fasta… Men nu kommer jag säga emot mig själv. När du jobbar i ett öppet spel ställs du mot en motståndare som kommer ta ett beslut, sätta press eller falla. Att jobba mot en rörlig motståndare är givetvis svårare, men samtidigt så handlar en fast situation oerhört mycket om taktik. Det finns ett motstånd som kanske markerar med fem stycken, vad gör vi då som en motrörelse? Ska vi screena, blocka eller försöka komma in i ytor där vi tror att motståndet är lite sämre? Man ska hitta en tajming också, den som slår hörnan ska ha en jävligt bra träff just där och då och den som kommer in ska ha en fruktansvärt bra tajming. Det kan man absolut träna mycket mer på men jag tycker att det är intressantare att försöka komma åt sista tredjedelen i spelet när man anfaller och första tredjedelen när man försvarar. Det är så matcherna oftast avgörs och där måste man vara oerhört fokuserad. Arsenal tog in Andreas Georgsson från Brentford [tidigare Malmö FF] i sin ”backroom staff” med ansvar för fasta situationer, vi har inte den ekonomin att anställa en person på det så vi behöver sprida ut det. Den som är chef får bedöma om vi är på rätt väg, och jag kan säga att det är vi!
Det är det enda momentet i fotboll där bollen ligger stilla och man har all makt, ändå känns det som att man ser det mycket mer som ett slumpmoment?
– Verkligen. Bollen ligger stilla men det beror mycket på vad motståndarna kommer göra och vad vi valt för idé. Det är samma sak när vi försvarar. Att stå med nästan tio man i straffområdet och bollen kommer, har man en tydlig strategi där så ska det vara svårt att göra mål. Även om Sebastian har en fantastisk högerfot så finns det ju en motståndare där. Tyvärr så får man säga det att det ligger mycket i att någon gör fel, att någon inte hoppar i tid eller inte markerar tillräckligt bra. Vi släpper ju in ett mål mot Östersund där vi inte är tillräckligt starka i vår markering och så får planens bästa huvudspelare nicka in bollen i mål. Vad ska vi göra då? Markera med två spelare? Det tror jag inte på. Man behöver vara så fokuserad man kan varje gång de här situationerna dyker upp. Det sker ett spel där inne som är på håret hela tiden. Jag vill inte säga slump, men det krävs att väldigt många saker händer för att det ska bli mål.
Det kanske helt enkelt bara är en väldigt svår del av fotbollen?
– Exakt. Och då är frågan – varför tränar vi inte mer på det då? Jag tror som sagt att det handlar om prioriteringar. Man kan träna en viss del av dygnet. Du kan jobba med vissa saker mycket mer och det finns perioder där det är de sakerna som händer oftast som man vill träna mest på. Men det sagt, man måste träna på allting ändå. Även om vi känner att det börjat gå bra den senaste tiden och att vi fått in en hörna och en frispark så tror jag vi måste träna ännu mer på fasta situationer.
Foto: Jojje Lidén